שריג: "אם ישראל רוצה להיות חלק מהשוק הגלובלי, עליה לאמץ את התיקונים בניהול שוק ההון"
עודד שריג דיבר בוועדת הכספים על הצעת החוק להגברת הסמכויות שלו: "המשבר הכלכלי האחרון הדגיש את הצורך בפיקוח וביצירת אחדות בפיקוח על המוצרים והגופים השונים"
"אם ישראל רוצה להיות חלק מהשוק הגלובלי, עליה לאמץ את התיקונים המתחייבים בניהול שוק ההון שלה", כך אמר היום (ב') הממונה על שוק ההון והביטוח באוצר, פרופ' עודד שריג.
שריג דיבר במהלך דיון בוועדת הכספים שנערך סביב הצעת החוק שמבקשת להעניק סמכויות נרחבות לממונה על
שריג ציין עוד, כי היקף עצום של כספים הצטבר במערך החיסכון הפנסיוני. "כשלים עתידיים - אם יהיו - יצריכו שנים רבות לתיקון ויקשו על המבוטחים להוציא את כספ בנקודות זמן ספציפיות". לטענתו, "המשבר הכלכלי האחרון הדגיש את הצורך בפיקוח וביצירת אחדות בפיקוח על המוצרים והגופים השונים".
שריג הסביר כי אכיפה מינהלית מהירה ויעילה יותר מזו הפלילית שבידי המשטרה, וכוללת קנסות ועיצומים כספיים מוגברים, בניגוד לאלו הקיימים כיום, שאינם מרתיעים. לדבריו, מספר הגופים המפוקחים על-ידו עומד על 156 גופים מוסדיים ועל כ- 8,000 סוכנים.
ח"כ חיים אורון (מר"צ), אמר כי "הגידול בהיקף הכספים המנוידים בין גופים שונים בתוך שוק ההון, יצרו שחיקה ביכולת האכיפה של הרגולטור". לדברי אורון, התיאום בין ארבעת הרגולטורים: בנק ישראל, הממונה על שוק ההון באוצר, הרשות לניירות ערך והממונה על ההגבלים העסקיים – חייב להשתפר. "חייב להיות דיון מעמיק משותף על שוק ההון, כפי שקורה בשאר העולם בעקבות המשבר".
מנהל תחום פיננסים ושוק ההון, עו"ד רונן סולומון, התנגד לחוק ואמר שהרגולטורים השונים נוטלים לעצמם סמכויות יתר. לדבריו, בידי אגף שוק ההון יש סמכויות מרחיקות לכת כגון שלילת רישיון מידי תאגידים וסוכנים ועל-כן אין זה מוצדק לדרוש סמכויות אכיפה נוספות". פרופ' שריג הגיב באומרו כי "מי שמקיים את החוק איננו צריך לחשוש מסמכויות אכיפה".
הדיון בהצעת החוק – שפוצלה מחוק ההסדרים ומקודמת על ידי משרד האוצר - צפוי להתפרש על כחמישה עד ששה דיונים.