המתמחים ילחצו על נתניהו להתנגד להסכם עם הרופאים
יכנסו מסיבת עיתונאים שבה ייחשף "הבלוף" בהסכם שנחתם בין ההסתדרות הרפואית לאוצר; מתכננים להפגין מול לשכת ראש הממשלה
אחרי 158 ימי עיצומים נחתם ביום חמישי בצהריים הסכם שכר בין הסתדרות הרופאים למשרד האוצר, שיחול רטרואקטיבית מ־2010. ההסכם צפוי להתפרסם ברשומות ב־15 בספטמבר, אך ההסתדרות הרפואית כבר הודיעה על חזרה לעבודה רגילה. למרות זאת, הרופאים הצעירים (המתמחים - ה"ק) מסרבים למשוך את מכתבי התפטרותם, וטוענים כי הר"י קיפחה אותם. לדבריהם, כאלף מכתבי ההתפטרות מעבודתם בבתי החולים ייכנסו לתוקף ב־4 בספטמבר.
מחר צפויים לכנס נציגי המתמחים מסיבת עיתונאים שבה ייחשף "הבלוף", כהגדרתם, בהסכם שנחתם בין הר"י (הסתדרות הרופאים) לאוצר. לדבריהם, מדובר ב"הסכם פלצבו", והחתימה עליו "רק חיזקה את השורות בקרב הרופאים הצעירים, שנותרו איתנים בדעתם כי מדובר בהסכם גרוע שדוחק אותם אל מחוץ לרפואה הציבורית".
המתמחים טוענים כי הסכם השכר החדש, ובו תוספת של 2.5 מיליארד שקל לרפואה הציבורית שנועדו להעלות את השכר של כלל הרופאים ב־47% בממוצע, הוא למעשה תוספת בגין שחיקת שכרם והעברות מ"סעיף לסעיף" בתלוש השכר. עוד הם מוחים נגד פריסת תוספת השכר עד 2019, בעוד שהשנה יועברו לרופאים רק כ־500 מיליון שקל מתוכה.
ניסיון קודם של המתמחים להיפרד מההסתדרות הרפואית לא צלח. עתירתם לבית הדין לעבודה בחודש שעבר, בדרישה שיכיר בהם כגוף נפרד, נדחתה.
המתמחים מסרו כי בכוונתם להפעיל לחץ על ראש הממשלה בנימין נתניהו, במטרה שיתערב בהסכם ויפעל לשנותו כך שלא יקופחו. הלחץ יבוא לידי ביטוי בהפגנות שהם מתכוונים לערוך מול לשכתו, בניסיון להביא לשינוי ההסכם טרם פרסומו ברשומות ב־15 בספטמבר.
ההסתדרות הרפואית: "אין ספק שהמתמחים לא קופחו"
בהר"י מצרים על התנגדותם של הרופאים הצעירים להסכם, וסבורים כי בפועל מדובר בפחות מ־1,000 רופאים שהגישו התפטרות. להערכתם, עוד עשרות רופאים הספיקו למשוך את התפטרותם אחרי חתימת ההסכם עם המדינה. ד"ר צאקי זיו־נר, ממלא מקום יו"ר הר"י, הסביר: “רצינו לעשות צדק עם כולם ולהביא לשיפור לכולם. אין לי ספק כי המתמחים לא קופחו. הם התעוררו רק לפני כחודשיים, וחיפשו סיבות למה כל דרישה שהוגשה היא אינה הישג בעצם. השגנו 1,000 תקנים חדשים וצמצום תורנויות, והם טוענים שזה לא מתוקצב. אי אפשר להגיד שהסכם קיבוצי אינו מתוקצב".
ד"ר זיו־נר מקווה כי המתמחים יתעשתו ולא יממשו את האיום בהתפטרות: “מדובר באנשים טובים שהם בשר מבשרי. אם עדיין יחליטו רבים שלא למשוך את התפטרותם, זה יקשה על המערכת, אך היא לא תקרוס. מי שיצטרך להתמודד עמם יהיו הנהלות בתי החולים ומשרד הבריאות".