$
בארץ

מומחים: יהיה קשה לתבוע את תנובה ישראל על חובות תנובה רומניה

קיימים מכשולים שיערימו קשיים על נושי תנובה רומניה לתבוע בישראל: החברות־הבנות של תנובה רומניה הן חברות זרות; והחוזים שעליהם חתמו עם ספקים נבחנים על ידי הדין ברומניה. כמו כן, קיים היגיון עסקי בניהול חברות־בנות רומניות כחברות נפרדות, כך שנושי תנובה רומניה יתקשו להוכיח שהיתה כוונה להונות אותם

טל ליטמן 07:0815.01.12

הודעת מנהל הכספים של תנובה רומניה בשבוע שעבר, כי תנובה ישראל לא תזרים כספים לכיסוי חובות תנובה רומניה, עוררה זעם רב. ספקים ישראלים בעלי חברות ברומניה, שחתמו על חוזים בשווי עשרות אלפי יורו עם החברה־הבת, יצאו בביקורת נגד החברה: "התנערות תנובה מחובותיה כלפינו היא לא פחות

משערורייה. אנחנו חתמנו על חוזים עם תנובה רומניה בידיעה שיש לה גב חזק", אמר אחד הספקים.

 

כאשר נכנסה לפעילות ברומניה, הקימה תנובה בישראל חברה ששמה "תנובה רומניה ישראל". אריק שור, מנכ"ל תנובה, מכהן כדירקטור בחברה זו. ברומניה עצמה הוקמו שתי חברות, "תנובה רומניה רפת" ו"תנובה רומניה מחלבה", כאשר 100% ממניות החברות הן בשליטת תנובה רומניה ישראל. מחוזים שנחתמו עם ספקים ישראלים שלהם חברות ברומניה, והגיעו לידי "כלכליסט", עולה כי אלו נחתמו אך ורק מול תנובה רומניה, ובהם תניית שיפוט הקובעת כי במקרה של הפרת חוזה בית המשפט בעל הסמכות הוא בית המשפט בבוקרשט, וכי הדין החל הוא הדין הרומני.

 

"ספק ישראלי הפועל באמצעות חברה רומנית יתקשה מאוד להגיש תביעה נגד תנובה בישראל, בגין החובות של חברות תנובה רומניה", כך סובר עו"ד איתן שמואלי, שותף במשרד עוה"ד איתן, מהולל שדות ושות'. לדבריו, לצורך הגשת תביעה כזו יהיה על הספק להוכיח שתנובה ישראל ערבה לחובות חברות תנובה רומניה, או לכל הפחות, הציגה מצגים כלשהם בקשר עם איתנותן הכספית, אשר התבררו כלא נכונים.

 

היותה של תנובה בעלת שליטה בחברות תנובה רומניה כשלעצמה אינו מקיים כלפיה עילת תביעה של הספקים. כמו כן קיים ספק רב אם בית משפט ישראלי ימצא עצמו כפורום הניאות לדון בתביעות המתייחסות לפעילות ברומניה, שאין לה זיקה לישראל, לבד מהיותם של בעלי השליטה בחברות הרומניות ישראלים.

 

לדעת עו״ד עפר פירט, מומחה למשפט מסחרי ממשרד פירט־וילנסקי־מזרחי־כנעני, השאלה האם ניתן להטיל אחריות על תנובה ישראל לחובות תנובה רומניה נוגעת בעקרון ״האישיות המשפטית הנפרדת״, ולפיו החברה עומדת כישות משפטית עצמאית ונושי החברה אינם יכולים לתבוע את בעלי המניות בחברה או את מנהלי החברה.

 

אחד החריגים לעיקרון זה הוא אם יתברר במהלך הפירוק שעסק של החברה התנהל מתוך כוונת מרמה. אז ניתן להטיל אחריות אישית גם על מנהלי החברה. בפועל, בתי המשפט בישראל מטילים אחריות כזו לעתים רחוקות. לדברי עו"ד פירט, בעניין תנובה קיימים מכשולים נוספים שיערימו קשיים על נושי תנובה רומניה לתבוע בישראל. החברות־הבנות של תנובה רומניה הן חברות זרות; והחוזים שעליהם חתמו עם ספקים נבחנים על ידי הדין ברומניה. כמו כן, קיים היגיון עסקי בניהול חברות־בנות רומניות כחברות נפרדות, כך שנושי תנובה רומניה יתקשו להוכיח שהיתה כוונה להונות אותם.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x