מדד המחירים לצרכן הפתיע ועלה באפריל רק ב-0.6%
הצפיות היו למדד גבוה יותר. כתוצאה מעלייה זו מסתכמת כעת האינפלציה בפועל המחושבת 12 חודשים לאחור ב-4%, והיא חורגת לכן ב-1% מהגבול העליוו של תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה. המדד הושפע בעיקר מעליות בהבראה ונופש, הלבשה ופירות טריים. עליות מחירים אלה קוזזו בחלקן ע"י ירידות במחירי הירקות הטריים ומכונית
מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל שפרסמה הערב הלמ"ס הפתיע ועלה ב-0.6%, שיעור נמוך במקצת מההערכות המוקדמות של החזאים במשק.
כתוצאה מעלייה זו מסתכמת כעת האינפלציה בפועל המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד אפריל 2011 לעומת מדד אפריל 2010) ב-4%, והיא חורגת לכן ב-1% מהגבול העליון של תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%).
מגמת האינפלציה ב-4 החודשים האחרונים מסתכמת כעת בשיעור גדול יותר של 4.8%. לעומת זאת, האינפלציה הצפויה ב-12 החודשים הבאים נמצאת בשבועות האחרונים במגמת ירידה ובסוף החודש שעבר היא הסתכמה ב-3.1%.
מדד החודש שעבר הושפע בעיקר מעליות בסעיפים הבאים: הבראה ונופש (9.4%), הלבשה (6.7%) פירות טריים (4.2%) ושירותי דיור בבעלות הדיירים (0.8%).
עליות מחירים אלה קוזזו בחלקן ע"י ירידות במחירי הירקות הטריים (1.4%), ומכונית (0.6%).
אחד הסעיפים המסקרנים במדד המחירים הוא סעיף הדיור, שעלה בחודש שעבר ב־0.7% ותרם 0.175% למדד הכללי. סעיף זה מורכב ממדד שירותי הדיור בבעלות הדיירים וממדד שכר הדירה, שעלה ב־0.2%. במקביל, פרסמה היום הלמ"ס גם את תוצאות סקר מחירי הדירות בפועל, שאינן חלק ממדד המחירים. מתוצאות הסקר עולה כי בתקופת פברואר־מרץ עלו מחירי הדירות ב־1% בהמשך לעלייה של 1.4% בינואר־פברואר.
במונחים שנתיים עלו מחירי הדירות בפברואר־מרץ השנה ב־13.9% לעומת התקופה המקבילה ב־2010. המחיר הממוצע הכלל־ארצי של עסקאות בדירות שבוצעו ברבעון הראשון של 2011 הסתכם בכ־1.1 מיליון שקל - כ־1.1% יותר ממחיר העסקה הממוצעת ברבעון האחרון של 2010.
איך יגיב פישר?
מדד אפריל יידחק הפעם אל תחתית רשימת הגורמים שישפיעו על החלטת הריבית לחודש יוני שיקבל נגיד בנק ישראל סטנלי פישר בתחילת השבוע הבא. יחד עם המדד שפורסם הערב, המעיד על האינפלציה בפועל ב-12 החודשים האחרונים, יבחן פישר גם את האינפלציה הצפויה ב-12 החודשים הבאים, שאת שיעורה המעודכן צפוי בנק ישראל לפרסם לקראת סוף השבוע.
בנוסף להתפתחויות בתחום המחירים, תושפע החודש החלטת הריבית גם מאומדן צמיחת המשק ברבעון הראשון של השנה, שתפרסם הלמ"ס מחר בצהריים. אם הנתון של הלמ"ס יתאים לתחזית הצמיחה לשנת 2011 שפרסם בנק ישראל לפני חודש וחצי (4.5%), יוכל פישר לשוב ולהעלות את הריבית ללא חשש לפגיעה בפעילות במשק.
גורם חשוב נוסף שישפיע הפעם על החלטת הריבית הוא מה יקרה לשער הדולר עד יום שני בשבוע הבא. ההתחזקות המפתיעה, בשיעור של יותר מ-3%, שנרשמה בשבועיים האחרונים בשער המטבע האמריקאי מקלה על פישר להעלות את הריבית. אולם היפוך אפשרי שיירשם השבוע במגמת שער החליפין ייאלץ את נגיד בנק ישראל לשוב ולבחון את מכלול הגורמים בעד ונגד העלאת הריבית.