$
קריירה

איך מחפשים עבודה בגיל מבוגר?

לא פשוט לחזור לשוק העבודה לאחר שנים של התרועעות מקצועית באותה סביבה מוכרת ומוקירה. אז מה עושים?

ענת ספיר 16:0606.12.11

מחפשי עבודה רבים מגיעים לייעוץ, לאחר תקופה לא מבוטלת של חיפושים ואיתם גם אכזבות רבות. כשמדובר בעובדים בכירים או עובדים שחצו לא מכבר את גיל 50, הסיפורים דומים זה לזה, ולרוב גם למסקנות יש כמה קווים מנחים.

 

פרויקט השיבה לעבודה

 

בני 50 פלוס – מה מאפיין אותם כמחפשי עבודה? לרוב מדובר באנשים שלמדו דבר או שניים במהלך הקריירה שלהם, אנשים בעלי כישורים ולעתים גם התמחויות ייחודיות ובעלות ערך רב אך ספציפיות מאוד לתחום העיסוק שלהם. רבים מהם מוציאים את מירב האנרגיות בחודשים הראשונים של החיפוש, רק כדי לגלות אחרי תקופה ארוכה שהשגיאה נעשתה עוד בנקודת ההתחלה.

 

הטעות הראשונה היא לצאת מיד למסע החיפוש, ללא חשיבה מוקדמת ומבלי גיבוש אסטרטגיה המותאמת למצב הנוכחי, גם אם בפעם האחרונה שבה שלחו קורות חיים זה נעשה בפקס ומאז חלף כעשור. מדוע מדובר בטעות? מכיוון שכדי לחזור למשחק, בעיקר אחרי גיל 50, לא די בשיגור קורות חיים לכל הכיוונים; יש להתייחס לחיפוש כאל פרויקט מובנה ומסודר – עם חשיבה מחודשת והתייחסות מקיפה לשלל משתנים; אתם, המקצוע, הדרישה בשוק וכמובן – השינויים שחלו בעולם הגיוס.

  

מחפשים עבודה? לא צריך להתייאש מחפשים עבודה? לא צריך להתייאש צילום: shutterstock

 

לנצל את הידע והניסיון הקיימים

 

האם כשהייתם אחראים על פרויקט מסוים בעבודה, הייתם יוצאים לדרך מבלי לערוך תוכנית מסודרת? ברור שלא. לכן, משחזרתם לשוק העבודה, לאחר זמן מה שלא התעדכנתם בשינויים שחלו, כדאי לנהוג באותה מקצועיות שהייתם נוקטים במילוי תפקיד כזה או אחר.

 

ראשית, לומדים את השוק: מה נשתנה מאז הפעם האחרונה שבה חיפשתם עבודה ועד היום בהרגלי הגיוס של המעסיקים? בעיקר המאסה שגדלה – המעסיקים בימינו מקבלים אליהם עשרות ואפילו מאות קבצי קורות חיים. מסיבה זו, יש להיות תמציתיים וענייניים בכל השלבים.

 

דוגמא טובה לכך היא קורות החיים שלכם: מומלץ שלא להלאות את המגייס בקובץ בן 3 עמודים – המעסיקים היום לא רוצים לדעת מה עשיתם מאז כיתה א', הם מסתפקים במידע רלוונטי לדרישות התפקיד.

 

עם אצבע על הדופק: מה קורה בתחום שלכם ועד כמה קיימת דרישה למשלח ידכם?

 

אדם שבילה כתריסר שנים בתחום מצומצם, נוטה לחפש עבודה בדיוק באותו תחום צר. חבל – אפשר וכדאי להרחיב את היריעה. למשל, מנהל קו ייצור שניהל מפעל בתחום המזון, יעשה בחוכמה אם יחפש בתחומים משיקים לתחום המזון, בתנאי שהדרישה לידע ולניסיון זהה. אותו מנהל קו ייצור יכול בהחלט לפנות לתחומים נוספים מעבר לתחום המזון. כך יגדיל את סיכוייו למשרות רבות יותר.

 

מאידך, לא תמיד ניתן להרחיב את תחום העיסוק. לעתים למועמדים יש ידע מעמיק מאוד בנושא מצומצם – גם כשהידע הזה הינו בעל ערך, מדובר במגבלה כשזה נוגע למציאת עבודה חדשה. למשל, אדם שבילה עשרות שנים בעבודה על מכרזים או תקנים ספציפיים יתקשה למצוא עבודה כשכיר. מה הוא יכול לעשות אם לא מוצא עבודה בתחום התמחותו? לייעץ כעצמאי או לעבוד כיועץ שכיר בתוך חברת ייעוץ. זה נוח לשני הצדדים: החברה מרוויחה יועץ בעל מומחיות מבוקשת והעובד לא חייב לשאת בנטל העצמאות, השיווק העצמי וכל מה שנלווה לכך.

 

לחפש כמו מקצוענים בארבעה צעדים

 

1. נהלו את חיפוש העבודה כפי שמנהלים פרויקט. ערכו טבלת אקסל כדי לעקוב אחר הפניות; למי שלחתם קורות חיים, אילו תגובות התקבלו ועם מי ניתן ליצור קשר כדי לברר בנימוס איך אתם מתקדמים בתהליך.

 

2. נצלו את הזמן לעדכון והתעדכנות. חשוב לנצל את הזמן ולהתעדכן בכל דרך אפשרית במה שנעשה בתחום: על ידי קורסים והשתלמויות, חידוש קשרים עם קולגות והתרעננות כללית. נכחתם בהרצאה מעניינת? אל תתביישו להציג את עצמכם ולהשאיר כרטיס ביקור.

 

3. המחשב הוא חבר. בימינו אין דרך להימלט מידיעת המחשב. בהתחשב בעובדה שכיום יהיה קשה להשתלב בסביבת עבודה מודרנית מבלי לשלוט במחשב לפחות באופן בסיסי (תוכנות Office, גלישה באינטרנט ועדיף גם אצבע קלה על הדופק של הרשתות החברתיות) – נצלו את הזמן שלכם לרכישת הכלים הבסיסיים הללו.

 

4.היו נחמדים לכולם. מגובה ניסיונכם, זה לא פשוט לעבור ראיון עבודה מול רכזי גיוס צעירים וקל להתייחס אליהם בזלזול ככלי שדרכו תגיעו "ישר ולעניין" – למנהל שלהם. זה נכון שבדרך כלל אין בסמכותם לומר את המילה האחרונה, אך למילה שלהם יש משקל רב עבור בעל הדעה; רכזי הגיוס הם אלה שיחליטו אם תעברו לראיון החשוב הבא, והפקידים הצעירים שנראים חסרי כל קשר למועמדות שלכם, הם אלה שעל ידי מילה אחת או החמצת פנים למנהל, יבהירו לו שהבא להיכנס למשרדו כבר זכה לתואר "מר טרחן".

 

לסיכום - חיפוש עבודה אחרי גיל 50 הוא אפשרי. צריך רק לדעת לעשות את זה נכון. 

 

הכותבת היא מומחית לליווי וייעוץ בכירים ב-AllJobs דרושים.

סדנא ייעודית למציאת עבודה לבני 50 + תתקיים ב-28.12.2011 בבית AllJobs בנתניה. לפרטים נוספים על הסדנא – באתר AllJobs.co.il. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x