$
משפט

הנשיאה נגד השר והבוררים: "חוק בוררות חובה יביא להפרטת שירותי המשפט"

סדרת התבטאויות יוצאות דופן וחריגות של נשיאת בית המשפט העליון סטו מהנוהג הרגיל בטקס פתיחת שנת המשפט. התקפה על שר המשפטים, קריאה לחוקק חוק יסוד זכויות חברתיות וקביעה כי שינוי בהליך בחירת השופטים היא הצעה הרסנית

מארק שון 21:1714.09.11

שתי קריאות פומביות ויוצאות דופן הגיעו היום (ד') מכיוונה של נשיאת בית המשפט העליון דורית בייניש. הנשיאה ניצלה את טקס פתיחת שנת המשפט של לשכת עורכי הדין כדי להעביר ביקורת פומבית נגד שר המשפטים יעקב נאמן, והצעת החוק בדבר בוררות חובה, שתגיע מחר לוועדת החוק של הכנסת. הקריאה

השניה, והחריגה לא פחות, היתה קריאה חד משמעית לכנסת לחוקק - בהמשך למחאה החברתית - את חוק היסוד שיעסוק בזכויות חברתיות.

 

"מאמציו הכנים של השר מכוונים על-פי תפיסתו ל"הציל" את המערכת. בעיניי, הצעה זו בעייתית ומעוררת קשיים עקרוניים שאיני רואה לפרטם כאן ועכשיו", אמרה הנשיאה בנאום, "החשש העיקרי הוא כי הלכה למעשה מאפשרת הצעת החוק הפרטה של שירותי משפט בישראל. קשה להתעלם מהחשש כי הצעת החוק עלולה לפגוע בזכות הגישה לערכאות ויש בה כדי לכרסם בתפקידיה הבסיסיים ביותר של הרשות השופטת". הנשיאה לא הפסיקה בכך, והמשיכה להרחיב על הבעייתיות העקרונית וההבדל בין שופטים לבוררים. "כללי האתיקה החלים על שופטים אינם חלים על בוררים, אשר אינם כפופים לאותה מערכת מחייבת של נורמות המבטיחה הימנעות מהימצאות במצב של ניגוד עניינים או אף הימנעות ממראית עין של ניגוד עניינים".

 

הדברים של הנשיאה עולים בקנה אחד עם דברים שהשמיע השבוע עורך הדין גד טיכו ממשרדו של רם כספי בראיון ל"כלכליסט". עו"ד טיכו ניסה להסביר את הסיבות למספר הקטן של הפונים לבוררות, ואמר כי "הסיבה היחידה והעיקרית היא אמון - מאמינים למערכת המשפט ולא לבוררים".

 

 

המשפט הוא שחקן מרכזי בכל שינוי חברתי

 

לאחר שהתבטאה בעניין המחאה החברתית בכנס השופטים הארצי לפני כשבועיים, חזרה בייניש והדגישה היום את תפקיד מערכת המשפט בהמשך למחאה. "אירועי הקיץ האחרון העלו על נס את כוחה של החברה האזרחית. המשפט מבטא את הבחירות הערכיות של החברה וככזה, הוא שחקן מרכזי בכל שינוי חברתי", אמרה הנשיאה.

 

בהמשך זרקה הנשיאה את הפצצה בדבר חוק היסוד. בייניש אמנם ציינה כי "חלק מבעלי התפקידים המשפטיים נוטלים חלק פעיל בפעילות לשינוי חברתי, וחלק - ובהם בתי המשפט - בעלי תפקיד סביל יותר", ברמיזה על תפקיד סביל של השופטים, אך מייד הוסיפה: "האירועים האחרונים בישראל ובעולם ממחישים את הצורך בהשלמת מפעל החוקה, ובכלל זאת בחקיקת חוק יסוד: החקיקה וחוק יסוד: זכויות חברתיות. ללא חוקה יציבה, יהיה קשה לשמר את העקרונות הדמוקרטיים שהצלחנו להנהיג במדינה ישראל. החוקה היא המצפן הערכי והמוסרי שלנו, ובזכות יציבותה, בכוחה לאחד את החברה בישראל".

 

בייניש מתחה גם ביקורת על השינויים המוצעים בהליך בחירת השופטים. "אלה הצעות הרסניות שיפגעו במערכת העצמאית שקמה כאן מאז קום המדינה. לשופטי בית המשפט העליון אין רוב בוועדה לבחירת שופטים. זוהי ועדה המבטאת איזון בין פוליטיקאים ואנשי משפט....המוּנעת לא משיקולים פוליטיים כי אם מבחירה המבוססת על מקצועיותם של המועמדים. גם הקריאות לביטול שיטת ה"סניוריטי" בבחירת נשיא בית המשפט העליון פוגעות במסורת הקונסטיטוציונית שהתפתחה במשך השנים והבטיחה את עצמאותם ואי תלותם המלאה של השופטים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x