מתי לסרב לבקשת עזרה?
אנחנו צריכים לפתח תפיסה נכונה יותר של הזמן שלנו, של הקשר בין מה שאנחנו לא עושים ולא מספיקים לבין ההחלטות שקיבלנו
פרופסור יקר,
יש לי נטייה להימנע מאי־נעימויות, כמו לומר "לא" לבקשות עזרה או הצעות להשתתף בדברים. גם לאנשים שלא אכפת לי מהם אני מסכים לעזור, ובסוף ההתחייבויות שלי נערמות ונושכות אותי בתחת. יש לך איזה טיפ מנצח מעולמך?
גלעד
גלעד היקר,
דבר
לפעמים מייגן נכנסת לאימייל שלי בעצמה, קוראת את ההודעות ומסרבת לאנשים, שזה דבר שמאוד עוזר לי. אבל כל זה כמובן לא עוזר לבעיה הגדולה והבסיסית שלי, האי־נעימות שאני מרגיש כשאני צריך להחליט למי ולמה להקדיש זמן ולמי לא.
אני חושב שאחת הבעיות בלהגיד "לא" לאנשים היא שאנחנו תמיד חושבים על הצד השלילי שבסירוב שלנו, ולא על הצד החיובי. למשל, כשאני עומד לפני בקשה להשתתף במשהו וצריך להחליט אם להסכים או לסרב, אני מנסה לחשוב על זה שכאשר שאני אומר "כן" להצעה אחת, אני בעצם אומר "לא" לכמה דברים אחרים. אולי עדיין לא ברור לי על מה בדיוק אני מוותר באותו הרגע, אבל אם מישהו מזמין אותי להרצות בקליפורניה, ואני יודע שכל העניין ייקח יומיים, אז בטוח שההרצאה הזאת תבוא על חשבון דברים אחרים. אילו דברים? מן הסתם אני לא בדיוק יודע, אבל אני זוכר את האפשרויות: לבלות יותר עם הילדים, להמשיך לכתוב את מה שאני כותב, לעבוד על מחקר.
אני חושב שכאשר מבקשים את זמנך, אם תנסה לחשוב על הדברים שתוותר עליהם אם תסכים, אז תוכל לשקול דבר מול דבר ולקבל החלטה נכונה יותר.
וחוץ מזה, אנחנו באמת צריכים לפתח תפיסה נכונה יותר של הזמן שלנו, של הקשר בין מה שאנחנו לא עושים ולא מספיקים לבין ההחלטות שקיבלנו. זה לא קל, אבל אם תחשוב בצורה הזאת תוכל להעריך הרבה יותר נכון את הזמן שלך, ולנצל אותו טוב יותר.
שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il