לבייב תובע 7.2 מיליון שקל ממולקנדוב וממגדל שוקי הון על השקעה אישית שהפסיד
לבייב טוען כי ההשקעה הפרטית שלו נמחקה בשיטת ה"חיבוץ" הידועה כשיטתו של מולקנדוב. התביעה הוגשה גם נגד חברת הבורסה מקבוצת מגדל שוקי הון, החברה המרכזית לשירותי בורסה, חברת לב התמר במסגרתה פעל מולקנדוב, ושותפו לשעבר אריה ארנטרוי
כעשרה חודשים לאחר שדניאל מולקנדוב הורשע במרמה כלפי לקוחותיו בגביית עמלות מופרזות מתברר כי אחד הלקוחות שנפגעו ממנו היה איש העסקים המנוסה לב לבייב בעצמו.
לבייב הגיש היום (ג') תביעה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב במסגרתו הוא תובע 7.2 מיליון שקל בטענה שההשקעה הפרטית
התביעה הוגשה גם נגד חברת הבורסה מקבוצת מגדל שוקי הון, החברה המרכזית לשירותי בורסה, חברת לב התמר במסגרתה פעל מולקנדוב, ושותפו לשעבר אריה ארנטרוי. התביעה הוגשה באמצעות עורכי הדין אסף ברם, תומר ברם ועוז סאסי.
מולקנדוב מוכר בשוק ההון כבר קרוב ל-20 שנה. מולקנדוב פעל באמצעות חברות ניהול התיקים לב התמר וגרינלייט. מולקנדוב פעל יחד עם שותף בשם אריה ארנטרוי. שמו של מולקדנוב לא היה זר ללבייב לאחר ששימש בעבר במשך תקופה ארוכה כסגנו של לבייב בתפקיד סגן נשיא קונגרס יהודי בוכרה בישראל.
מכתב התביעה עולה, כי במהלך שנת 2004 יצר מולקדנוב קשר עם מקורבי לבייב על מנת לתאם פגישה בין הצדדים. מולקנדוב הציג את עצמו כ"מומחה בעל שם" בשוק ניירות ערך. "בדיעבד התברר ללבייב כי מולקנדוב עומד במרכזן של פרשיות הונאה חמורות בשל התנהלותו המופקרת מול לקוחות רבים אחרים", נכתב בתביעה.
במהלך חודש מאי 2004 נתקיימה פגישה בה נכחו לבייב ונדב גרינשפון, מצד אחד, ומולקנדוב וארנטרוי מהצד השני. "ארנטרוי המליץ ללבייב וגרינשפון, תוך הפעלת מאמצי שכנוע נמרצים, להשקיע כספו בתיק השקעות שינוהל על ידי מולקנדוב, תוך ידיעה ברורה וצלולה, כי הלה הוא אדם המועל באמון לקוחותיו בצורה שיטתית".
בטרם החליט לבייב להשקיע התקיימה ביוני 2004 פגישה נוספת בה השתתף גם אלי ביהרי, מנכ"ל החברה המרכזית לשירותי בורסה דרכה פעל מולקנדוב. לבייב טוען בתביעה כי נוכחותו של ביהרי גרמה לו להבין כי מדובר בחברת ניהול תיקי השקעות מקצועית ואחראית. "ביהרי ציין כי חברת הבורסה עובדת מזה תקופה ארוכה עם מולקנדוב וכי העבודה עמם מתנהלת לשביעות רצונה המלא", נכתב בתביעה.
לבייב טוען, כי מה שביהרי לא גילה הוא כי חברי בורסה אחרים כדוגמת בנק הפועלים מסרבים לעבוד עם חברת לב התמר ומולקנדוב, בשל טענות קשות ביותר שהעלו לקוחות רבים כנגדם.
לבסוף החליט לבייב להשקיע 5 מיליון שקל, שהופקדו בשני שלבים – מיליון שקלי ביולי 2004 ועוד ארבעה מיליון בנובמבר אותה שנה. החשד לגבי ניהול הכספים עלה כבר במרץ 2005, כאשר מולקנדוב נעצר פעם ראשונה בחשד לעבירות על חוק ניירות ערך.
