$
אמיר ארגמן
אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות אנליסט המאקרו הבכיר בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל לכל הטורים של אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות

נפילת החומה הסינית

הבנקים בסין מאותתים שהמדינה במצוקה לא פשוטה

אמיר ארגמן 08:0728.01.11

דיווחים בעייתיים עולים מסין. נדמה כי הבנקים המסחריים בסין צפויים לסבול ממחסור של מזומנים ערב ראש השנה הסיני וזו גם הסיבה שריבית ה-SHIBOR (המקבילה לליבור) רושמת רמות שיא בימים האחרונים. כולנו מכירים את ריבית ה-LIBOR אשר מצביעה על הריבית שנקובה בין בנקים שונים ולפי מטבעות שונים. ריבית ה-SHIBOR לוקחת ציטוטים של 16 הבנקים המסחריים הגדולים בסין והיא מפורסמת ברמה יומית.

  

בימים האחרונים זינקו ריביות השיבור לתקופה שבוע, חודש ושלושה חודשים לרמות שלא נראו כמותן וחשוב לנסות ולהבין מדוע זה קורה. מעניין לראות כי קיים חוסר עקביות בזינוק, ומפתיע לגלות כי הריבית לשבוע אחד נמצאת ברמה גבוהה יותר מאשר הריבית לשלושה חודשים, עובדה המצביעה על קושי גיוס לטווח זמן קצר. הרושם הוא כי הבנקים המסחריים בסין צופים מחסור בכסף לפני ראש השנה הסיני ולכן מציעים רמות ריבית גבוהות ביותר על מנת להבטיח ולשריין לעצמם נזילות.

 

דיווחים נוספים מעלים כי הבנק המרכזי בסין הודיע כי הוא ישהה, זה השבוע השני, מכירות אג"ח קצר בשוק הפתוח על מנת לסייע לבנקים מול מחסור הנזילות. במקביל, עורך הבנק גם עסקאות Reverse Repo על מנת לסייע לבנקים ולהזרים אליהם נזילות.

 

מהלך זה בוצע פעם שנייה תוך שבוע על מנת להתמודד עם הבעיה. סביר להניח כי גם לא נראה בימים הקרובים עוד העלאות של יחס הרזרבות מהבנקים הסינים על מנת לא להגדיל יותר את מצוקת הנזילות שלהם, מאחר וייתכן ומלכתחילה כל העלאות הרזרבות הן אלו שיצרו את מחנק הנזילות הנוכחי. בשלושת החודשים האחרונים הבנק המרכזי הורה לבנקים להגדיל את יחס הרזרבה שלהם ארבע פעמים ברציפות.

 

ההשלכות של הדבר הן די משמעותיות והן מצביעות על קשיי נזילות של המערכת הפיננסית בסין. אם הדבר יימשך לאורך זמן זה יכול להביא להאטה משמעותית של הכלכלה הסינית שמהווה את קטר הצמיחה של העולם בשנתיים האחרונות.

 

חמור מכך, ייתכן והדבר אף מצביע כי הבנקים הסינים מתחילים לנוע באי נוחות כאשר מדובר בצורך לתת הלוואות מבנק אחד למשנהו. אם נזכור שהממשלה הסינית מוטרדת גם מלחצים אינפלציוניים ולכן הקונצנזוס מדבר על העלאת ריבית נוספת כבר בפברואר הקרוב הרי שנראה כי החזית הסינית לא רגועה לגמרי.

 

בינתיים דיווחים בעיתונות הסינית מצביעים על כך שהבנקים מגיבים בעוצמה למה שקורה ומעבירים את המצוקה לצרכן הסופי על ידי העלאה חדה של שיעורי הריבית שנגבית על הלוואות. הדיווחים הללו מדברים על העלאה של 10%-45% בשיעורי הריבית שחלק מהבנקים המסחריים גובים מלקוחותיהם על הלוואות שנלקחות.

 

האם זה יימשך? האם הכל נעשה ביד מכוונת של הממשלה/הבנק המרכזי או שמא מדובר בתהליכים מסוכנים הבאים בתגובה לכל שאירע בשנתיים האחרונות? כל אלו שאלות קשות ללא מענה ואנו נצטרך לבחון את המגמה שלהם לאורך החודשים הבאים.

 

דבר אחד בטוח – סימן חיובי ומרגיע זה לא.

 

הכותב הוא אנליסט המאקרו הבכיר של בנק ההשקעות אופנהיימר ישראל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x