איפה לומדים להבין איך המוח עובד?
תוכנית מצטיינים במדעים קוגניטיביים באוניברסיטת בן־גוריון, התוכנית הקוגניטיבית והביו־פסיכולוגית באוניברסיטת תל־אביב, התוכנית הרב־תחומית ללימודי ד"ר במדעי המוח באוניברסיטה העברית, תואר שני בחוג לנוירוביולוגיה ואתולוגיה באוניברסיטת חיפה או המכון לחקר המחשבה, המוח וההתנהגות באוניברסיטת פרינסטון
חקר מדעי המוח הוא אחד הטייטלים המרשימים ביותר המצויים ברשימת מחלקות האקדמיה. מדובר בעולם שלם של מחקר בין־תחומי, העוסק בהיבטים השונים של מערכת העצבים של בני האדם ובעלי החיים. ואם בעבר נבחנו מדעי המוח בעיקר במסגרת המחקרית הנוירולוגית שבוחנת את הביולוגיה המולקולרית והתאית של נוירונים, איברים ומבנים אחרים, הרי שבשנים האחרונות כל זה השתנה: החלה מגמת התבוננות במדעי המוח דרך מסגרת רחבה יותר, כזו המתייחסת להיבטים כמו פסיכיאטריה, מחלות פתולוגיות, מדעים קוגניטיביים או ביולוגיה, כך שבפועל, תחום אטרקטיבי זה הפך למתחדש ומתקדם מתמיד.
1.
הדרך לחשיבה מלאכותית
תוכנית מצטיינים במדעים קוגניטיביים באוניברסיטת בן־גוריון
הנושאים שהמדע הקוגניטיבי מטפל בהם כוללים צבירת ידע, שמירתו ושימוש בו, החל בתפיסה חושית ועד לפתירת בעיות מסובכות במוח האנושי ובאינטליגנציה מלאכותית. מטרת התוכנית בבאר שבע היא הבנה טובה יותר של מוח האדם, הוראה ולמידה של כישורים שכליים ושל פיתוח כלים שיתרמו לכישורים האנושיים בדרכים חשובות ובונות. רשימת הקורסים בתוכנית כוללת בין השאר מבוא לפילוסופיה של הנפש לצד בלשנות.
למי זה מתאים: למי שרוצים לשקוע במוח כבר בתואר הראשון
2.
הפלטפורמה הפסיכולוגית
התוכנית הקוגניטיבית והביו־פסיכולוגית באוניברסיטת תל־אביב
במסגרת השינויים הרעיוניים בתפיסת חקר המוח, נולדה התוכנית משותפת זו במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת תל־אביב. התוכנית, המיועדת לתלמידי ה־MA בשנתם הראשונה, מנצלת את הפלטפורמות ואת הידע של המחלקה לפסיכולוגיה, לשם חשיפת נסתרות המוח האנושי. התלמידים בתוכנית עושים בין השאר שימוש במעבדות ממוחשבות לחקר תהליכים קוגניטיביים, וחוקרים מחלות נפש בעזרת מודלים של בעלי חיים להתנהגות אנושית.
למי זה מתאים: לחוקרים מתחילים שמחפשים מעבדות מתקדמות
3.
דוקטורט רב־תחומי
התוכנית הרב־תחומית ללימודי ד"ר במדעי המוח באוניברסיטה העברית
באוניברסיטה העברית בירושלים מפעילים תוכנית מיוחדת, גם היא רב־תחומית, שאמורה להכשיר את החוקרים להתמודד עם בעיות משולבות הקשורות לתהליכי חישוב, עיבוד אותות ולמידה במערכות עצבים טבעיות ומלאכותיות. כל זה נשמע מחייב למדי, במיוחד לאור התחומים הרבים שבהם נוגעת תוכנית זו: נוירוביולוגיה, פיזיקה, מדעי המחשב ופסיכולוגיה. התואר המוענק הוא במדעי המוח: חישוב ועיבוד מידע.
למי זה מתאים: לרציניים בלבד שמסוגלים להשלים תואר שלישי בתחום
4.
דרך החיות
תואר שני בחוג לנוירוביולוגיה ואתולוגיה באוניברסיטת חיפה
הדרך להבנת המוח האנושי עוברת גם דרך מוחם של בעלי החיים. במחלקה לנוירוביולוגיה ואתולוגיה באוניברסיטת חיפה מנסים לפענח את המנגנונים המתווכים בין התנהגויות בני האדם ובעלי החיים. זאת, כדי לאתר מנגנונים פתולוגיים כמו מחלת האלצהיימר או מחלות נפש. התוכנית משלבת בין אתולוגיה - חקר התנהגותם של בעלי חיים בסביבתם הטבעית, ונוירוביולוגיה - חקר המוח ומערכת העצבים.
למי זה מתאים: לרוצים ללמוד על מוח בעלי החיים לצד המוח האנושי
5.
כבר בתואר הראשון
המכון לחקר המחשבה, המוח וההתנהגות באוניברסיטת פרינסטון
האופציות לחקר מוח בישראל הן רק קצה הקרחון בתחום העולמי המשגשג. אחד המכונים המבוקשים בעולם לחוקרי המוח בהווה ובעתיד נמצא באוניברסיטת פרינסטון שבארה"ב. שם מפעילים שתי תוכניות לימוד כבר לתואר ראשון. הראשונה מיועדת לסטודנטים המתעניינים בביולוגיה מולקולרית ופיזיולוגיה, המעוניינים להרחיב את ידיעותיהם במדעי המוח, ואילו השנייה היא תוכנית ארבע־שנתית עם מסלול ישיר לדוקטורט.
למי זה מתאים: למעוניינים להשתלב בחזית המחקר העולמי כבר ב־BA