לבייב ביקש לקבל נייר המרכז את כל העמלות שנגבו ממנו, וגילה לטענתו כי מדיניות ההשקעות של מולקנדוב הניבה עשרות אלפי עסקאות באופציות מעו"ף, אשר בעקבותיהן חויב חשבונו בעמלות בגובה 3.2 מיליון שקל, שהיווה המהווה למעלה מ-110% מהיקף תיק ההשקעות (בחישוב שנתי). חמישה ימים לאחר המעצר, ב-20 במרץ, סגר לבייב את החשבון כאשר היתרה הסתכמה ב-28 אלף שקל בלבד.
"הפרה של חוק ייעוץ ההשקעות, רשלנות ותרמית"
עילות התביעה של לבייב הן הפרה של חוק ייעוץ ההשקעות, רשלנות ותרמית. הטענה העיקרית שלו היא על פעולת ה"חיבוץ" שנקשרה לשמו של מולקנדוב. פעולת ה"חיבוץ" היא למעשה ריבוי פעולות סרק בחשבון שנועד להניב למנהל התיק ניפוח עמלות תיווך על חשבון הלקוח. בישראל חיבוץ אינו אסור בחוק, והפסיקה חלוקה בעניין. כדי להוכיח טענת חיבוץ יש להוכיח ששיעור העמלות גבוה ביחס לשווי התיק, ושמנהל התיקים פעל בפזיזות או בכוונה להונות. בעוד ששיעור עמלות גבוה הוא דבר שקל יחסית להוכיח הרי שאלמנט נפשי של כוונה להונות הוא דבר קשה להוכחה בבתי משפט.
מולקנדוב הורשע באוגוסט האחרון, ובחודש אוקטובר נגזרו עליו 20 חודשי מאסר בפועל לאחר שהורשע בקשירת קשר לביצוע פשע, קבלת דבר במרמה ועבירות על חוק השקעות בנאמנות בניהול קרן הנאמנות רעם .90 על פי גזר הדין גרף מולקנדוב לכיסו 462 אלף שקל מעמלות של לקוחות. מולקנדוב ערער על הכרעת הדין והעונש ובית המשפט עיכב בינתיים את ריצוי עונשו.
בשלוש השנים האחרונות הוגשו נגד מולקנדוב וחברת לב התמר למעלה מ-30 תביעות אזרחיות על ידי משקיעים שאיבדו את כספם. את מרבית התביעות מנהל משרדו של עו"ד ברם. עד כה הצליח מולקנדוב להדוף את מרבית התביעות האזרחיות שהוגשו בגין פעולת החיבוץ. אמנם כעת ניתן להשתמש בהרשעה הפלילית נגד מולקנדוב לצורך שימוש בתביעות האזרחיות, דבר שאכן לבייב בתביעתו עושה בכך שימוש.
מולקנדוב ומגדל שוקי הון במאבק מול לבייב
אך כאמור מולקנדוב לא נמצא לבדו במאבק מול לבייב, אלא חברת הבורסה מקבוצת מגדל שוקי הון נתבעת גם היא. בחודש מרץ האחרון יצא פסק דין תקדימי נגד החברה בהקשר של מולקנדוב, לאחר שבית המשפט השלום בראשון לציון קבע כי החברה תשלם פיצויים בגובה 386 אלף שקל בגין הפסדים של לקוח אחר, דוד בן משה.
במאי האחרון הגישה מגדל שוקי הון את הערעור על פסק הדין, בטענה כי תפקידה כחברת בורסה התמצה בהענקת פלטפורמה לביצוע פעולות בחשבון והיא היוותה "צינור" בלבד בין הלקוח למולקנדוב. בערעור שטרם נתברר בבית המשפט המחוזי בפתח-תקווה טענה החברה, כי פסק הדין יביא לפגיעה אנושה בחברי הבורסה, ועלול להביא לקריסת תחום שוק ההון.
ממגדל שוקי הון נמסר: "החברה טרם קיבלה את כתב התביעה. לכשיתקבל נלמד אותו ונגיב בהתאם".
ממולקנדוב לא נתקבלה תגובה.