שוק התקשורת הקווי מתכונן לתחרות: ועדת חייק הגישה את המלצותיה
הוועדה הגישה את ההמלצות לשרים כחלון ושטייניץ, ולפיהן היא ממליצה על פתיחת תשתיות בזק ו-HOT, שינוי בפיקוח על תעריפי בזק, הפחתת דמי הקישוריות הקוויים וביטול ההפרדה המבנית בשוק התקשורת
המלצות הוועדה בראשות אמיר חייק, שמונתה לפני כשנה וחצי על מנת להמליץ לשרי התקשורת והאוצר על דרכים לשיפור התחרותיות בשוק התקשורת הקווית, הוגשו היום (ג') לשר התקשורת, משה כחלון, ובהמשך יועברו גם לשר האוצר, יובל שטייניץ. כחלון מסר כי בכוונתו לגבש את עמדתו לאחר שיקרא את הדו"ח.
דו"ח הוועדה ימליץ לשרים לכפות על בזק ו-HOT לפתוח את תשתיותיהן, כך שחברות המתחרות בהן יוכלו לרכוש מהן את החיבור לתשתיות אלה במחירים סיטונאיים. יישומו של שוק סיטונאי שכזה יאפשר לצרכן להזמין את חיבור האינטרנט מגורם אחד בלבד, לעומת הזמנות נפרדות של תשתית אינטרנט ואספקת אינטרנט כיום - אך גם לאפשר לחברות שאינן בעלות תשתית תקשורת המגיעה לבתי התושבים להציע שירותי תקשורת על בסיס רשתות בזק ו-HOT. מחירי האינטרנט צפויים לרדת, כנגזר מהורדת מחירי תשתית האינטרנט למחירים סיטונאיים, והצפי הוא כי חלק גדול מהורדת המחירים יגולגל לצרכן.
הוועדה מציינת כי על מחירי השוק הסיטונאי להיקבע בידי משרד התקשורת, אולם כיוון שעבודת חברת הייעוץ Frontier Economics האמורה לסייע בקביעת מחירים אלו טרם הסתיימה, ממליצה הוועדה כי המחירים יקבעו ביחס למחירים הנהוגים כיום. על פי המלצה זו, תידרש בזק למכור את החיבורים הסיטונאיים במחירים שלא יעלו על 75% מהמחיר הזול ביותר שבו היא או HOT מוכרות חיבורים אלו לצרכן הסופי.
יישום ההמלצות - לפחות בעוד שנה
הוועדה ממליצה עוד כי יופסק הפיקוח על מחירי בזק כפי שהוא נהוג כיום, כאשר משרד התקשורת קובע במדוייק את תעריפי החברה, והוא יוחלף בקביעת מחיר מקסימלי לכל השירותים. כך תוכל בזק להוריד את מחיריה, עובדה הצפויה לגרור תגובות דומות של מתחרותיה ולעודד את התגברות התחרות בין החברות בשוק בתחום המחיר. בוועדה מקווים כי בחצי השנה הקרובה יוכל משרד התקשורת לקבוע תעריפים המתבססים על עבודת חברת הייעוץ, ותעריפים אלו יגזרו מעלות הפעלת השירותים הללו לבזק - ולא מהמחיר שבו מוכרת בזק את השירות לצרכן - כך שהם צפויים להיות נמוכים עוד יותר.
המלצה נוספת של הוועדה היא להפחית את תעריף דמי הקישוריות בתקשורת הקווית לאגורה אחת, לעומת כ-3.5 אגורות בממוצע כיום. בהמשך צפוי משרד התקשורת להיעזר בנתוני חברת הייעוץ על מנת לקבוע את מחיר הקישוריות הסופי ואולי אף לבטל תשלום זה כליל.
ועדת חייק ממליצה לבטל את ההפרדה המבנית בחברות התקשורת, הקיימת כיום בצורה מחמירה בקבוצת בזק, בצורה מחמירה פחות ב-HOT ולאחרונה גם בפרטנר (לאחר רכישת סמייל) ונטוויז'ן (לאחר המיזוג עם סלקום). ההפרדה המבנית אוסרת על החברות בקבוצת בזק לשתף ביניהן פעולה ואף מגבילה את בזק במכירת חבילות עם מספר שירותי תקשורת, ובוועדה ממליצים לבטל הפרדה זו ששה חודשים לאחר שיחתמו הסכמים ראשונים בין בזק לבין החברות האחרות כחלק מישומו של השוק הסיטונאי. עם זאת, בזק תקיים הפרדה חשבונאית, שתאפשר עדיין לפקח על פעילות החטיבות הפנימיות בתוכה.
בנושא זה התקיים ויכוח חריף בין רוב חברי הוועדה לבין סמנכ"ל הכלכלה במשרד התקשורת, אסף כהן, הסבור כי הקלות שינתנו לבזק, ובכללן ביטול ההפרדה המבנית, עלולות לחזק אותה ולפגוע בתחרות - ולפיכך יש להמתין עד שיווכח שר התקשורת כי השוק הסיטונאי אכן מאפשר למתחרותיה של בזק לקיים מולה תחרות שווה. כהן, שעמדתו נדחתה בדו"ח הוועדה הסופי, הגיש מטעמו חוות דעת מיעוט לשרי התקשורת והאוצר, בה גם טען כי הוועדה התעלמה מבקשותיו לבצע שינויים בתיאור היסטורי של ההתרחשויות בשוק התקשורת בעשור הקודם, ובהשוואה מול שווקים בינלאומיים. גורמים המקורבים לוועדה טענו כי השינויים בשוק התקשורת בשנים האחרונות דורשים גם את שינוי התפיסה של הרגולטור והתמקדות בטובתו של הצרכן, והפיקוח על החברות צריך להתבצע כמטרה משנית ולא ראשית.
המלצות הוועדה אמורות להיות מיושמות ברובן בחקיקה ראשית. באם אכן יתקבלו ההמלצות כלשונן, ספק אם התהליך יסתיים לפני המחצית השניה של שנת 2012, בהתחשב בתהליכים הדרושים (אישור הממשלה, ניסוח החקיקה, דיונים בוועדות הכנסת ואישור מליאת הכנסת). דחיית חלק מההמלצות יעכב כמובן את התהליך כולו.