המסים בדרך
ההתבטאויות של נתניהו ושטייניץ, המצגת של פישר וההמלצה של טרכטנברג. כל הסימנים מראים בבירור שהולכים להעלות לנו את המסים
לפני שבועיים הוזמן נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, לשאת סקירה כלכלית בדיון מיוחד שקיימה אז ועדת הכספים של הכנסת. מי שעוקב אחרי התבטאויות הנגיד, היה יכול לזהות מיד שפישר פשוט חזר באותו דיון בכנסת על דברים שהשמיע שלושה שבועות קודם לכן במסיבת עיתונאים שכינס בירושלים.
השידור החוזר של תיאור מצב הכלכלה העולמית, השפעתו על המשק הישראלי וצעדי המדיניות הנדרשים נמשך דקות ארוכות, עד שפישר הגיע לנושא הגירעון בתקציב.
בשלב זה הציג נגיד בנק ישראל שקפים חדשים, שתיארו את התפתחות הגירעון בתקציב ואת היחס בין החוב לתוצר. את השקפים ליווה פישר בתחזית לעתיד ובעצה לממשלה: "נכון להיום, לפי התוואי הנוכחי של התקציב, יחס החוב לתוצר צפוי להישאר בערך ברמה הנוכחית. הממשלה תידרש לקבל החלטות, אבל לדעתי עלינו להציב יעדים שאפתניים מבחינת המדיניות הפיסקאלית, כדי לחזור לתוואי יורד של היחס בין החוב לתוצר". מהשקף שהציג הנגיד התברר כי ההחלטות שתידרש הממשלה לקבל כדי לעמוד ביעדים השאפתניים שהציב בפניה הנגיד סטנלי פישר הן בעיקר להעלות מסים.
השבוע התברר כי מה שמחכה לנו בצד ההכנסות בתקציב אינו סוף הסיפור, וכי גם בצד של הוצאות הממשלה צפויים לנו ימים לא קלים. בראיון ל"כלכליסט" אמר השבוע פרופ' מנואל טרכטנברג, יו"ר הוועדה לשינוי כלכלי־חברתי, כי "עוד לא היה באמת דיון ציבורי האם לתת לביטחון או לגיל הרך. האם אני חושב שיהיה קיצוץ כלשהו בביטחון? האם זה יהיה במלוא הגודל שהצענו? אני בספק". הוועדה שבראשה עמד פרופ' טרכטנברג המליצה כזכור לשמור על מסגרת תקציב המדינה ולהגדיל את חלקה של ההוצאה האזרחית בו, באמצעות קיצוץ מקביל בתקציב הביטחון.
עכשיו, כאשר פרופ' טרכטנברג עצמו מעריך כי הממשלה תאמץ את המלצתה המרכזית של הוועדה בצורה חלקית בלבד, השאלה היא עד כמה תיענה הממשלה לדרישות המחאה ותזרים כספים לנושאים כמו דיור, חינוך ושירותים חברתיים נוספים.
ועדת טרכטנברג התבטאה בנושא המדיניות הנדרשת בנוסח האורקל מדלפי, כך שכל מי שירצה יוכל למצוא בדבריה את מבוקשו.
הוועדה הזכירה לממשלה כי "כלכלה חזקה ותחרותית נמדדת גם בטיב מערכת החינוך, ברמת התשתיות האזרחיות, ברפואה איכותית ועוד, ולא רק בקצב הקטנת משקלו של החוב", אבל באותה נשימה היא גם המליצה לה "להמשיך באופן עקבי ואמין את מגמת ההקטנה של משקל החוב ביחס לתוצר".
נוכח ההתבטאויות האחרונות של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושל שר האוצר יובל שטייניץ, לא קשה לנחש איזו מבין שתי העצות של ועדת טרכטנברג תחליט הממשלה לאמץ בסופו של דבר כמדיניות.
נוכח התבטאויותיו של נגיד בנק ישראל סטנלי פישר לפני שבועיים בכנסת, גם די ברור באיזו דרך הממשלה מתכוונת לעשות זאת.