נחשף ב"כלכליסט": עכשיו זה רשמי - הציבור יממן את תוכנית החירום של חברת החשמל
חברת החשמל תתחייב להוריד את תעריפי החשמל בפריסה של 15 שנה, זאת במקום הוזלה חד פעמית עכשיו. העלות לציבור - כשני מיליארד שקל
הרשות לשירותים ציבוריים-חשמל אישרה היום (ד') את מתווה מימון חלק ב' של תוכנית החירום של חברת החשמל. כפי שנחשף ב"כלכליסט", התוכנית נרקמה במשרד האוצר, שהעדיף לממן את הוספת ייצור החשמל למשק מכיסו של הציבור ולא מכיסה של המדינה.
עלות תוכנית החירום המקורית הייתה 5.6 מיליארד שקל והיא כללה תוספת יחידות קיטוריות לשלוש תחנות כוח ופיתוח יחידת הייצור באלון תבור. לאחרונה נגרעה התוכנית לפיתוח יחידת כוח באלון כך שעלות תוכנית הפיתוח תסתכם ב-3.6 מיליארד שקל עבור שלוש תוספות קיטוריות בשלוש תחנות הכוח. למרות זאת, מתווה המימון - ועיקרו שימוש בתעריף הצרכנים כעוגן ובהיקף של כשני מיליארד שקל - נשאר זהה.
חשש ממצוקת חשמל ב-2013
על פי הודעת רשות החשמל, "לאור צפי למחסור בחשמל משנת 2013 ואילך ולאור מצבה הפיננסי הקשה של חברת החשמל (לרבות הורדת הדירוג האחרונה), החליטה רשות החשמל לפרוס את חובה של החברה לצרכנים עד סוף שנת 2025. זאת, בין היתר, לאחר פניה למנכ"ל משרד האוצר".
כאמור, אומדן עלות הקמת התוספות הקיטוריות בגינן מבוצעת פריסת החוב הינו 3.6 מיליארד שקל, מתוכו כשני מיליארד שיושתתו על הציבור והשאר יגיע ממקורות עצמיים של חברת החשמל. החזר החוב לצרכנים, בהיקף 2 מיליארד שקל, ייפרס על פני 15 שנים וצפוי "להביא לירידת תעריפים בסך 0.5% שתיכלל במסגרת רכיבים נוספים שישפיעו על עדכון התעריפים הקרוב".
עוד קובעת רשות החשמל שפריסת החוב מותנית ב"ביצוע תוכנית התייעלות מקיפה ועמידת החברה באבני דרך ופיקוח ובקרה על ידי הרשות אחר התקדמות הקמת התוספות הקיטוריות". איחור מעבר למועדים שקבעה הרשות יביא להפחתת העלות המוכרת לחברה בהיקפים יחסיים.
רשות החשמל צופה כי שלוש התוספות הקיטוריות, בהספק מותקן כולל של כ-375 מגה וואט, תוקמנה עד חודש דצמבר 2013. בנוסף, במקרה של איחור של מעל לשנה במועד הסנכרון של כל אחת מהתוספות הקיטוריות, יופחת סכום בשיעור של 2% לשנה מסכום הפריסה בגין כל תוספת קיטורית.
הכספים להחזר החוב לציבור בהיקף של כשני מיליארד שקל ינוהלו בחשבון ייעודי ונפרד ובבקרת רשות החשמל ומפקח מקצועי מורשה חתימה בחשבון שימונה על ידי הרשות. ברשות מספרים כי פנו אל מנכ"ל משרד האוצר בבקשה מהמדינה להעניק ערבויות או סיוע אחר במטרה לסייע למשק החשמל ולחברה להקים את התוספות הקיטוריות.
תוכנית ההתייעלות תושג עד סוף 2011
התנאים אותם העמידה הרשות למימוש מתווה המימון כוללים הוזלת תעריף החשמל תוך הצמדה למדד והתחייבות חברת החשמל לביצוע תוכנית התייעלות. תוכנית זו תוגש לרשות עד לסוף יוני הקרוב. מדובר במשימה קשה ומורכבת, כיוון שמנכ"ל חברת החשמל עמוס לסקר פורש בסוף מרץ וששת המועמדים שמתמודדים על תפקידו יכנסו למציאות בה עליהם להגיש תוך 90 יום תוכנית לפיטורי אלפי עובדים.
רשות החשמל מזכירה שבשבוע הבא אמורים להתחיל שיחות בין נציגי החברה לממשלה בדבר שינוי ארגוני בחברה, ולכן כל עוד המגעים מתקיימים היא תמשיך במתווה הפחתת תעריף החשמל בקצב של חצי אחוז לשנה. עם זאת, במידה ולא יושג הסכם התייעלות עד סוף 2011 אזי רשות החשמל רואה עצמה רשאית להפסיק את מתווה המימון שהוסכם.
התאחדות התעשיינים: הממשלה מתנערת מחובותיה
בהתאחדות התעשיינים מבקרים קשות את ההחלטה ומסבירים כי "עיקרי המתווה כפי שפורסמו על ידי רשות החשמל חושפים תמונה עגומה אשר על פיה תילקח הלוואה בגובה של שני מיליארד שקלים מהצרכנים (הציבור העסקי והאזרחים) בריבית של 5.75% לשנה. ההלוואה תוחזר לציבור על פני 15 שנים ובצורה של הפחתה נמוכה בגובה של חצי אחוז בחשבון החשמל. זאת, במקום להוזיל את התעריפים באופן מיידי לשנה ב-10%".
שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, הוסיף כי הוא "מתקשה להאמין שהתקבלה החלטה כזו. במקום שהנטל על האזרחים ירד וכושר התחרות של המגזר העסקי יתחזק כתוצאה מהמעבר לשימוש בגז טבעי, בוחרת המדינה להשית עלויות נוספות. מדובר בהמשך התנערות הממשלה מתחומי אחריותה והטלת עלויות טעויותיה על הציבור והעסקים".
"היינו מצפים שעל רקע ההתייקרויות של המים, הדלק, הארנונה ומוצרי המזון לצד נטל גזירות של למעלה מ-12 מיליארד שקל על המגזר העסקי והאזרחים, המדינה תנהג אחרת. במקום צעדים רציניים ואמיתיים, החליטה המדינה להכניס שוב את ידה לתוך כיסו של הציבור ולמנוע הוזלה מיידית למשך שנה של 10% בתעריפי החשמל. אני קורא לראש הממשלה ולשר האוצר להתעורר, לא די בהכרזות פופוליסטיות על הוזלות מחירים - לעסקים ולציבור בישראל נמאס מהעובדה שהפתרון הקל הוא שליחת יד גסה לכיסו", סיכם ברוש.