ליצמן מציע: טיפול סיעודי חינם לכולם
על רקע הדרישה למדינת רווחה הציג סגן שר הבריאות את תוכניתו להרחבת ביטוח הסיעוד הציבורי. המימון: מהתקציב או מהעלאת מסים
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן הציג היום (א') לתקשורת את עיקרי הרפורמה שלו למתן טיפול סיעודי רפואי לקשישים על חשבון המדינה, שמטרתה להרחיב את הזכאות לטיפול זה לכל שכבות האוכלוסייה. לפי נתוני המשרד, עלות הרפורמה על כל שלביה תחייב תוספת של 1.2 מיליארד שקל בשנה לתקציב הממשלה,
לטענת משרד הבריאות, המימון יכול להגיע מעודפי גבייה מתקציב המדינה או משינוי סדרי העדיפויות בתקציב, או לחלופין מהגדלה פרוגרסיבית של מס הבריאות המבוססת על הכנסת העובד. תוספת המס תבוצע באמצעות העלאה של מדרגת המס התחתונה מ־3.1% ל־3.2% והמדרגה העליונה מ־5% ל־5.5%. העלאה זו תתורגם לעלות שתנוע בין שקל בודד למשתכרי העשירון התחתון לבין 105 שקל לעשירון העליון. לדברי המשרד, שני שלישים מהאזרחים בישראל משלמים מאות שקלים בחודש לביטוח סיעודי פרטי, והרפורמה צפויה לצמצם את הוצאות אלה.
הצורך ברפורמה עלה גם מממצאים שהוצגו בדו"ח מבקר המדינה לשנת 2010 שפורסם במאי האחרון, דן בהיבטים בטיפול בקשישים ונגע בין השאר בליקויים הקיימים בתחום השירותים הניתנים לקשישים סיעודיים.
בין היתר מכוונת הרפורמה לצמצם את הבירוקרטיה הקיימת בטיפול בקשיש ולשפר את איכות הטיפול הרפואי־סיעודי, תוך יצירת רצף טיפולי במסגרת אחת. המשרד מבקש לקבוע גורם אחד שיישא באחריות כוללת, להעניק כיסוי ביטוחי בר־קיימא לאורך שנים, להגביר את יעילות מערך אספקת השירותים ולהקטין את הנטל על משקי הבית.
במסגרת ההמלצות הכלולות ברפורמה מוצע להקל על מבחני ההכנסה לביטוח הסיעוד הציבורי, ובין השאר לבטל את הנוהג לערוך מבחני הכנסה גם לילדיו, חתניו וכלותיו של הקשיש כתנאי לקביעת גובה הסיוע הציבורי. עוד מוצעים מימון אשפוז וטיפול בקהילה לכלל הקשישים, תוספת של עד 50% לשעות הטיפול השבועיות בקהילה (עלייה מ־22 ל־33), תמיכה בבני המשפחה המטפלים בקשיש, הגדרה בחוק של סל שירותים ייעודי, וקביעת כתובת אחת לפניות - והיא קופת החולים. בנוסף מציעה הרפורמה להעביר את האחריות על הטיפול בקשישים למשרד הבריאות.
כדי שרפורמת ביטוח הסיעוד הציבורי תצא לפועל היא נדרשת ראשית לקבל את אישור הממשלה ולקבל תוקף כהחלטת ממשלה, ולאחר מכן יידרשו שינויי חקיקה שבמסגרתם הצעות הרפורמה יובאו בפני ועדות הכנסות.