איפה לומדים לעשות שלום?
בדיוק עבור אזור כמו המזרח התיכון ומדינה כמו שלנו נולדו תוכניות לימוד שאמורות לייצר מומחים בעשיית שלום
במדינה כמו שלנו, שעצם קיומה שזור במלחמות, בהרוגים ופצועים, במאבקים פוליטיים מתמשכים ובצורך בלתי פוסק בהגנה על הגבולות - יש חשיבות מיוחדת לנושא השלום, או לפחות למניעת המלחמה. בדיוק עבור אזור כמו המזרח התיכון נולדו תוכניות לימוד שאמורות לייצר מומחים בעשיית שלום. לימוד הנושא,
1. המגשרים מתל אביב
תואר שני ביישוב סכסוכים וגישור באוניברסיטת תל־אביב
התוכנית הזו היא בעלת אופי בינתחומי למדי, ואמורה לחשוף לגישות משפטיות, תרבותיות ופוליטיות ביישוב סכסוכים. הלומדים בה יכולים להתמקד לא רק בבעיות ברמה הבינלאומית, אלא מוזמנים לגעת דווקא ברמת המיקרו: סכסוכים בתוך המשפחה או בקהילה. הסטודנטים לומדים את רזי המשא ומתן, עוסקים בתקשורת בין־אישית ואף עוברים קורס בגישור בין השנה הראשונה לשנייה של לימודיהם.
למי זה מתאים: לרוצים ליישב סכסוכים באוריינטציה אקדמית
2. שקועים בסכסוך
תואר שני בניהול ויישוב סכסוכים באוניברסיטת בן-גוריון
לימודי התואר השני הזה בבאר שבע אמורים להוליד מומחים בחקר הסכסוכים ובמציאת דרכי הפתרון. התוכנית מתיימרת להציג דרכים לשלום, תוך מודעות לעובדה שלסכסוך עלולים להיות שלבים הרסניים. בבן־גוריון שמים דגש על הניתוח הביקורתי של מבנים חברתיים ותהליכי השינוי, שבתוכם ובמהלכם מתפתח הסכסוך. דגש נוסף ניתן ללימודי מניעת אלימות וחינוך לשלום.
למי זה מתאים: למעוניינים לחקור לעומק את שיטות יישוב הסכסוכים
3. פתרון משתלם
המדרשה לדמוקרטיה ולשלום על שם אמיל גרינצוויג
המדרשה על שם אמיל גרינצוויג עוסקת בפיתוח ויישום של תוכניות לימוד שמטרתן לקדם את החינוך לדמוקרטיה ולשלום, לאזרחות פעילה ולמניעת אלימות. היא פועלת ברחבי הארץ במסגרת בלתי פורמלית ומשלימה, ומדי שנה מארחת 16 אלף איש בימי עיון, סמינרים, הרצאות וכנסים. בין תוכניות הלימוד, ניתן למצוא חינוך לדמוקרטיה בגיל הצעיר, חינוך לשלום ויהדות ודמוקרטיה.
למי זה מתאים: לאנשי חינוך המחפשים השתלמויות בנושא
4. ילדים זורעים
תוכניות מפגשי הנוער של ארגון "זרעים של שלום"
"זרעים של שלום" הוקם כדי לקיים מפגשי בני נוער מהמזרח התיכון במקומות ניטרליים. מדי קיץ יוצאים כ־120 נציגים מישראל לשני מחנות במדינת מיין שבארצות הברית, ושם נפגשים ופועלים בצוותא עם בני נוער ממצרים, מהרשות הפלסטינית, מירדן, ממרוקו, קטאר, מתוניסיה ומתימן. המטרה: להכיר תרבויות שונות באזור הקונפליקט.
למי זה מתאים: לבני נוער שרוצים להתקרב באופן מעשי לשכנינו
5. לא אבודים בטוקיו
תואר שני בקיימות ובשלום באוניברסיטה של האו"ם בטוקיו
בית הספר הבינלאומי של האו"ם, הממוקם בטוקיו, פונה לבוגרי תואר ראשון המעוניינים לרכוש מיומנויות בנושאים ברומו של עולם. בית הספר מצייד את הלומדים בו בכלים לפתרון בעיות גלובליות בנושאי קיימות, שינויי אקלים, פיתוח וקדמה, תהליכי שלום וזכויות אדם. אולי החיבור נשמע מוזר, אך מבחינת האו"ם כל הנושאים חושבים במידה זה לעתידנו.
למי זה מתאים: לרוצים לשנות את העולם בכל הכוח