שטייניץ: "החרגת תמר היא עזות מצח"
שר האוצר על רווחי חברות הגז: מדובר בסכום של 150 מיליארד דולר במקרה של תמר ולוויתן. זה סכום כל כך גדול שנשארים מיליארדי שקלים כרווח לאחר הוצאות הפיתוח הגדולות. אין שום סיבה שניראה כמו רפובליקת בננות שנכנעת ללחצים של כמה מיליארדרים. צפו בנאומו של פרופ' איתן ששינסקי
"מה פירוש המילים 'להחריג את תמר'? יש להן פירוש אחד: לקחת בין 40-50 מיליארד שקל שמגיעים למדינה ולאזרחיה ולהעביר אותם לכיס של חברות האנרגיה והמיליארדים הגדולים. זו עזות מצח כדי לעלות טענה כזו. אין לזה הצדקה, לא חוקית, לא מוסרית. אני בעד שוק פרטי ויזמות. אני בעד שמשקיעים
לדבריו, "המסע הזה כולל הטעייה וכל הספינים שהיו על העדפת הגז המצרי ומעמדה של ישראל בעולם. מסע האיומים וההפחדות לא ישפיעו עלינו. בסופו של דבר יש רווח סביר, יפה, למשקיעים ולחברות האנרגיה, אבל אזרחי המדינה זכאים ליהנות מאוצרות הטבע שלהם".
ראש הממשלה אמר בישיבת הממשלה שהוא מתכוון לייעד את הכנסות המדינה מהגז והנפט בעיקר לנושאי ביטחון וחינוך. אני חושב שזה כיוון נכון, הכסף צריך לדאוג לקיומנו ולעתידנו. אין שום סיבה שניראה כמו רפובליקת בננות שנכנעת ללחצים של כמה מיליארדים. גם במדינות אחרות העלו את המסים וגם שם היה לחץ של לוביסטים, אלו לא העיזו להלך אימים על המדינה וקנדה לא נכנעה וגם לא הולנד, ארה"ב ואוסטרליה וניו זילנד. אם ישראל היא דמוקרטיה מתוקנת, גם מדינת ישראל לא תיכנע ללחצים. איש לא יסחט אותנו ולא יהלך עלינו אימים. אין לי ספק שבסופו של דבר כך תתנהל הממשלה וכך תתנהל הכנסת".
"אני לא יכול לדבר על שנת 2011 ברצינות בלי לדבר על הטווחים הארוכים יותר, וזה הטיפול בנושא הגז והנפט. הגידול המשמעותי בהכנסות המדינה לא יגיע במשמרת שלי. אבל חובתה של המדינה להסתכל לטווחים ארוכים ולא רק להסתכל מעבר לחוטם".
שטייניץ הוסיף, "מדוע שהמיליארדים הישראלים ירוויחו יותר מאשר המיליארדים בארה"ב, בקנדה, בהולנד או בריטניה על חשבון החלק של המדינה ואזרחיה? יש גבול גם לחמדנות".
לדבריו, "לאחר שני ניסיונות נפל בשנת 2000 ו-2003 שבהן ממשלות ישראל נכנעו ללחץ של חברות האנרגיה והלוביסטים, הפעם לא רצנו לאיזה מהלך אלא הקמנו ועדה מקצועית לעילא ולעילא שתבחן את הנושא כולו בצורה שקולה ואחראית כדי שלא יהיו טענות מקצועיות או ספקות מקצועיים אמיתיים בנושא".
"במשך השמונה חודשים האחרונים אנחנו רואים קמפיין אגרסיבי שחלקו חוצה קווים אדומים, חלקו לגיטימי וחלקו לא, כנגד הקמת הוועדה וכנגד מסקנותיה".
עוד אמר שטייניץ, "גורמים אינטרסנטיים במשק זה הכרח בל יגונה ולגיטימי לקנות מודעות, אבל יש קווים אדומים. לחץ, הפחדות והטעיות של הציבור, ניסיון לפגוע אישית ביו"ר הוועדה פרופ' איתן ששינסקי ובשמו הטוב ולגרום לו להתקפל. אבל שלא נגיע חלילה לשימוש היכולת להתנהל באופן ענייני, מקצועי, שבו הממשלה והכנסת לא מסוגלות לקבל החלטות. מה שקרה זה שלקחו משאבי הטבע כבן ערובה שאם לא יהיה כרצונם, לא יפתחו את המאגרים".
או שמפתחים או שמחזירים את הרישיונות והחזקות, אין אלטרנטיבה שלישית. מדובר בסכום של 150 מיליארד דולר במקרה של תמר ולוויתן, זה סכום אדיר. מעולם לא התגלו משאבי טבע בסכום כזה בתחומי מדינת ישראל. זה סכום כל כך גדול שנשארים מיליארדי שקלים כרווח לאחר הוצאות הפיתוח הגדולות. איך אפשר להבין ולקבל שאותן חברות שממילא ירוויחו סכומי עתק מנסות למנוע מהמדינה ומאזרחיה את החלק המגיע להם עפי הסטנדרטים המקובלים במערב.
בבית הלבן שוקלים תקציב דו שנתי
"המעבר לתקציב דו שנתי חיזק אותנו במשבר ויצר ודאות", הוסיף שטייניץ. "בבית הלבן אפילו שוקלים אפשרות של תקציב דו שנתי כי ככה לא צריך כל הזמן לרוץ אחרי הזנב. תקציב חד שנתי הוא בלתי הגיוני, הוא איוולת ולכן תקציב דו שנתי הוא מחויב ההיגיון. הכיוון של 2011-2012 היא צמיחה והשקעה בתשתיות, בעיקר לפריפריה, חוק עידוד ההשקעות הון החדש שמעודד צמיחה והשקעות בישראל, מס החברות ירד ל- 18% והמס לחברות בפריפריה יעמוד על 6% כדי למשוך לכאן חברות לפריפריה. הצענו תוכנית להייטק הישראלי והגדלנו את התקציב למעונות יום לנשים עובדות ב-700 מיליון שקל כי אנחנו רוצים לעודד נשים עובדות ולגשר על פערי השכר בין הגברים לנשים".
אני מאמין שנוכל לחזור לשיעורי צמיחה גבוהים יותר טרם המשבר ברמה של 5-6%. שנת 2010 הייתה שנה כלכלית מאוד מוצלחת, אולי בין הטובות בישראל, בהשוואה בינלאומית. צמיחה של 4.5%, חזרה לשיעורי האבטלה של לפני המשבר, אנחנו נמצאים בנקודת זינוק טובה ל-2011-2012. הבעיה היא שאנחנו עכשיו צריכים להתמודד עם ההצלחה וזה גם לא פשוט כי יש תחושה של שאננות שהכל עבר. אירופה עדיין במשבר ויש קשיי התאוששות גם בארה"ב וזה משפיע גם עלינו. אנחנו צריכים להתמקד בצמיחה, לשמור על משמעת תקציבית ולדאוג לעתיד לתכנון ארוך טווח כמו התוכנית להשכלה הגבוהה וחוק עידוד השקעות הון".