המהפך של מוישי שימל
כך הפך מוישי שימל מהשותף החרדי השקט של נוחי דנקנר באי.די.בי, לבליין שסועד כיום במסעדות אופנתיות, חי על הקו לונדון־תל אביב, מחובר עמוק לעולם הקבלה ומסתובב עם מדונה
"מדונה זרקה את ישו לטובת משה", הכריזו מדורי הרכילות הבריטיים באפריל 2009, שנייה לאחר שהזמרת נפרדה מחסוס (ישו) לוז, אז בן 22. הצהובונים טענו שהזמרת בת ה־51 עזבה את הדוגמן הברזילאי לטובת איש העסקים היהודי משה אברהם שימל, שהיה אז בן 45. מקורבים לזוג סיפרו לעיתונאים על החיבור החזק בין השניים, "שניהם גרושים עם משפחה ויש ביניהם קשר רוחני שאף אחד מהם לא חלם עליו". מקורבים אחרים העריכו ששימל כבר מוכן לקחת את הקשר ל"שלב הבא", אולם הוא נותן למדונה, שזה עתה סיימה מערכת יחסים, זמן להתאושש. לכמה רגעים דילג שימל, עד אז מולטי־מיליונר אנונימי, ללב סצנת הפופ הבינלאומית.
לא בטוח שזה מצא חן בעיניו.
עד אז הקפידו משה־מארק (47) ואחיו הבכור ג'קי (48) להתנהל הרחק מהעין הציבורית, אף שעסקיהם פרושים ברחבי העולם ובעיקר בישראל. האחים שימל מחזיקים ב־10% מחברת גנדן הולדינגס, בעלת השליטה בקונצרן אי.די.בי שיש לו נגיעה כמעט בכל תחום בעולם העסקים הישראלי. אף שמארק שימל הוא דירקטור בלא פחות מחמש חברות מרכזיות בקבוצה, ואף שבשנים האחרונות הוא העביר את מרכז חייו לישראל והתחיל לקיים כאן פעילות עסקית נוספת - מעטים הם האנשים שמכירים לעומק את "השותף הבריטי של נוחי דנקנר". גם עם הכתבה הזו הוא סירב לשתף פעולה.
במקרים הספורים שבהם בכל זאת נרשו השימלים להיחשף לתקשורת - בעיקר לאחר שנודע שהסכם שנוי במחלוקת מקנה לקרן המשפחתית שלהם, Rock Real, דמי תיווך של 12% מהרווחים העתידיים בכל עסקת נדל"ן שיעזרו לחברות הציבוריות בקבוצת אי.די.בי לרקום - היה זה ג'קי שהתייצב באור הזרקורים, אך תמיד לזמן קצוב ומדוד. מארק, לעומתו, הקפיד לשמור על ריחוק.
האנונימיות הזו, מספרים מקורבים לקבוצת אי.די.בי, שירתה גם את האינטרסים של דנקנר, שאהב את ריחוקם של השותפים שלו מהתקשורת הישראלית. "אנחנו לא יודעים עד היום האם באמת היה קשר רומנטי בין שימל למדונה, או שהם היו ידידים בלבד", אומר איש עסקים המכיר מקרוב את הקבוצה, "אני כן יכול להגיד שבסביבתו של דנקנר קראו את הדיווחים בשעשוע אבל לא התלהבו מהאפשרות שמשה יהפוך לסלבריטי".
ממוישי למשה, למוזס ולמארק
בבית שימל שבלונדון התייחסו להתפתחויות בפחות שעשוע. משפחת שימל היא משפחה חרדית־מודרנית: הגברים חובשים כיפות שחורות, אך אינם חובשים מגבעת בימי חול. שלושת ילדי המשפחה - ג'קי, מארק והאחות הצעירה היילי, שכיום מתגוררת מעבר לתחומי הקו הירוק - גדלו בסביבה דתית, למדו בבתי ספר נפרדים לבנים ולבנות, והתפללו בבית הכנסת המקומי כל יום.
