סמנכ"ל בנק ירושלים: "שת"פ בין בנקים למוסדיים חשוב לצמיחת האנרגיה הסולארית"
לקראת כנס "חשמל ברשת - בין אנרגיה מתחדשת להתייעלות אנרגטית" מעריך בנצי אדירי כי המוסדיים ייכנסו בעתיד כמשקיעים לתחום הסולארי
"שיתוף פעולה בין בנקים לבין גופים מוסדיים במימון פרויקטים של אנרגיה סולארית חשוב להמשך הצמיחה של התחום" - כך אומר בנצי אדירי, סמנכ"ל ומנהל האגף העסקי בבנק ירושלים לקראת כנס "חשמל ברשת - בין אנרגיה מתחדשת להתייעלות אנרגטית" של המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה שיתקיים
בשנה האחרונה נכנס בנק ירושלים לתחום מימון הפרויקטים הסולאריים, כאשר מתחילת השנה אושרו עסקאות בהיקף של מאות מיליוני שקלים. בנק ירושלים, תחת המנכ"ל אורי פז, מבצע את המימון בשיתוף גופים מוסדיים: עד כה הוא עבד בשיתוף פעולה עם הראל ביטוח, בין השאר בהעמדת אשראי של 40 מיליון שקל לחברת אספן גרופ ואשראי של 30 מיליון שקל לחברת סולג. לאחרונה, החל הבנק לעבוד גם עם חברת הביטוח מנורה, שעמה עבד עד כה במודל דומה למימון מיזמי נדל"ן.
לדברי אדירי, "כבנק קטן, חשבנו איך נהפוך את החיסרון ליתרון. פתחנו בשיתופי פעולה עם המוסדיים שמתחלקים איתנו במימון. אנחנו מביאים את העסקאות ומנהלים את כל העמדת ההלוואה, וחברות הביטוח נכנסות כשותפות מאחר שמדובר באשראי לטווח ארוך שמתאים להן. כך הגענו לנתח שוק של כ־10%".
הממשלה החליטה ב־2009 להגיע למצב שבו 10% מהיקף ייצור החשמל ב־2020 יהיה ממקורות מתחדשים, והתחום הסולארי מהווה את אחד מהמקורות המשמעותיים ביותר. "כרגע מדובר על מימון של מערכות קטנות ובינוניות. כשייצאו לדרך פרויקטים גדולים יותר, גם הבנקים הגדולים ייתקלו במגבלות מימוניות ויצטרכו את המוסדיים", אומר אדירי. "אני מעריך שהמוסדיים לא יסתפקו רק במימון הפרויקטים, אלא גם ייכנסו כמשקיעים עם ירידת רמת התשואות המאפיינת את הענף. כיום היזמים רואים תשואה של 15%–20% - שיעור גבוה ביחס לסולידיות של ההשקעה".