המבקר שוקל להעביר את פרשת ברק לטיפול היועץ המשפטי
מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס הגיש ליו"ר הכנסת את הדו"ח לשנת 2011, המכיל 61 פרקים: "יום חג לדמוקרטיה הישראלית"
משרד מבקר המדינה פרסם היום (ג') את דו"ח הביקורת לשנת 2011. בטקס חגיגי הגיש מבקר המדינה מיכה לינדשטראוס את הדו"ח ליו"ר הכנסת רובי ריבלין וליו"ר ועדת הביקורת יואל חסון (קדימה).
בטקס הכריז המבקר כי "זהו יום חג של הדמוקרטיה הישראלית. הדוח משקף את עבודתו של גוף ביקורת עצמאי שחרט על דגלו את נושא ביקורת בזמן אמת".
לדברי המבקר "הדוח כולל ביקורת על כמעט כלל משרדי הממשלה, ודוחות מיוחדים נוספים. ראינו בדוח את הבעייתיות בהעברת המניות של שר הביטחון לשלוש בנותיו שלושה ימים לפני מינויו לשר. הדברים ילובנו בכנסת לפני שאחליט האם להעביר את הנושא ליועץ המשפטי לממשלה". עם זאת המבקר הסביר שכלל הדוח מועבר גם ככה ללשכת היועץ המשפטי לממשלה.
לינדנשטראוס גם התייחס לחשיפת "כלכליסט" לגבי ניסיון השרים לאשר קוד אתי מרוכך. המבקר הדגיש כי "מטעם מבקר המדינה פועלת ועדה מיוחדת לנושא הון ושלטון. הוועדה מורכבת מאנשי ציבור ואקדמיה ופועלת למעלה משנה. כעת הם נמצאים בשלב עיבוד המסקנות. אני עדיין בשלב התהליך של בדיקת המסקנות של הוועדה".
מנהל המחלקה הכלכלית במשרד המבקר צבי ורטיקובסקי דיבר על חלק מהמסקנות בדוח הנוכחי וציין כי "ראוי להפנות את תשומת הלב לאי הפקת הלקחים ברשות המסים בעקבות הפרשות הקשות. עסקנו גם בשמירה וניהול של נכסי המדינה על ידי המשרדים השונים וביניהם מנהל הרכב הממשלתי. עסקנו גם בשכר עידוד בחברת חשמל - זה נראה יותר כתוספת משכורת מעידוד עבור פעילות כלשהי".
חסון על ברק: "יש כאן ניסיון להעלים מידע"
המשנה למנכ"ל משרד המבקר בועז ענר הלין: "איתרנו 40 מחלוקות בינמשרדיות שהציבור משלם את מחיר אי ההבנה בין משרדי הממשלה. זו בעיה חמורה של משילות. גם גילינו שאישרו לדייגים לדוג ברשתות לא תקינות, וכתוצאה עלה חשש לפגיעה אקולוגית בכנרת. זה פגע בדגה ומנוגד לחוק. בעיה נוספת היא ייבוא בשר לרשות הפלסטינית שאין עליו כלל פיקוח".
ח"כ חסון ציין כי "ועדת הביקורת ביקשה מהמבקר לחקור את התנהלותו של השר אהוד ברק בנוגע להעברת הבעלות של החברה שלו לבנותיו. מדובר באחד מהדוחות החמורים אי פעם. יש כאן ניסיון להעלים מידע. אין מנוס מכך שהדוח הזה יגיע ליועץ המשפטי לממשלה".
בדוח המבקר 61 פרקים. לדברי המבקר, משרדו הקדיש תשומת לב מיוחדת לבדיקת נושאים הנוגעים באוכלוסיות חלשות, כולל הטיפול בקשישים המהווים כ-10% מאוכלוסיית המדינה, ומצוקת האשפוז של אוכלוסייה זאת.
הדוח עוסק בנושאים רבים נוספים הנוגעים לכלל ובהם הימורים בלתי חוקיים באינטרנט, רשות המסים - ליקויים משמעותיים שנמצאו בפעילותה של הרשות, ליקויים כבדי משקל בפיקוח על מכוני רישוי רכב ועל מוסכים, השירות לנוסע בחברת "דן", תשלום שכר עידוד בחברת חשמל מסיבות לא ענייניות, סרבול בקידום פרויקט "תעודת זהות חכמה" ועוד. הדוח גם מטפל, כאמור, בהעברת כספים לחברות שהיו בבעלות שר הביטחון אהוד ברק.
לשכת ברק: לא נוצר חשש לניגוד עניינים
מלשכתו של ברק נמסר כי "שר הביטחון, אהוד ברק, מברך על השלמת בדיקת המבקר ועל תוצאותיה. שר הביטחון מכבד את דו"ח מבקר המדינה ואת מוסד המבקר וכבר החל לפעול ליישום המלצות המבקר.
"מבקר המדינה התבקש על ידי הוועדה לביקורת המדינה לבדוק העברות כספים שנעשו לחברות שהיו בבעלות שר הביטחון בעבר, טרם מינויו לתפקיד שר הביטחון. בניגוד לפרסומים בתקשורת, דו"ח המבקר קובע בין השאר כי: התקבולים שהתקבלו בחברות האמורות שולמו בגין פעילות שקדמה למינויו של מר ברק לתפקיד שר הביטחון. לאף אחד מהלקוחות של אותן חברות, אין ולא היו קשרים עסקיים כלשהם עם משרד הביטחון ולפיכך בכל רגע נתון לא נוצר חשש לניגוד עניינים.
"קבלת הכספים בידי החברות הנ"ל אינה אסורה על פי הכללים למניעת ניגוד עניינים הנהוגים היום. רק בעקבות היתר שניתן לו על ידי ועדת ההיתרים הפועלת במשרד מבקר המדינה משך השר ברק כספים. מר ברק העביר את מניותיו בהיותו מועמד לשר. מבקר המדינה סבור כי יש לתקן את הכללים באופן שיחולו גם על מועמדים לשר".