ההורים החרדים ודאי הצטערו על כך שבנם בחר להיות בקשר עם הזמרת הגויה, אך ייתכן שלא היו מופתעים. בשנים שקדמו לכך עקבה המשפחה אחר השינוי שעבר הבן האמצעי, שכילד כונה "מוישי". בבגרותו נסע לארצות הברית, שם השלים תואר במינהל עסקים ב־NYU, בשעה שג'קי נשאר קרוב לבית והשלים תואר שני במשפטים ב־University College בלונדון. הוא הלך והתרחק מאורח החיים החרדי, ובמקביל החל להשתמש בווריאציות שונות, חילוניות יותר, של שמו הפרטי - ממוישי למשה, לאברהם מוזס, ולבסוף אימץ את השם מארק.
את החליפות המסורתיות החליפו לעתים חולצות צבעוניות וחליפות אופנתיות. הוא גידל שיער ארוך, שאותו הוא מושך לאחור, התגרש מאשתו והתחיל לבלות ולהיות חבר פעיל במרכזי קבלה מסביב לעולם. גם הכיפה ירדה לפעמים.
"אביו של משה, הארי־חיים, לקח קשה את הדרך שבה בחר בנו", מספר מקורב למשפחה, "מדובר ביהודי חרדי בן 83, שמקדיש גם היום את מרבית זמנו ללימודים תורניים ולכתיבת מאמרים בתחום. הארי הוא דמות מאוד ידועה ומקובלת בקהילה החרדית של לונדון, אדם צנוע ושונא חשיפה. אחרי הפרסומים על מדונה ומשה הוא עזב את בית הכנסת שבו התפלל עשרות שנים ולא חזר אליו מאז. הבושה והצער היו ועודם גדולים".
"יודעים שהם עשירים, לא יודעים כמה"
הבית שבו גדלו האחים שימל הוא בית פרטי סטנדרטי, שאינו מנקר עיניים, בשכונת גולדרס גרין בעלת הצביון היהודי. אפילו שכבר אז היתה משפחת שימל משפחה אמידה, הדבר לא ניכר באופן מיוחד בצורת חייה. מי שבנה את עסקי המשפחה הוא אביהם של האחים, הארי־חיים, יליד גרמניה שברח בסוף שנות השלושים של המאה הקודמת לבריטניה, שם נישא לאנה, שמשפחתה היגרה מאנטוורפן ללונדון.
יחד עם אביו החל הארי־חיים לעסוק בענף הטקסטיל - אך בעיקר בנדל"ן. את מרבית הונה עשתה משפחת שימל מעסקי נדל"ן, שהחלו בבריטניה אך התפשטו לאורך השנים גם לארצות הברית ולמזרח אירופה. האימפריה המשפחתית מוחזקת בחברה המשפחתית UKI, שמנוהלת על ידי שני האחים במשותף, ועל ידי קרן נאמנות בשם Rock Real, שרשומה בגיברלטר. קרן הנאמנות מוחזקת על ידי משרד עורכי דין מקומי, ובני משפחת שימל הם הנהנים שלה.
השימלים מחזיקים בעשרות נכסים וחברות בתחום הנדל"ן, אך לדברי פעילים בתחום הנדל"ן בבריטניה, היא "אינה משתייכת לשורה הראשונה של שחקני הנדל"ן בממלכה". במקביל, למרות פעילות של עשרות שנים בשוק הנדל"ן המקומי, בעיתונות הבריטית היא מזוהה בעיקר בעקבות "השותפות עם המיליארדר הישראלי נוחי דנקנר".
בשנת 2008 דורגה משפחת שימל במקום ה־1,794 בדירוג עשירי בריטניה, עם הון של 40 מיליון לירות שטרלינג. על פי הערכות שונות בקהילה העסקית בבריטניה, הונה של המשפחה עולה בהרבה על זה שהוצמד לה בדירוג - אם לוקחים בחשבון גם חברות ונכסים שהיא מחזיקה מחוץ לממלכה. "משפחת שימל היא המודל הטיפוסי של אנשי עסקים יהודים באנגליה", אומר איש עסקים בכיר הפועל מלונדון, "יודעים שהם עשירים, אבל אף אחד לא יודע בדיוק כמה ומה יש להם".
הגרעין הקשה של השותפים
בסוף שנות התשעים קיבלו עסקיה של משפחת שימל תפנית. ג'קי שימל, האח הבכור, הכיר במסגרת פעילות התנדבותית את עו"ד אבי פישר, וזה בתורו הכיר לו את שותפו - נוחי דנקנר. שימל, פישר ודנקנר מתחברים, ומשפחת שימל מחליטה להצטרף לגנדן תיירות, חברת השקעות בתחום התיירות שהקים דנקנר באותן שנים, המחזיקה בחברת התעופה ישראייר. משפחת שימל רכשה 15% מהחברה.
