בארה"ב מסכימים: גרוע יותר כבר לא יהיה
שנתיים אחרי שהמערכת הפיננסית שלה גררה את העולם למשבר כלכלי חריף, סקטורים לא מעטים בכלכלה האמריקאית עדיין מלקקים את הפצעים. ובאמריקה כמו באמריקה, בעוד שחגיגות השכר חוזרות לוול סטריט, האבטלה עולה ומחירי הבתים צונחים
יותר משנתיים אחרי שדרדרה את העולם למשבר כלכלי מהחמורים בתולדותיו, נכנסת ארצות הברית לשנת 2011 מלווה בתחזיות צמיחה עגומות למדי. בצד הקודר יותר של הסקאלה, שבה מרוכזים מרבית האנליסטים, מנבאים כלכלנים צמיחה מתונה של 2% עד 2.7%. עם זאת, האופטימיים מקרב כלכלני בנק ההשקעות גולדמן זאקס צופים אפשרות לצמיחה מרשימה של 3.5% עד 4% במקרה של התאוששות חזקה בצריכה הפרטית.
הכלכלן חוזה השחורות נוריאל רוביני, שאינו שולל את האפשרות לפרוץ מיתון חדש בארה"ב, צופה כי בשנה הקרובה תצמח הכלכלה האמריקאית ב־2.7%, כלומר קצת מתחת לביצועי 2010 המוערכים עתה ב־2.8%. תחזית דומה מפרסמים כלכלני ה־OECD, בעוד שבקרן המטבע הבינלאומית חוזים 2.6% צמיחה. רוברט מנדל, חתן פרס נובל לכלכלה, אינו סבור כי כלכלת ארה"ב תוכל לצמוח בקצב מהיר יותר מ־2%.
אבטלה
יותר משרות ושכר, אבל שיעור אבטלה עיקש
הדאגה הגדולה ביותר של הממשל והציבור בארה"ב היא עתידו של שוק התעסוקה. להערכתו של רוביני, תירשם התאוששות אטית ביותר בשוק העבודה, והוא צופה כי האבטלה תישאר סביב 9.5%. "גם אם המשק יצמח בקצב של 4% לשנה, יידרש חצי עשור לפחות כדי לצמצם את האבטלה לרמה של 5%", טוען הכלכלן הנודע.
גם כאן התחזית של גולדמן זאקס אופטימית יותר, ואנליסטים בבנק צופים כי לקראת אמצע 2011 יירד שיעור האבטלה ל־9%. הבנק הפדרלי המרכזי של ארה"ב מפרסם תחזית שלפיה תוספת ממוצעת של 200 אלף משרות בחודש במהלך 2011 תפחית את האבטלה בשיעור של כמעט 1%, כלומר אל מתחת לרמת 9%. במדינת פלורידה מוכת האבטלה, שבה שיעור הבלתי מועסקים מגיע היום ל־11.8%, צופים שיפור ל־10.6% לקראת סוף 2011, ואילו בקליפורניה, שבה שיעור האבטלה האמיר ל־12.6%, מדברת התחזית האופטימית של אוניברסיטת קליפורניה על 10.8% מובטלים לקראת סוף 2011.
שיפור בשיעורי ההעסקה צפוי בכל המגזרים, מפקידים ואחיות ועד לקופאיות ומנהלי חשבונות. על פי נתוני "הוול סטריט ג'ורנל", היקף מודעות הדרושים באינטרנט זינק לקראת סוף 2010 ל־4.7 מיליון, זאת לעומת 2.7 מיליון בלבד בדצמבר אשתקד. אנליסטים מדגישים כי לא מדובר ברשימה המלאה מאחר שלא כל המעסיקים מפרסמים את המשרות הפנויות באינטרנט. במהלך 2011 מספר המשרות הפנויות צפוי לחצות את רף ה־5 מיליון.
כלכלנים מדגישים כי בשלב הראשון להתאוששות מגייסות חברות כוח אדם מיומן, התנהלות אשר אינה תואמת בהכרח את תנאי השוק. כך, למשל, ענקית הטלפוניה AT&T מחפשת מהנדסי מחשבים ורשת באזור דאלאס. לדברי סמנכ"ל החברה סקוט סמיט, הם מתקשים למצוא מועמדים מתאימים למרות שיעורי האבטלה הגבוהים. לעומת זאת, עבור משרות פשוטות יותר, כמו מכירות בחנויות הרשת או מוקדני שירותים, מספר המועמדים עדיין גבוה בהרבה מההיצע, כאשר על כל משרה פנויה מתקבלות כ־30 בקשות.
