$
בארץ

הארכת חופשת הלידה? רוב הנשים דווקא רוצות לעבוד

סקר: 60% מהנשים שהכנסתן מעל 8,000 שקל בחודש היו מעוניינות לעבוד חלקית בזמן חופשת הלידה, אם החוק היה מאפשר להן

מיקי פלד 14:2301.11.11

60% מהנשים שהכנסתן מעל 8,000 שקל בחודש היו מעוניינות לעבוד חלקית בזמן חופשת הלידה, אם החוק היה מאפשר להן, לעומת כ-66% מהנשים שהכנסתן עד 6,000 שקל, כך עולה מסקר של מרכז נטע לפיתוח קריירה בשיתוף אוניברסיטת בר-אילן.

 

50.5% מהנשים בסקר אמרו כי היו לוקחות חופשת לידה גמישה אם הדבר היה אפשרי מבחינת החוק.

 

 


 

כיום החוק אינו מאפשר לאשה או לבעלה לעבוד, ולו באופן חלקי, בזמן קבלת דמי הלידה מהביטוח הלאומי.

 

אחת הסיבות לאיסור על עבודה בזמן חופשת הלידה היא החשש כי מעסיקים עשוים לנצל את הפתח ולחייב, בצורה ישירה או מרומזת, את האשה לעבוד בזמן חופשת הלידה, בעיקר כאשר מדובר בנשים ההשייכות לשכבות הנמוכות באוכלוסייה, שהיכולת שלהן לשמור על זכויותיהן קטנה יותר.

 

הסקר בוצע בקרב 204 נשים אקדמאיות ש-69% מהן תומכות בשינוי החוק, כך שיאפשר לאשה לבחור האם לעבוד חלקית בעת חופשת הלידה ולקבל תשלום חלקי של דמי הלידה.

 

המחקר הוצג בפאנל שקיים היום (ג') מרכז נטע. ד"ר הדס מנדל מאוניברסיטת תל אביב, שביצעה בעבר מחקרים על חופשת הלידה, אמרה כי "הנזק במתן האפשרות לחופשת לידה גמישה יכול להיות גדול, מאחר שלא מדובר בדיאלוג בין המעסיק לאישה אלא במו"מ בין מעסיק חזק לאשה חלשה. הנשים שבאמת רוצות וצריכות חופשת לידה גמישה הן לא רבות. מדובר רק באלה שעובדות בתפקידי ניהול בכירים, שעובדות מעל 50 שעות ורוב הנשים בישראל עובדות 35 שעות בשבוע".

 

לעומתה, רו"ח איריס שטרק תמכה במתן גמישות בחופשת הלידה, ואמרה כי "אף אחד מהלקוחות לא יחכה לנשים בזמן שהן בחופשת לידה. היום בעצם מרמים את ביטוח לאומי כי אסור להוציא חשבונית או לקבל שכר בזמן חופשת הלידה. אני לא בעד לחזור לעבודה מלאה בזמן חופשת הלידה, אבל אם אשה רוצה לבוא ולעזור, לעשות חפיפה, לתרום – מדוע שזה לא יוכל להיות על פי חוק בצורה ראויה?".