הימים היו ימי פיצול במשפחת דנקנר. נוחי מכר את חלקו בחברת תעשיות מלח המשפחתית ויצא לדרך עצמאית. עם רוח גבית וגב פיננסי מצד שותפים שונים שגייס, הוא הקים את גנדן השקעות, שבשנת 2003 רכשה ממשפחת רקנאטי את קונצרן אי.די.בי.
ג'קי, האח הבכור, מכהן כיום כדירקטור באי.די.בי אחזקות ובאי.די.בי פיתוח. הוא ורעייתו ורד נחשבים ל"חברים אישיים של ממש" של דנקנר, בין היתר בזכות קרבתם לפישר. ג'קי ופישר אף מכהנים יחדיו כיו"רים משותפים של הארגון הפילנתרופי "מתן", שמעודד פעילות של עסקים למען הקהילה, ודנקנר הוא חלק מהוועד המנהל שלו.
מסוף שנות התשעים ועד היום נותרו השימלים חלק מהגרעין הקשה של שותפיו של דנקנר, יחד עם אנשים כמו אבי פישר, רפי ביסקר, צורי דבוש והמשפחות מנור ולבנת - בניגוד לשותפים אחרים לדרך, כמו המשקיע הסלובני דארקו הוברט והמיליארדר הפיני־בריטי פויו זבלדוביץ', שלאורך הדרך יצאו מהשותפות.
חוויה רוחנית באי.די.בי
בניגוד לג'קי הבכור, משה, שבארץ מוכר בעיקר כמארק, נותר מרוחק יותר מהקליקה שמקיפה את דנקנר. הוא נחשב לאח ה"צבעוני" יותר, כזה שדמותו המורכבת מאפילה לעתים על מידת הרצינות שבה הוא נתפס בעולם העסקים.
בעבר נהגו ג'קי ומארק לחלק ביניהם את הפעילות העסקית: מארק ליווה את עסקי המשפחה בבריטניה, וג'קי את העסקים בארצות הברית. בהמשך היטשטשה החלוקה, ומארק חדל מלכהן בעשרות דירקטוריונים של חברות מקבוצת האחזקות המשפחתית ברחבי העולם. במקביל, וככל שהחל לבלות זמן ארוך יותר בישראל, הלכה מעורבותו בדירקטוריונים של חברות מקבוצת אי.די.בי וגדלה.
כיום מכהן מארק כחבר בדירקטוריונים של דיסקונט השקעות, נכסים ובניין, גב ים, כלל תעשיות וכור. כך, למעשה, הוא מעורב בעקיפין כמעט בכל עסקי הקבוצה - מסלקום ושופרסל ועד מכתשים אגן, נשר, נייר חדרה ועוד חברות רבות אחרות. הוא נחשב לדירקטור מעורב ולאיש ישר ומעמיק, אם כי גם בתוך קבוצת אי.די.בי נחשב ג'קי לדומיננטי יותר. מארק נחשב לדמות רוחנית, שלא תמיד מפוענחת עד הסוף, בעיקר בשל קרבתו לעולם הקבלה.
"באי.די.בי אולי מעדיפים ששימל ישמור על פרופיל נמוך, אבל פעילותו במסגרת מרכזי הקבלה בישראל ובעולם ואורח חייו הרוחני בוודאי אינם זרים לדנקנר, שידוע בקשריו החמים עם הרב איפרגן (הרנטגן)", אומר מקורב לקבוצה. לא ידוע אם שימל אחראי לכך, אבל כך או כך, בנובמבר 2009 הגיעה כל הנהלת אי.די.בי למרכז קבלי בצפת, לצורך מה שכונה אז "חוויה רוחנית".
שורה של עסקאות בעלי עניין
התמחותם של השימלים בענף הנדל"ן לא חמקה מעיניו של דנקנר. אם יש נושא אחד שבגללו השימלים מוכרים לקהילה העסקית בישראל, אלו הן עסקאות בעלי העניין שהניבה השותפות ביניהם לבין דנקנר. בהתאם להסכם שנחתם עמה בסוף 2009, קרן Rock Real של השימלים עוסקת עד היום בייזום, תיווך ואיתור עסקאות עבור קבוצת אי.די.בי בתמורה ל־12% מהרווחים שייווצרו בעת מימוש הנכסים שאת רכישתם יזמה, או לפני כן אם החברה מחזירה את ההשקעה. במסגרת זו היה ג'קי מעורב בעסקה שבה רכשה אי.די.בי את בניין HSBC במנהטן תמורת 330 מיליון דולר, ובעסקה נוספת בשיקגו. בדו"חות 2010 כבר הפרישה אי.די.בי אחזקות 2.4 מיליון דולר עבור שירותי התיווך שהעניקו לה השימלים ברכישת בניין HSBC.
