רגע האמת מתקרב: משה קצב הגיע לבית המשפט
הנשיא לשעבר יישב על דוכן הנאשמים וישמע הבוקר את הכרעת הדין: אשם או זכאי. הבוקר יצא מוקדם מביתו, עם אחיו ובנו. קצב, שמואשם באונס ומעשים מגונים, נותר אופטימי: "בעזרת השם אצא זכאי". המתלוננות א', ה' ו-ל' במתח, ובארגוני הנשים מתכוננים: "מצפים שהצדק ייעשה"
ארבע שנים, חמישה חודשים ו-22 ימים אחרי שהתלונן ופתח את תיבת הפנדורה, ישמע הבוקר (יום ה') הנשיא לשעבר משה קצב את הכרעת הדין: אשם או זכאי. קצב מואשם בשתי עבירות של אונס נגד א' ממשרד התיירות, בהטרדה מינית של ה' מבית הנשיא ובמעשה מגונה והטרדה מינית נגד ל' מבית הנשיא. כבר לפני 6:00 הוא יצא מביתו שבקריית מלאכי, יחד עם בנו אריאל ואחיו ליאור, והגיע כעת לבית המשפט.
בבית המשפט המחוזי בתל-אביב יקריאו השופטים ג'ורג' קרא, יהודית שבח ומרים סוקולוב את הכרעת דינו של קצב, בתום תקופה ארוכה של שמיעת עדויות, טיעונים ועדים רבים. מלבד האישומים לעיל, קצב נאשם גם בהטרדת עד ושיבוש הליכי משפט, אחרי שניסה לכאורה להשפיע על ל'. עם זאת, הוא נותר אופטימי. "אני בטוח בחפותי, בעזרת השם אצא זכאי", אמר הנשיא לשעבר למקורביו בימים האחרונים. "אין לי ספק שלאחר שהשופטים ראו את כל העדויות והראיות בתיק, הם יוכלו להגיע לתוצאה הרצויה מבחינתי".
לבית המשפט הגיע קצב בליווי בני משפחתו הקרובים ואשתו גילה, שלא הגיעה לדיונים הקודמים. לראשונה מאז תחילת המשפט, יצולם קצב כשהוא יושב על דוכן הנאשמים. עד היום, הוא ישב על ספסל זה רק כשהדיונים נערכו בדלתיים סגורות. מקורביו של קצב אמרו כי בימים האחרונים התכונן ל"קרב על חייו". הנשיא לשעבר לא ישן ונמצא במתח עצום.
"קצב דרוך ומתוח, אך אופטימי"
פרקליטו של הנשיא לשעבר, עו"ד ציון אמיר, אמר ל-ynet כי "קצב דרוך ומתוח, אך עם זאת אופטימי". עורך הדין,
שצעד עם קצב כברת דרך ארוכה, הוסיף: "אנחנו מלאי תקווה שבית המשפט יקבל את טענות ההגנה ויזכה את מר קצב. יש לו אמונה בצדקת הדרך שלו. הוא ביטל עסקת טיעון קלה שבקלות והעדיף ללכת למלחמה עקובה מדם. כולי תקווה שמה שסברנו כל השנים יינתן היום בהכרעת הדין".
סנגורו השני של קצב, עו"ד אבי לביא, הוסיף: "אנחנו מתפללים ומייחלים לתוצאה של זיכוי. אם בוחנים את הראיות לעומקן, זו התוצאה שצריכה להתקבל, ואנו מקווים שכך יהיה". אתמול ניהל קצב סדר יום שאינו שונה מהרגיל. בבוקר
גם בפרקליטות המדינה ממתינים במתח לדבר השופטים, ומבינים כי תוצאותיו ישפיעו באופן ישיר על אמון הציבור בגוף ששבת במשך יותר מחודש. רגע לפני ההכרעה, אמרו בפרקליטות שוב כי מדובר בתיק קשה עם ראיות מורכבות, אולם הדגישו כי הם מאמינים בתיק הזה "על כל תוצאה שלא תהיה". התובעים בתיק, עורכי הדין נסים מרום ורונית עמיאל, צפויים להגיע לבית המשפט בעקבות ההסכם שהושג הלילה על סיום שביתת הפרקליטים.
