$
בלדד השוחי

למה קל יותר להחנות ברוורס?

ולמה הוורידים כחולים? השוחי משיב לשאלות על המכאניקה של הרכב, והגוף

בלדד השוחי 11:0725.08.11

אוהד היקר,

 

זה לא עניין של מה קל יותר, זה עניין של מה אפשרי ומה לא. בהילוך אחורי אפשר לחנות במקביל למדרכה בתוך מקום חניה שהוא רק קצת יותר גדול מהמכונית שלך, צמוד מלפנים וצמוד מאחור. בהילוך קדמי אי אפשר. עדיין קל יותר לחנות בנסיעה קדימה, אבל כדי להצמיד את צד הרכב למדרכה בהילוך קדמי יש צורך במקום חניה הרבה יותר גדול, דבר שקיים, למרבה הצער, רק בתיאוריה.

 

הסיבה פשוטה למדי: בעזרת ההגה אתה יכול לשלוט על הזווית של הגלגלים הקדמיים, אך הגלגלים האחוריים שלך תמיד תקועים באותה זווית. כשהמכונית פונה, כלומר מסתובבת על צירה, הגלגלים האחוריים הם הציר. הציר הזה נמצא בתנועה כי המכונית נוסעת, אבל הוא עדיין הציר. אלו הגלגלים הקדמיים שמשנים את הכיוון, האחוריים רק נגררים אחריהם.

 

חנייה ברוורס חנייה ברוורס צילום: shutterstock

 

חשוב מה היה קורה לו היית מנסה לצאת מחניה צפופה ברוורס. אי אפשר, נכון? לא משנה מה תעשה, החלק האחורי של הרכב שלך ייתקע בזה שמאחוריך. כדי לצאת אתה חייב "לשבור" את ההגה ולנסוע קדימה. ומה יקרה אם נצלם אותך יוצא ככה מחניה ואז נקרין את הסרט ברוורס? חניה מקבילה בהילוך אחורי, זה מה.

 

למה הוורידים כחולים? פבל

 

פבל היקר,

 

ורידים, בפני עצמם, אינם כחולים. יש להם צבע של דם, ודם מגיע בשני צבעים עיקריים: אדום עז ועליז ואדום כהה ועמוק. לא כחול.

 

הדם הבהיר הוא דם עשיר בחמצן שמגיע מהריאות אל הלב ומשם לשאר איברי הגוף. רוב הדם הזה זורם בעורקים ולכן מכנים אותו "דם עורקי". זה בדרך כלל הצבע שאתה רואה כשאתה חותך לעצמך את האצבע. אחרי שהאיברים השונים נוטלים את החמצן מהדם, הם מחזירים אותו (עם דו־תחמוצת הפחמן) בחזרה אל הלב ומשם שוב לריאות וחוזר חלילה. הדם דל החמצן זורם בעיקר בוורידים ומכונה "דם ורידי". אתה רואה אותו בבדיקות ובתרומות דם והוא בפירוש כהה יותר, אבל לא כחול.

 

מה שצובע את הוורידים בכחול זה דווקא העור שלך, יחד עם שכבות השומן הדקות שנמצאות בו. אם תביט היטב, תגלה שכלי דם שנמצאים קרוב מאד לפני השטח (נימים, בדרך כלל) עדיין נראים אדומים. הכחולים הם רק אלו שמתחבאים קצת יותר עמוק. הסיבה לכך היא שהעור שלך מסנן את גלי האור שעוברים דרכו, ובמיוחד הוא מקשה על גלי האור הארוכים יחסית. אלו שאנחנו תופסים בתור צבע אדום.

 

כדי שאתה תראה וריד, האור חייב לעבור את העור שלך פעמיים: פעם אחת בדרך פנימה, ממקור האור ועד לווריד, ופעם שנייה בדרך החוצה, מהווריד ועד לעין שלך. במסע הפרך הזה כמעט כל הגלים הארוכים מתעייפים ונבלעים. ומה מצליח לשרוד ולהגיע לך לרשתית? ניחשת, גלי האור הקצרים. אלו שאנו תופסים ככחולים.

 

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x