פעילותה של קבוצת אי.די.בי בלאס וגאס ידועה בעיקר בגלל פרויקט הפלאזה שהיא מתכננת להקים בשותפות עם יצחק תשובה, אולם החשיפה של הקבוצה לעיר החלה כמה שנים קודם לכן. בשנת 2005 נכנסה אי.די.בי לפרויקט של דירות יוקרה ומסחר בוגאס, שלמשפחת שימל היו בו אחזקות קודמות. לימים ביקשו השימלים לצאת מהפרויקט ולמכור את חלקם לאי.די.בי, שרצתה לכנס אסיפת בעלי מניות במטרה לאשר את העסקה. האחזקות של השימלים היו רשומות על שם האבא, הארי־חיים, ולכן העסקה לא סווגה כעסקת בעלי עניין. כמה שבועות לפני האסיפה המתוכננת הודיעה אי.די.בי כי גילה שהאחים ג'קי ומארק הם אלה שלמעשה מחזיקים בפרויקט - מה שמחייב אותה בסיווגה כעסקת בעלי עניין ובהשגת רוב מיוחד באסיפה על מנת לאשרה. כתוצאה מכך האספה לאישור העסקה בוטלה, והאחים מכרו לבסוף את אחזקותיהם בפרויקט לשותף אחר.
גם עסקת בעלי עניין שתוכננה בין הצדדים באוקראינה בוטלה לבסוף: ב־2007 סיכמה נכסים ובניין (יחד עם אלקטרה) על רכישת קרקע מידי המשפחה ושותפיה בתמורה לכ־33 מיליון דולר, בנוסף להתחייבות לשלם לשימלים 7.5% מהתקבולים העתידיים עם הקמת הפרויקט. ואולם, בסופו של דבר גם עסקה זו לא יצאה אל הפועל, בגללל "פערים מסחריים".
השימלים היו גם האחראים לניסיונותיה של אי.די.בי - שלא צלחו בינתיים - לחדור לשוק הנדל"ן הבריטי. הם הביאו לקונצרן את עסקת ברודגייט, שבמסגרתה ניהלה אי.די.בי מגעים לרכישת המתחם היוקרתי שבדרום־מזרח הסיטי של לונדון בתמורה ל־2–2.5 מיליארד דולר, אך המגעים כשלו.
לאחרונה אף מכרו השימלים את אחזקותיהם בגנדן תיירות, יחד עם שאר השותפים בחברה, במסגרת העסקה שבמהלכה הועברה הפעילות הפרטית המפסידה של החברה לאי.די.בי הציבורית. הצעד גרר ביקורת ציבורית, בעיקר בגלל היקף ההתחייבויות שהמשקיעים בקבוצה נחשפו אליהן.
אי.די.בי אינה העסק היחיד של משפחת שימל בישראל. בשעה שאחזקת המשפחה בחברת גז־אנד־גו (GasnGo) של מודי בן ש"ך, העוסקת בטכנולוגיה לבקרת תדלוק לציי רכב, מזוהה בעיקר עם ג'קי - מארק עוסק בשנים האחרונות בחברת מנפאואר בראשית, זרוע ההשמה של חברת מנפאואר למגזר החרדי. החברה הוקמה בשנת 2005 על ידי שימל ומרדכי אייכלר, בנו של הח"כ לשעבר הרב ישראל אייכלר. חברת UKI של השימלים מחזיקה היום בכ־40% מהחברה, ומארק מעורב באופן פעיל בניהולה.