סממן נוסף להתאוששות הצפויה בשנת 2011 הוא העלייה בהוצאות השכר של החברות. על פי סקר של קבוצת היי (HAY), בשנת 2011 הן צפויות להעלות את תקציב השכר ב־2.8%, זאת בהמשך לעלייה של 2.4% השנה. "ככל שהכלכלה תתאושש, כך גם קצב עליית השכר יגבר, זאת אף שחברות רבות עדיין ינהגו בשמרנות ויימנעו מהגדלת הוצאות", מעריך אנליסט הקבוצה טום מקמלן.
העלאת שכר של 3.6% בממוצע צפויה בשנה הקרובה לעובדי מגזר האנרגיה. בענף הבריאות יעלו המשכורות בשיעור ממוצע של 3.3%, ואילו בחברות הפיננסים התוספת תעמוד על 2.9%. אנליסטים מדגישים כי אף שנרשם שיפור וחברות מוכנות לשלם שכר גבוה יותר לעובדים, עדיין מדובר בנתונים חלשים לעומת 2005–2007, אז עלו תקציבי השכר של החברות ב־4% בממוצע בשנה. בקבוצת היי מזכירים כי ההתאוששות לא תהיה אחידה וכי יהיו חברות שדווקא יפחיתו את השכר. מבין 468 חברות שנסקרו, 4% דיווחו כי בכוונתן להפחית את הוצאות השכר בשנה הקרובה, 18% מסרו כי יקפיאו את שכר עובדיהן ועוד 18% דיווחו על כוונתן לקצץ בהפרשות לקרנות הפנסיה.
נדל"ן למגורים
העיקולים נמשכים, המחירים צונחים
למרות ההתאוששות הקלה בשוק התעסוקה, ענף הנדל"ן האמריקאי ימשיך לדשדש גם בשנת 2011. מחירי הבתים שכבר איבדו 29.6% לעומת השיאים של יולי 2006, ימשיכו לרדת כאשר נקודת השפל צפויה לא לפני אמצע 2011. התחזיות מדברות על ירידה נוספת של 3%–5% במחירי הבתים כאשר התעוררות צפויה לא לפני 2012.
להערכת אנליסטים, יוסיף מספר עיקולי הבתים להיות גבוה במהלך 2011, כאשר בחודשים הראשונים של השנה צפויה עלייה חדה במיוחד. זאת בעקבות מספר חודשי הקפאה שהטילו הבנקים הגדולים על הליכי העיקול מחשד לאי־סדרים. "ב־2010 אנחנו נראה קרוב ל־1.2 מיליון עיקולי בתים, זאת בהמשך ל־900 אלף עיקולים ב־2009 ובשנת 2011 נראה עלייה נוספת", אומר ריק שרגא, סמנכ"ל חברת ריאלטי־טראק, המוכרת נכסים מעוקלים. לדבריו, הגורם המרכזי לעלייה המתמדת בעיקולי הבתים הוא שיעורי האבטלה שנותרו ברמות גבוהות במשך תקופה כה ממושכת. שרגא גם מזכיר את העלאת הריבית הצפויה במהלך 2011 אשר תעלה את ההחזרים החודשיים עבור חלק מבעלי המשכנתאות - מה שעלול לגרום לקפיצה במספר העיקולים.
עם זאת, בהתאחדות בנקאי המשכנתאות של ארה"ב צופים שיפור מסוים במהלך 2011. כך, למשל, היקף הפיגורים של 30 יום ומעלה בתשלומי המשכנתה צפוי לרדת ב־11% לעומת תחילת 2009, ואילו מספר המפגרים ב־60 יום ויותר יצנח ב־20% לקראת סוף 2011.
מספר גבוה של עיקולים ילחץ את מחירי הבתים כלפי מטה, כאשר מצד שני, הירידה באבטלה תאזן את השוק. ניקול ג'ורדן, יועצת בכירה בחברת הייעוץ והניהול גרנט טורנטונה, מסבירה כי יידרשו 5–7 שנים להתאוששות המחירים. "אין מה לצפות לעליית מחירים בשנה הקרובה", אומר ג'ייסון קופק, מנהל חטיבת ההלוואות בחברת השירותים הפיננסיים קנטון פיצג'רלד, ומוסיף כי רבים ממתינים לירידה נוספת אף של 10% במחירי הבתים.
רכב
הענף שרשם התאוששות משמעותית השנה
אחד הענפים הראשונים שבהם ניכרת ההתאוששות הכלכלית הוא שוק הרכב האמריקאי. גם כאן ישנו מגוון תחזיות גדול: התחזית השמרנית ביותר היא של חברת אוטו־פסיפיק, שצופה כי בשנה הבאה יימכרו 12.4 מיליון מכוניות.
התחזית הרשמית של הפד מדברת על 12.8 מיליון מכוניות, ואילו התאחדות יצרני הרכב היפנית - שארה"ב היא שוק חשוב ביותר עבורה - צופה כי בשנת 2011 ירכשו האמריקאים יותר מ־13 מיליון מכוניות חדשות. מדובר בעלייה ניכרת בהשוואה ל־2010, שבה נמכרו 11.4–11.6 מיליון מכוניות. "השוק האמריקאי מתאושש במהירות", אמר דובר התאחדות יצרני הכב ביפן טושיוקי שיגה, אך ציין כי למרות העלייה, סין צפויה לעקוף את ארה"ב זו השנה השלישית ברציפות.