ארגוני הסיוע יפגינו: "אנחנו מאמינות לך"
אדם נוסף שיישב בבית ויחכה בדריכות להכרעת הדין הוא היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, מני מזוז, שהתעקש על הגשת כתב האישום. מזוז דחה בעבר את הטענות נגד עסקת הטיעון, שממנה קצב חזר בו לבסוף, וטען כי מדובר בהישג ממשי, שכן לו הייתה יוצאת לפועל - היה האזרח מספר 1 בדימוס מודה בעבירות המין שביצע לכאורה.
ומה בגזרת המתלוננות? השלוש - א' ממשרד התיירות, ה' מבית הנשיא ו-ל' מבית הנשיא - סירבו לדבר עם כלי התקשורת בימים האחרונים. מקורביהן אמרו ל-ynet כי המתלוננות מתרגשות, מתוחות ומחכות להחלטת השופטים. לדבריהן, הן מאמינות בצדקת דרכן, ולא רואות אפשרות שבה קצב יזוכה מהאישומים נגדו.
מחוץ לאולם בית המשפט בתל-אביב, תיערך הפגנה של איגוד מרכזי הסיוע לנפגעי תקיפה מינית, בשיתוף עם ארגוני נשים אחרים. המפגינים יאחזו בשלטי תמיכה בנפגעות, שעליהם ייכתבו מספרי חירום של מרכזי הסיוע והסיסמאות "את לא לבד" ו-"אנחנו מאמינות לך". השבוע התנהל קמפיין בפייסבוק, שבו הוזמנו הגולשים להחליף את תמונת הפרופיל שלהם לאות הראשונה של שמם הפרטי, כהזדהות עם הקורבנות, ובארגוני הנשים מצפים כי סופו של הקמפיין יהיה הרשעת הנשיא לשעבר באונס.
מיכל רוזין, מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע, התייחסה להחלטת בית המשפט לקיים את הכרעת הדין בדלתיים פתוחות: "אנחנו מצפות שהצדק לא רק ייראה אלא גם ייעשה, אחרי עינוי דין של ארבע שנים שעברו הנפגעות - עינוי דין שכלל התנהלות בעייתית מאוד של הפרקליטות והיועץ המשפטי לממשלה, בסגירת עסקת טיעון והחלטות קשות כמו הוצאת א' מבית הנשיא מכתב האישום. אנחנו מקוות שייעשה צדק והנשיא לשעבר יורשע בעבירות המין הקשות שביצע - אינוס ומעשים מגונים".
קיצור תולדות הפרשה
פרשת קצב התפוצצה ביולי 2006, כשהנשיא דאז פנה ליועץ המשפטי לממשלה מזוז, והתלונן כי א' מבית הנשיא מאיימת עליו וסוחטת אותו. תיק החקירה בעניינה של א' נסגר, אך בחקירתו נשאל קצב על מתלוננות נוספות שלפי החשד תקף. הכנסת אישרה להוציאו ל"נבצרות זמנית", ובתחילת 2007 המליץ מזוז להגיש נגדו כתב אישום בגין מעשים שביצע בשלוש המתלוננות האחרות.
קצב סירב להתפטר, ובמסיבת עיתונאים מתוקשרת האשים את המשטרה, הפרקליטות והתקשורת ב"מסע ציד נגדו". במאי 2007 הוארכה נבצרות קצב עד לתום כהונתו. בעקבות בקיעים בתשתית הראייתית בידי הפרקליטות, היא חתמה עמו ביוני 2007 על הסדר טיעון שבמסגרתו אמור היה קצב להישלח למאסר על-תנאי, אך באפריל 2008 הוא חזר בו מהעסקה כדי "לשים סוף לרדיפה".
במרס 2009 החליטה המשטרה להאשים סופית את קצב באונס א' ממשרד התיירות, והוא כינס שוב מסיבת עיתונאים שבה הטיח האשמות קשות בתקשורת. "חבל התלייה שלי הוא חבל ההצלה של מזוז", אמר אז. באותו חודש הוגש נגדו כתב האישום החמור, ובמאי 2009 נפתח משפטו, שנערך בדלתיים סגורות. לאורך המשפט הכחיש קצב את המיוחס לו.