"אף שלאורך השנים מארק עבר תקופות שונות של קרבה וריחוק מהדת, הוא היה ונותר אדם מאמין", אומר מכר, "ככזה, הוא מוטרד מאוד משיעור ההשתתפות הנמוך של חרדים במעגל העבודה בישראל ופועל באופן אקטיבי לשינוי המצב". עד כמה אכפת לשימל מהנושא ניתן להבין גם מכך שלפני כמה שבועות הוא הסכים להיחשף באופן נדיר לציבור, כשהשתתף בפורום לעידוד תעסוקת חרדים שארגן נשיא המדינה שמעון פרס בעיר החרדית אלעד. בצילום נדיר שלו, באותו אירוע, הוא נראה מחזיק בספר של ג'ונתן סאקס, הרב הראשי של בריטניה, שאף זכה ב־2009 בתואר אבירות. שימל קרא באירוע קטע מתוך הספר, "To Heal a Fractured World" ("לרפא עולם שבור"), שעוסק באתיקה ואחריות בדת היהודית.
במקביל לעיסוקיהם הנפרדים מחזיקים השימלים במשותף גם ב־30% בחברת ג'רביניה, המרכזת את פעילות הנדל"ן והתקשורת של מאיר שמיר בהודו. שמיר ושותפיו תכננו להנפיק את ג'רביניה במהלך 2010 בבורסה של תל אביב לפי שווי של 100–120 מיליון דולר, מה שהיה הופך את השימלים לבעלי מניות בחברה ציבורית נוספת, אולם ההנפקה נדחתה בינתיים.
יובל הראל, איש עסקים מחופית שמחזיק עם שותפו עופר שני 35% מג'רביניה, נחשב מקורב לשימל. על פי השערות שונות, הראל היה אחראי להיכרות הראשונית בינו לבין מדונה: כשהזמרת ביקרה בישראל בראש השנה 2007 לכבוד כנס ענק שערך מרכז הקבלה העולמי, הראל הבריח אותה ואת בעלה דאז, הבמאי הבריטי גיא ריצ'י, מבית המלון שבו התארחו לארוחה פרטית של השף פול אסנהיים בביתו. מארק שימל היה אחד המוזמנים.
להכשיר את התרומה
לאחר חשיפת הקשר עם מדונה, נראה שבישראל חיפש שימל מפלט מההמולה. גם כיום הוא ממשיך ללכת על קו התפר שבין דת לחול - הוא התרחק באופן יחסי מהמסגרת החרדית שבה גדל, אבל נותר אדם מאמין ושומר מצוות, אם כי כזה שמתחבר יותר להיבטים הרוחניים שבכך מאשר להיבטים הטקסיים. מעגל החברים החילוני שלו הלך והתרחב, בהם גם חברים רבים מהמרכז לקבלה. הוא אימץ את מנעמי "החיים הטובים", והחל להיראות במסעדות יוקרה, מועדונים ואתרי סקי יוקרתיים. חמשת ילדיו נותרו בלונדון, ושימל- שיוצא כיום עם שחקנית בריטית - חי על הקו.
במקביל, ביקש שימל להמשיך בפעילות הפילנתרופית שלו בקהילה החרדית. "במסגרת הנסיעות שלו לרוסיה הוא התוודע לישיבה חרדית־ליטאית מפורסמת ששמה 'תורת חיים'", מספר מכר של המשפחה. "מארק רצה לתרום לישיבה, אבל מנהליה לא ידעו האם אורח חייו מאפשר להם לקבל את התרומה. היתה התלבטות, והם פנו לרב מפורסם בישראל שבדק את הנושא. הוא ממש עשה חקירה, זימן עדים, וניסה להבין מה היה טיב מערכת היחסים בין מארק לבין מדונה. בסוף הוא הכשיר את התרומה".
מי שעוקבים עד היום בעניין אחר קורותיו של שימל הם חבריו לספסל הלימודים. כמו מארק, רבים מהם התרחקו מהדת, לפחות זו של גרסת נעוריהם; ולמרות זאת, בבלוג המסקר אירועים הקשורים לתיכון שבו למדו, "חשמונאים" הלונדוני, התעורר ויכוח ער סביב הקשר עם מדונה. לצד המפרגנים, היו גם כאלה שהתקשו לעכל את הקשר. "אפילו החברים של מארק הופתעו", אומר מקורב, "והיה נדמה שגם לו עצמו מאוד לא נוח עם הפרסומים האלה. בשנים האחרונות למדנו להכיר מארק אחר, מארק שיודע לפרוץ מוסכמות. ידענו שהצדדים הרוחניים שלו בהתחזקות, אבל מדונה? זו כבר היתה הפתעה".