באיזה יישוב לגור?
לא מזמן התחתנו, וקשה לנו להחליט באיזה יישוב לגור. האם קרוב להורים? האם קרוב לעבודה? ואולי בכלל מרוחק מהעיר?
פרופסור יקר,
לא מזמן התחתנו, וקשה לנו להחליט באיזה יישוב לגור. האם כדאי לגור קרוב להורים? האם להתחשב במקום העבודה? ואולי עדיף לבחור מקום ירוק ומרוחק מהעיר? האם כדאי להתחשב ביוקרה של היישוב? בחינוך?
נשמח לעצתך, זוג מהמרכז
לזוג היקר מהמרכז מזל טוב,
יש כמה דברים שכדאי שתתחשבו בהם בהחלטתכם. הראשון הוא שלרוב הדברים בעולם קל להסתגל: לגודל הבית, לדוגמה, או לעד כמה היישוב ירוק או אפור. לא להכל מסתגלים באותה הקלות, אבל לרוב השינויים אנחנו מתרגלים יותר מהר משנדמה לנו. אני עברתי פציעה קשה והסתגלתי אליה, וחיי כיום טובים ממה שציפיתי שיהיו.
אבל יש כמה דברים שלא מסתגלים אליהם. אחד מהם, שקרוי בעברית "יוממות" ובאנגלית commuting, הוא הנסיעה המציקה מיישוב מגורים קטן למקום עבודה בעיר גדולה. אנשים לא מתרגלים לנסיעות האלה, כיוון שלעולם אין לדעת מה יהיה משכן. אם אתם יודעים שב־7:30 תצאו וב־9:30 תגיעו, תלמדו להתרגל לזה. אבל בגלל התנועה והפקקים אנחנו לעולם לא יודעים מתי נגיע. וכשכל בוקר נפתח באי־ידיעה וממשיך בהפתעה רעה, קשה להסתגל. לכן, הייתי מציע שתחשבו על המרחק ממקום העבודה כגורם משמעותי בבחירת מקום המגורים.
האם לגור קרוב להורים? תלוי אם יהיו לכם ילדים בקרוב. אם כן, כדאי לגור קרוב להורים.
מיוקרת היישוב הייתי מציע דווקא להיזהר. אנחנו נוטים להשוות עצמנו לסובבינו ולמדוד את אושרנו לפי מצבם. אם סביבנו נוסעים בפיאט אונו, נרגיש טוב בפיאט אונו. אבל אם סביבנו נוסעים בג'יפים, נרגיש טוב רק בג'יפ. וגם לג'יפ שנקנה בכסף רב נתרגל מהר. לתופעה קוראים Hedonic Treadmill, ריצה הדוניסטית במקום, רדיפה אחרי יוקרה לא כדי להיות מאושרים אלא כדי לא להרגיש עניים. זה קשה כלכלית, וזה לא שווה את המאמץ. לכן, נסו לבחור יישוב שבו יהיה לכם ולילדיכם נוח לעשות השוואה עם השכנים.
מחקר של אוניברסיטת קורנל מראה שמעבר של משפחה למקום יקר מדי מביא לעתים לתסכול ואף גירושים. לכן, גורו קרוב לעבודה, קרוב לעזרה לגידול הילדים, והיכן שרמת חיי השכנים תגרום לכם להרגיש טוב עם רמת החיים שלכם.
שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il