26 תגובות
בטל שלח
  • אין פיתרון אחד כמו נושא ההנקה, גם הדיון על חופשת הלידה טעון ורווי יצרים. יש המציעים בהתלהבות חופשת לידה ארוכה ואחרים כועסים על הרעיון להציע חופשה גמישה, פן תיפגענה נשים אחרות. אין ספק ששילוב אמהות ועבודה מחייב אותנו כחברה למצוא פתרונות, אך מה לעשות שאין פתרון אחד לכל האמהות. יש אמהות הרוצות לחזור לעבודה מוקדם ובשיחה אינטימית יותר הן מוכנות לשתף ולומר שכך הן בנויות, זקוקות לקשר עם העולם, רוצות להמשיך לפעול בתחומי חייהן האחרים ורוצות כבר עתה להתחיל למצוא את האיזון המתאים להן בין אמהות וקריירה. אלו וגם אלו תצמחנה להיות אמהות טובות, אוהבות וילדיהן יעריכו אותן. תפקידנו כחברה, למצוא פתרונות מסייעים. אינני בקיאה בהשלכות של חופשת לידה ממושכת, כנהוג באירופה, על שוק העבודה ועל התפתחותן האישית של נשים, אך מהיכרותי עם המצב בארץ ועם נשים המתמודדות עם בעיה זו יום יום, ברור לי שעלינו לברך ולסייע לנשים המעוניינות לשלב בהדרגה קריירה עם אמהות. לפיכך, אינני רואה פסול בהעלאת הרעיון של חופשת לידה גמישה. יש נשים שתפקנה מכך תועלת רבה. זכור לי ששילוב כזה נעשה בזמנו בתנועה הקיבוצית. חופשה מלאה ארכה חודש וחצי, ולאחריה האישה חזרה לעבודה באופן הדרגתי, 4 שעות עבודה עם הפסקות להנקה, 6 שעות בהמשך השנה. במסגרת תומכת כזו או אחרת, אם יכלה לשוב לעבודה, או לימודים מבלי שהרגישה שאימהותה נפגעה. www.facebook.com/horutacenter
    ד"ר חנה גילאי גינור,(27.11.11)
  • אף אחד לא לקח אותי בחשבון בסקר! ולא שמעתי על הסקר הזה מעולם.משאני כן מבינה, זה שמישהו מעוניין מאוד לבטל את חופשת הלידה,
    בגלל שמי שהו הזה צריך את הכסף הזה מקום אחר.
    שיקצצו מהמילואימניקים, אם לחשב את כל הכסף שמשקיעים במילואים מצטברים
    כ-3 שנים של תחופשה בתשלום.
    למה הנשים לא יכולות לקבל לפחות חצי מזה?
    זה אומר שאפשר בכסף הזה לשלם לאישה 3 חופשות לידה בנות שנה כל אחת, שכתוצאה זה 3 ילדים. לדעתי זה מספיק. משפחה ממוצעת יכולה לפרנס רק 2 ילדים,
    אז 3 זה כבר לעשירים.
    אני עובדת קשה ומשלמת מיסים, כמו כולם למה שלא יגועו לי זכויות פשוטו ומובנות ביותר.
    ואני לא מתכוונת לעזור לאף אחד, שהממשלה תעזור לי.
    ואני לא אלד ילדים, בגלל שזה אושר או בגלל להעשיר את העם היהודי.
    ואני לא ילד שום ילד על חשבוני או על חשבון המקום עבודה שלי או כל דבר אחר, תמצאו פראריות אחרות!
    ואם הממשלה מעוניינת שישארו כאן רק חרדים, זו בעיה שלה. בסופו של דבר
    בסופו של דבר נשים שבאמת רוצות ילדים, ויש להן יכולת, שיעזבו את הארץ למדינה שכן
    מתחשבת בנשים ומאפשרת להן להתפתח.
    חכמה,(21.11.11)
  • האמנם מדובר בצעד של בחירה אשר יתרום ויקדם מעמדן של נשים?מלכתחילה הרגשתי שהדרישה לחופשת לידה גמישה מקוממת אותי . הרגשתי שאני שופטת את אותן נשים אשר בצעדיהן פוגעות בכלל שנשים העובדות ובעיקר באלו הזקוקות להגנת החוק.
    תוך כדי כך שאני בוחשת בנושא ביני לבין עצמי מוטרדת מעצם היותי שיפוטית ומנסה לראות מעבר. אני מתרכזת בסתירה שראיתי מלכתחילה ומנסה לבחון אותה לעומק. הסתירה עליה אני מדברת נעוצה בידיעה שדמי לידה נועדו לפצות על העדר הכנסה בחופשת הלידה ומי שרוצה לוותר עליהם רשאית לחזור לעבודה כמו כן החוק היום מאפשר גם לגברים לקחת חופשת לידה כך שלא ברור לי מה הבעיה ועל מה הצעקה.
    ואז מצאתי את עצמי דנה בנושא בהיבט הרחב יותר, של ערכים, חברה ומדינה ופתאום הוארה לי התמונה באור אחר.
    • בחברה שלנו ילודה, אימהות ומשפחה היא ערך בעל משקל.
    • מאישה מצופה להיות חלק ממעגל העבודה. כל אישה אשר מחליטה להתמסר לגידול ילדיה נתקלת בביקורת סביבתית והרמת גבה סביבתית.
    • אישה קרייריסטית נדרשת לכישורי כל יכולה ולא אחת נאלצת לאמץ דרכי התנהלות גבריים וכל סממן לנשיותה או אימהותה הופכית לנקודות חולשה ותורפה ואיום על מעמדה המקצועי.
    אם כך, החברה שבה אנו פועלות שולחת לנו הנשים מסרים דו ערכיים תדיר. הופך להיות בלתי אפשרי להיות אישה. לא משנה מה תבחרי את במלכוד. אני רואה בקריאה לחופשת לידה גמישה התיישרות לכוח הגברי השולט בחברה מתוך חשש להידחק הצידה ולהישאר מאחור ולהפסיד את מה שהושג בעמל אך גם כצורך לקבל אישור חברתי דרך מערכת החקיקה שלעזוב את תינוק בן יומו אינו מעמיד אותי כאם "לא טובה".
    לדעתי אותן נשים אשר בטוחות שהן פועלות מתוך עמידה על זכיותיהן ומתוך חופש הבחירה. למעשה מנוהלות ע"י מסרי וערכי החברה אשר הופכות את המשימה לכמעט בלתי אפשרית עבורן.
    אני סבורה כי, הדרישה לחופשת לידה גמישה פוגעת בבחירה של נשים שרוצות ליהנות מחופשת הלידה כי אז כשאישה עומדת מול מקום עבודה תובעני שמעמיד בפנייה ציפייה שתבחר לוותר על חופשת הלידה – הכוחניות של מקום העבודה תנצח את רוב הנשים ולאישה לא נשארת זכות בחירה בעצם... לדעתי יש לבחון ניתוב המערכת החוקית כך שתאפשר לאנשים שבוחרים להגשים הורות לממש גם את הצורך הזה בכל סוג של משפחה. הזכות להיות הורה אינה מונופול של אימהות ולכן התפקיד ההורי צריך להתחלק. אני בעד שכל משפחה תיצור את חלוקת האחריות והתפקידים על פי מה שנכון עבורה ותפקיד מערכת החוק הוא לאפשר זאת. חופשת לידה שוויונית לשני בני הזוג. עם זכויות ל"משרת הורה" במקום העבודה. במצב כזה המאבק על אישור חברתי יהיה מיותר.
    פוריה,(13.11.11)
  • חופשה ליולדותאני מכיר אשה שלא היתה מוכנה לעבוד עד היום האחרון של חופשת הלידה אבל נתנה עזרה טלפונית למחליפה ללא דרישת תשלום בשעות נוחות
    כן צריך להאריך את חופשת הלידה לחצי שנה בתנאים של משרת אם או שעות גמישות בתום שלושה חודשים
    המטרה לעודד ילודה ולא לעודד בעלי עסקים לאים על נשים שמקיימות את העולם
    משה,(03.11.11)
טען עוד
x