עוזרים פרלמנטריים יוכלו בינתיים להמשיך לעבוד בעיסוקים נוספים במקביל לכנסת
ועדת הביקורת של הכנסת שלחה את הוועדה הציבורית לבחינה מחודשת של הרעיון לפיו העוזרים יצטרכו אישור מהיועמ"ש לעיסוק בעבודה נוספת, בתמורה להעלאה בשכרם
הכנסת לא אימצה את המלצת הוועדה הציבורית לאסור על עוזרים פרלמנטאריים לעסוק בעבודה נוספת - גם אם זו עלולה להוביל לניגוד עניינים. בדיון שנערך היום (ג') בוועדת הביקורת החליטו הח"כים לשלוח את הוועדה למחשבה מחודשת ולבחינת הנושא.
הדיון שנערך הבוקר התקיים לאור חוות דעת שפרסם איל ינון, יועמ"ש הכנסת. ינון ניסח הגבלות על עיסוקיהם הנוספים של העוזרים והסביר זאת בכך ש"העוזרים ממלאים תפקיד רגיש וחשוב של סיוע מקצועי ואישי לח"כים, וכפועל יוצא מכך הם בעלי השפעה על אופן תפקודם ועבודתם של הח"כים".
ינון פנה לפרופ' גרונאו העומד בראש הוועדה הציבורית לקביעת תנאי הח"כים בבקשה לגבות את המלצתו להסדיר את עבודתם של העוזרים.
בנוסף ביקשה הוועדה הציבורית מהכנסת כי במקביל תאושר תוספת מיידית של 5% לשכרם של העוזרים ותוספת של 6% נוספים בשנתיים הקרובות. השכר הנוכחי של העוזרים נד בין 6 ל-12 אלף שקל.
אולם אתמול מרבית העוזרים והח"כים הסתייגו מהמהלך. העוזר אלי נכט אמר כי "עוזרים אינם זכאים לשום הטבה להם זכאים כלל עובדי הכנסת. העיסוקים הנוספים נדרשים להשלים הכנסה במקום בו אינם זוכים לה".
יו"ר הקואליציה, זאב אלקין, הלין כי "אי אפשר להשאיר את מסגרות השכר הללו ולהוסיף דרישות. האחריות על מניעת ניגודי עניינים צריכה לחול על הח"כים". העוזר רועי וולף הבהיר "כל עבודה, אפילו ברמן, אפשר להגדירה כניגוד עניינים. במקרה זה העוזר יהיה בעל 'אינטרס' ששיעור המס על האלכוהול יקוצץ".
הדיון הסלים וינון הכריז כי "יש פוטנציאל חמור ביותר לניגוד עניינים ועלינו למנוע את המכשול הזה מראש, אחרת הוא עלול להכתים את עתידם של הח"כים ושל העוזרים עצמם. העוזרים אינם עובדי כנסת, אלא של חברי הכנסת. עם זאת, מעמדם מורחב שכן כל שכרם משולם מאוצר המדינה, והם בעלי גישה ישירה לח"כים, למתקני הכנסת ועוד. לכן הם לא לווינים זרים, האיזון בין הדברים הוא שחובה למנוע את ניגודי העניינים".
פרופ' גרונאו ציין כי "תפקיד העוזרים הוא רב חשיבות והמצב הקיים עלול להוביל לניגוד אינטרסים. לכן גיבינו את הצעתו של יועמ"ש הכנסת יחד עם תוספת בשכרם".
ח"כ ברקוביץ': אני נאלצת לסייע כספית לעוזרים שלי
העוזרים והח"כים סרבו לסמוך ידיהם על ההצעה. העוזר אלון-לי גרין הבהיר כי "אפילו לוביסטים מקבלים תנאים טובים יותר מאיתנו בכנסת - למשל מקום חניה שמור".
ח"כ יוליה שמאלוב ברקוביץ' אמרה כי "כיום אני נאלצת לסייע כספית לעוזרים שלי. בגלל התנאים מתחלף עוזר כל חודשיים".
"אלו טיעונים ילדותיים", השיב להם עו"ד ינון, "וזו טעות אסטרטגית. צריך להסדיר את ניגוד העניינים לפני הסדרת השכר".
יו"ר ועדת הכנסת, יריב לוין, ביקר בתורו את הוועדה הציבורית. לדבריו "היא ממליצה בלבד, אבל נשמע כאילו הם רוצים להחליף אותי. אני מבקש מהוועדה לבחון את עליית השכר ולהביא בפנינו המלצה מעודכנת על העיסוק הנוסף שתהיה תחומה בעיקרה לסוגיית ניגוד העניינים, ולא תפגע בסמכויות הח"כ". הח"כים הצביעו בעד הצעתו של לוין פה אחד, והוועדה הציבורית תיאלץ להגיש המלצה מעודכנת.
כפי שנחשף ב"כלכליסט",מספר לא מבוטל של עוזרים משלימים הכנסה כמייצגים גופים פרטיים ומנסים לקדם אינטרסים מסחריים במקביל לעבודתם בכנסת. מדובר במצב בעייתי שבו העוזרים מסוגלים לעודד את הח"כים ליזום הגשת הצעות חוק שייטיבו עם לקוחותיהם, או להשתמש במגוון הכלים הפרלמנטריים העומדים לרשותם כדי לסייע לחברות המסחריות. כיום מדובר בתופעה חוקית: כל עוד העוזרים לא מועסקים במשרדי לובי במשכן עצמו, הכנסת עוצמת עין כדי לא להעניק להם מעמד קבוע של "עובדי כנסת". מרבית העוזרים מסבירים את התופעה בשכר הנמוך המשולם להם על ידי הכנסת.