$
המחאה החברתית

ועדת טרכטנברג הצרפתית המליצה: התמקדות ברווחה האישית של הציבור

המלצה חשובה נוספת הדגישה את חשיבות יצירתו של מדד לבחינת "סיכוייו של משק בית"

ארז רומס 10:2925.09.11

בתחילת 2008 יזם הנשיא הצרפתי ניקולא סרקוזי את הקמת הוועדה למדידת ביצועים כלכליים והתקדמות חברתית. בראש הוועדה עמדו פרופ' ז'אן־פול פיטוסי ופרופ' ג'וזף שטיגליץ. המוטיבציה להקמתה היתה "חששות הגוברים מפני מידת אמינותם של המדדים הקיימים לבדיקת ביצועים כלכליים, בדגש על נתונים

מבוססי תמ"ג". מטרתה היתה לבדוק את הקשר בין תמ"ג לבין יציבות כלכלית, סביבתית וחברתית.

 

אף כי צרפת יזמה את הקמת הוועדה, מסקנותיה נועדו לשרת את כל הקהילה הבינלאומית, או כל גוף ממשלתי שירצה להשתמש בכלים אחרים למדידת הביצועים הכלכליים שלו, מלבד תמ"ג. היא קיימה את דיוניה הראשונים באפריל 2008 — ארבעה חודשים לפני קריסת ליהמן ברדרס ופרוץ המשבר הכלכלי הגלובלי — ופרסמה את הדו"ח המסכם שלה בספטמבר 2009, בשעה שהעולם כולו היה שרוי במיתון עמוק.

 

עיקר מסקנותיה של הוועדה, שכונסו בדו"ח המסכם שלה, התמקדו בהפרדת מצב קיים בשטח לעומת בחינת הסבירות שמצב זה יימשך (אם הוא טוב) או ישתנה (אם הוא רע). מקריאת המסקנות ראוי היה שגם מקבלי ההחלטות בישראל יציצו בו. הוועדה המליצה למשל ליצור מדדים שיבחנו את יעילות התפוקה, לעומת עצם קיומה של תפוקה כלכלית. כמו כן, הוועדה המליצה להתמקד ברווחתו האישית של הציבור כמדד ארוך טווח, לעומת בתפוקה תעשייתית. ברווחה אישית זו הכוונה להתפלגות השכר והפערים שיתגלו בו בין שכבות החברה.

 

המלצה חשובה נוספת שכונסה בדו"ח הדגישה את חשיבות יצירתו של מדד לבחינת "סיכוייו של משק בית": כמה תשמש ההכנסה במשק הבית לצריכה ולרווחה אישית בהשוואה למסים שישלם אותו משק בית והשירותים הממשלתיים שהוא יקבל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x