מעמד תחת לחץ
סקר כלכליסט ואומניבוס מגלה: הישראלים עוסקים במצבם הכלכלי לא מעט ונלחצים ממנו, אבל בטוחים שלילדים שלהם יהיה יותר טוב. מה יהפוך אותם ליותר מאושרים?
55% מהישראלים העובדים בטוחים שמעמד הביניים בישראל נתון תחת לחץ כלכלי גבוה מדי. כך עולה מסקר "כלכליסט" ואומניבוס, שנערך בתחילת אפריל. מאחר ש־29% ציינו כי הם חושבים שהאבחנה נכונה, שיעור הישראלים שמסכימים עמה מגיע ל־84%. לעומת זאת, רק 12% מהעובדים סבורים כי מעמד הביניים בישראל לא נתון תחת לחץ כלכלי גבוה מדי, ורק 3% בטוחים שלחץ כזה אינו קיים.
אוכלוסיית העובדים שהשתתפה בסקר חולקה לשלושה מגזרים: שכירים עובדי מדינה (מגזר ציבורי), שכירים מהמגזר הפרטי ועצמאים. 87% מעובדי המגזר הציבורי ו־85% מעובדי המגזר הפרטי סבורים כי מעמד הביניים נתון תחת לחץ רב מדי. בקרב העצמאים התחושה מעט פחות נפוצה: רק 76% מהם מסכימים לטענה. בעוד ש־58% מהשכירים בטוחים שעל מעמד הביניים מופעל לחץ רב מדי, רק 41% מהעצמאים מסכימים לטענה.
התחושה שמופעל לחץ כלכלי רב מדי על מעמד הביניים לא ממש באה לידי ביטוי בתחושת האושר האישית של המשתתפים, שהתבקשו לדרג אותה בסולם של 1–10. העובדים הכי מאושרים הם השכירים מהמגזר הציבורי, עם רמת אושר של 8.18. במקום השני העצמאים, עם רמת אושר של 8.15, ובמקום האחרון עובדי המגזר הפרטי, עם רמת אושר של 7.65.
64% מהעובדים אמרו בסקר כי הם מרוצים ממצבם הכלכלי. אוכלוסיית השכירים עובדי המדינה (המגזר הציבורי) בולטת עם 72% שמרוצים ממצבם הכלכלי, בקרב העצמאיים הנתון עומד על 69%, ובקרב שכירים מהמגזר הפרטי רק 54% מרוצים ממצבם הכלכלי.
באיזו תכיפות אנו חושבים על מצבנו הכלכלי? מתברר שלעתים קרובות מאוד. 61% מהעובדים חושבים על מצבם הכלכלי ברוב ימות השבוע: 28% ציינו כי הם עוסקים בכך כמה פעמים ביום, ו־33% ציינו כי הם עסוקים בכך רוב ימות השבוע. העיסוק במצב הכלכלי נפוץ יותר בקרב עצמאים: 65% ציינו כי הם חושבים על מצבם הכלכלי ברוב ימות השבוע. 28% מהעובדים ציינו כי הם חושבים על מצבם הכלכלי לפחות פעם בחודש, ורק 11% ציינו כי הם עוסקים בכך פעם בחודשיים לכל היותר.
איזה גורם יכול לשפר את האושר שלנו באופן הכי ניכר? מהסקר עולה תשובה מאוד ברורה: היכולת להבטיח את עתידם הכלכלי של הילדים. 41% מהעובדים טוענים שזהו הגורם שיוסיף הכי הרבה לרמת האושר שלהם. שאלה אחרת בסקר מגלה שאנחנו די אופטימים בנוגע לעתיד ילדינו: 77% מהשכירים במגזר הפרטי, 73% מהשכירים מהמגזר הציבורי ו־69% מהעצמאים השיבו כי הם מעריכים שמצבם הכלכלי של ילדיהם יהיה טוב יותר בהשוואה אליהם.
על פי הנדגמים בסקר, הגורם השני שיכול להגדיל את האושר באופן ניכר הוא הכנסה חודשית גבוהה יותר (17%). במקום השלישי והרביעי נמצאים הפרמטרים של ביטחון תעסוקתי ופנסיה בטוחה (11% לכל אחד).
מעניין שרק 7% ציינו במקום הראשון בעלות על דירה, מהקשיים המרכזיים שאיתם מתמודד מעמד הביניים בשנים האחרונות, כמגבירת אושר.
* סקר כלכליסט ואומניבוס נערך בתחילת אפריל וכלל 500 מרואיינים מהאוכלוסייה היהודית בישראל. כל המשתתפים היו בני 18 ומעלה. טעות הדגימה המירבית בסקר עומדת על 4.4%.