$
דן אריאלי
צילום: Duke Photography
פרופסור דן אריאלי מוסף ממובילי חקר הכלכלה ההתנהגותית בעולם ומחבר רבי המכר "לא רציונלי ולא במקרה", "לא רציונלי אבל לא נורא" ו"האמת על באמת" לכל הטורים של פרופסור דן אריאלי מוסף

איך מרככים לב של גנב?

ההתנהגות של בת הדודה של אשתך רומזת שעוד קצת מגע אישי היה הופך אותה ממוצאת לא ישרה למוצאת ישרה

דן אריאלי 09:4907.04.11

פרופסור יקר,

בת הדודה של אשתי וארוסה מצאו אייפון והחליטו לשמור אותו. כשהבעלים (כך הם הניחו) חייג שוב ושוב הם לא ענו, עד שהחיוגים פסקו. בסוף המכשיר נוטרל מרחוק. האם היתה לבעלים דרך להשפיע, ולקבל את המכשיר בחזרה? אולי בעזרת SMS?

יעקב

 

יעקב היקר,

בסיפור שלך

מתחבאות שתי נקודות שעוזרות להשיב לשאלה: האחת היא שבת הדודה של אשתך כנראה הבינה שאם היא תענה לשיחות ותשמע את קולו של בעלי המכשיר, היא תרגיש מחויבת להחזיר לו את הטלפון. היא לא ענתה כי זו היתה דרכה לשמור על המכשיר אצלה.

 

מה שעשתה היה, בעצם, גרסה עצובה לשליטה עצמית בדחפים. קשה לנו להתגבר על החולשות שלנו. לרוב החולשות האלה הן דברים כגון בזבזנות, דחיינות, נטייה לשכוח לקחת תרופות, נטייה להתרגז. כשאנחנו רוצים להימנע מהרגל גרוע אנחנו מחפשים שיטות לעקוף אותו.

 

בת הדודה של אשתך פעלה באופן שעוזר להתמיד בדיאטות ולחסוך כסף - היא נמנעה מהפיתוי. אלא שבמקרה הזה הפיתוי שממנו ניסתה להימנע הוא הפיתוי להתנהג בהגינות ובנדיבות.

 

הנקודה המעניינת השנייה שעולה מהסיפור הזה היא שגם היא היתה מודעת לכך שככל שחפץ הוא אישי יותר, כך עולה הסבירות שאנשים יחזירו אותו כשהוא אובד. ייתכן שאם בעלים של מכשיר טלפון אבוד ישלח אל המכשיר הודעות SMS שמסבירות כמה המכשיר חשוב לו, זה ישפיע על המוצא. ואפילו חריטה של ראשי תיבות או אלמנטים אישיים אחרים - אלבום תמונות למשל - יכולים להשפיע על המוצא. זה עשוי לעבוד גם בארנקים. ייתכן מאוד שארנקים שיש בהם תמונות אישיות מוחזרים יותר מארנקים ללא סימן מזהה, וכך גם ספרים עם הקדשה אישית עליהם, בגדים עם ראשי תיבות עליהם וכן הלאה.

 

אני לא בטוח שזה היה עוזר. אני לא יודע אם זה נבדק באופן מבוקר. אבל ההתנהגות של בת הדודה של אשתך רומזת שעוד קצת מגע אישי היה הופך אותה ממוצאת לא ישרה למוצאת ישרה. ויש פה עוד עצה חשובה: אל תשאיר חפצים יקרים ללא השגחה. זכור זאת במהלך החגים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x