ועדת המזון: להגביל מבצעים הכוללים תנאים ולהבליט מוצרים שבפיקוח
הוועדה לבחינת התחרותיות והמחירים בענף המזון והצריכה פרסמה את טיוטת המלצותיה בנוגע לתחום הצרכנות. ממליצה, בין השאר, לאסור על רשתות השיווק להתנות הנחות ברכישת סל מוצרים, ולהגביר את האכיפה
ועדת קדמי לבחינת התחרותיות והמחירים בענף המזון והצריכה פרסמה היום (ג') את טיוטת המלצותיה הנוגעות לפרק הצרכנות. בהמשך יועברו ההמלצות לאישור שרי האוצר והתמ"ת.
המלצת הצוות נוגעות לשלושה היבטים: אכיפה, הנגשה של מוצרים והפצת מידע. הוועדה ממליצה, בין השאר, לאסור
כמו כן ממליצה הוועדה לחייב את משרדי הממשלה לתאם עם הממונה על הגנת הצרכן תקנות בעלות היבטים צרכניים. בנוסף מבקשת הוועדה להרחיב את סמכויות הממונה להגנת הצרכן ולהעביר לידיו את הפיקוח על מחירים מרביים (שנמצא כיום בידי משרד התמ"ת).
בכל הנוגע להגברת האכיפה ממליצה הוועדה על עידוד אכיפה עצמית של עוסקים באמצעות מנגנוני אכיפה פנימיים ועל ניסוח תו תקן של זכויות צרכנים שיסייע לעוסקים באכיפה עצמית. תו התקן הצרכני יהיה וולונטרי ויאפשר לרשות להגנת הצרכן למקד את האכיפה בעוסקים שטרם אימצו את תו התקן.
בכל הנוגע להנגשת מידע לצרכנים ממליצה הוועדה על פיתוח כלי לשיתוף הצרכנים במידע על מחירים בבתי עסק. סוג הפעילות ואופיה ייבחנו בהתאם לניסיון הקיים בהפעלת כלים מסוג זה במדינות אחרות. כמו כן מוצע להגביר את מודעות ציבור הצרכנים באמצעות הנגשת המידע לגבי הכלים וההליכים העומדים לטובת מימוש זכויותיהם, להנהיג חינוך לצרכנות נבונה בבתי הספר ולהקצות תקציבי פרסום לצורך קמפיינים נרחבים.
על מנת לגבש את מדיניות ההפעלה של הגופים הפועלים בנושא הצרכנות יוקם צוות, שידון בהיבטים הנוגעים לנושא הצרכנות, לרבות היקף המשאבים המוקצים לתחום ואופן ניהולם. הצוות יגיש לשר התמ"ת את המלצותיו בתוך 90 יום.
הטיוטה שפורסמה היום מצטרפת להודעת משרד התמ"ת בתחילת השבוע כי תקציב המועצה לצרכנות יוכפל בשנים 2013-2012 ל-8.8 מיליון שקל בשנה בעקבות סיכום שהושג עם אנשי אגף התקציבים במשרד האוצר.
במהלך מרץ תפרסם ועדת קדמי את מסקנותיה לגבי פרקי התחרותיות והרגולציה, ובסוף החודש תגיש את מסקנותיה הסופיות. בנוסף למסקנות שפורסמו היום, פרסמה הועדה מסקנות באשר להפחתת מכסים במוצרי מזון לפני כחודש.
הוועדה הוקמה על ידי שרי האוצר והתמ"ת בסוף חודש יוני בעקבות מחאת הקוטג' על מנת לבחון את שווקי המזון והצריכה, לאתר כשלים ולגבש מסקנות בהתאם.