איך לגרום לבונוסים לעבוד?
פרופסור יקר, אני שומע כל הזמן שבבנקים וחברות השקעות בונוסים לא באמת מועילים לתוצאות. איך זה שהתמריץ הכלכלי הוותיק כל כך לא עובד שם? והאם הם עומדים להיעלם?
דדי היקר,
כבר הרבה זמן כועסים על הבונוסים בסקטור הפיננסי, ובארצות הברית תוקפים מאז המשבר את בונוסי המיליונים. מנכ"לי הבנקים, מצדם, טוענים שהסכומים האדירים שהם מושכים נחוצים להם כדי "לעורר מוטיבציה", ושבלעדיה הם ימצאו עבודה במקום אחר. הם כמובן לא מפרטים איזו עבודה הם ימצאו, ומי עוד ישלם להם כאלה משכורות, אבל מילא. כך או אחרת, גם המחקרים וגם המשבר האחרון מלמדים שבונוסים לא משפרים ביצועים ולא מוטיבציה, ולעתים הם אפילו מזיקים.
באחרונה התפרסם מאמר של מייק נורטון מבית הספר למינהל עסקים בהרווארד, שמציע דרכים מקוריות לגרום לכספי בונוסים להעלות את המורל והביצועים בארגונים מכל סוג. ניסויים שערך גילו שכאשר עובדים מקבלים בונוס, אבל במקום לקחת אותו לכיסם הם מוציאים אותו מיד, ועל אחרים ולא על עצמם, הם מרוצים יותר. ממש כמו שנתינת מתנה
נותנת תחושה טובה. בשני ניסויים נתנו לעובדי ארגונים משימות עם פרסים כספיים, ובשניהם העובדים שהתבקשו להעביר את כספי הפרס לארגוני צדקה או לקניית מתנות לעובדים אחרים היו מרוצים יותר, ובהמשך גם הפגינו ביצועים טובים יותר בעבודה.
כן, בונוסים עוזרים, אבל בהרבה מקומות האינטואיציה שלנו לא מדוייקת. אנחנו מניחים שאנחנו הכי מאושרים כשאנחנו מרוויחים כסף עבור עצמנו, אבל ייתכן שנהיה מאושרים יותר ומחויבים יותר אם נפנה חלק מהבונוס שנקבל לאנשים אחרים ולמטרות שחשובות לנו. למעשה, בנק קרדיט סוויס יישם באחרונה תוכנית כזאת, שמחייבת את העובדים לתרום לפחות 2.5% מהבונוסים שלהם לצדקה. ייתכן שזה היה תרגיל יחצני שנועד לנטרל חלק מהזעם שאנשים בעולם חשים כיום לגבי בנקאים, וייתכן שזה היה ניסיון אמיתי לשפר את המוטיבציה והביצועים של העובדים. כך או אחרת, זה צעד נכון, אולי גם לביצועים של קרדיט סוויס.