מיכאל שראל: "אין כיום הצדקה להמשיך ברכישות הדולרים"
ראש אגף כלכלה ומחקר בקבוצת הראל: "למרות התחזקות השקל, נשמר עודף משמעותי בחשבון השוטף של מאזן התשלומים"
"הנסיבות כיום שונות מאוד מהנסיבות שהיו קיימות בשנת 2008, כאשר בנק ישראל החל בתהליך של רכישות מטבע חוץ. כיום יש במשק צמיחה מהירה, אבטלה נמוכה, לחצי אינפלציה ויתרות מט"ח גבוהות. בנוסף לכך, למרות התחזקות השקל, נשמר עודף משמעותי בחשבון השוטף של מאזן התשלומים". כך כותב היום
על רקע נתונים אלה, מגיע שראל למסקנה כי "אין כיום הצדקה לבנק ישראל להמשיך ברכישות המט"ח". לדבריו, "התועלת של רכישות אלה אינה ברורה (גם תחת ההנחה שהן אכן אפקטיביות ומשפיעות על שערי המטבעות), ועלותן התקציבית בטווח הארוך גבוהה".
כפי שפורסם ב"כלכליסט", ההיקף האמיתי של רכישות הדולרים שביצע בנק ישראל בדצמבר היה גדול בהרבה מהסכום שעליו דיווח הבנק בסוף השבוע שעבר, והוא הסתכם בכ- 2.3 מיליארד דולר, לעומת כ- 1.8 מיליארד דולר שעליו הודיע בנק ישראל. זאת בשל העובדה שבשני ימי המסחר האחרונים של דצמבר רכש בנק ישראל כ- 500 מיליון דולר, אולם סכום זה נרשם בספרי הבנק רק בחודש ינואר. כתוצאה מעדכון נתוני רכישות הדולרים, מסתכם כעת ההיקף האמיתי של יתרות מטבע החוץ של ישראל בסכום שיא של כ- 71.4 מיליארד דולר.
בסקירתו השבועית, מציין עוד שראל כי להערכתו קיימים כיום במשק לחצים אינפלציוניים משמעותיים, הנובעים מהעלייה המהירה שנרשמה בשכר במהלך השנה האחרונה. לדבריו, העלייה בשכר שנרשמה עד חודש אוקטובר בסקטור השירותים הציבוריים אינה כוללת עדיין את ההשפעה של הסכם השכר החדש שנחתם עם העובדים בסקטור הציבורי, והיא צפויה לכן לבוא לידי ביטוי בנתוני השכר של החודשים הבאים.