גם סוחרי המכוניות בארה"ב חשים בשיפור. "מרבית הסוחרים ששוחחתי עמם אופטימיים", אמר לבלומברג וז לוץ', בעל סוכנות דודג' לא הרחק מדטרויט. "אנחנו מרגישים שאנחנו נחלצים מהמיתון. לקוחות חוזרים וקל יותר לקבל הלוואות".
בנקים
הקטנים קורסים, הגדולים מתמזגים
ארה"ב נכנסת לשנת 2011 כאשר 98 בנקים נמצאים בסכנת קריסה. מדובר בכ־20% מהמוסדות הפיננסיים שקיבלו סיוע מקרנות פדרליות במסגרת תוכנית החילוץ TARP שעדיין נמצאים בסכנת קריסה.
במשרד האוצר מדווחים כי בנקים אלה לא עומדים בהחזרי הלוואות שנקבעו להם ופעולתם העתידית מוטלת בספק. לינוס וילסון, כלכלן מאוניברסיטת לואיזיאנה, צופה כי קריסות הבנקים יימשכו גם במהלך 2011, אולם הנפגעים העיקריים יהיו מוסדות פיננסיים אזוריים, שסבלו מיחס הלימות הון נמוך ונקלעו לקשיים על רקע שמיטת חובות, פיגורים בהחזרי הלוואות מצד הלקוחות וירידה בהיקף הפיקדונות. וילסון מזכיר בראיון לרויטרס ש־11% מהבנקים האמריקאיים נמצאים ברשימת המוסדות הפיננסיים הבעייתיים של הרשות לביטוח פיקדונות (FDIC). ב"וול סטריט ג'ורנל" מביאים נתונים דומים ומציינים כי 814 מבין 7,760 המוסדות הפיננסיים בארה"ב נמצאים בקשיים, כאשר במהלך 2011 המספר צפוי רק לעלות.
בעוד שהבנקים הקטנים ימשיכו לדשדש ולקרוס ב־2011, המוסדות הפיננסיים הגדולים שהתאוששו מהמשבר הקשה יחפשו אחר אפשרויות למקסום רווחים בשוק תנודתי ובתנאי חוסר ודאות. אנליסטים צופים כי השנה הקרובה תהיה שנת שיא של מיזוגים ורכישות, זאת לאחר שלוש שנים של רגיעה מוחלטת.
"בנקים בריאים רוצים להרחיב את העסקים, להגדיל את ההכנסות ולשפר את המאזנים", הסביר ל"וול סטריט ג'ורנל" בריאן סטרלינג, מנכ"ל משותף בחברת ההשקעות סנדלר אוניל. "אין כל דרך לעשות זאת באמצעות הרחבת שוק ההלוואות בשל ביקושים נמוכים", הוא מסביר ומדגיש כי הדרך היחידה להתרחב היא להשתלט על מתחרים.
לדבריו, גם ההיחלצות מהמשבר של שנות התשעים לוותה במספר גבוה של מיזוגים בשוק הבנקאות, וכעת מסתמנת מגמה זהה. סוכנות הידיעות רויטרס מציינת כי בשנת 2010 היקף העסקאות בשוק הבנקאות עמד על 16.1 מיליארד דולר, סכום נמוך בשיעור ניכר לעומת נתוני 2007, אז בוצעו ערב המשבר עסקאות בשווי 68.8 מיליארד דולר במגזר הבנקאי. אנליסטים צופים כי היקף המיזוגים יעבור בשנת 2011 את רף ה־30 מיליארד דולר, אך במקביל הם מציינים כי ספק אם נראה עסקאות ענק, ומעריך כי שוויין של מרבית העסקאות יהיה מתחת למיליארד דולר.
שוק ההון
חברות האנרגיה יהיו המעניינות ביותר
וול סטריט תמשיך לעלות גם בשנת 2011. על פי ממוצע תחזיות האנליסטים, מדד S&P 500 צפוי לעלות ב־17% נוספים השנה לאחר שהוסיף 75% מאז השפל במרץ 2009. בקרן פימק"ו צופים כי המגזרים שיעלו השנה יהיו המגזרים הבריאים יותר - כמו קמעונאות ואנרגיה - או כאלה שכבר הספיקו להתאושש. המגזרים שהיו עד כה במוקד המשבר ימשיכו לדשדש. אנליסטים צופים כי חברות האנרגיה הן המעניינות ביותר לשנת 2011 ומסמנים עוד חמש מניות שירכזו את עניין המשקיעים. מדובר באותן מניות שהיו במוקד תשומת הלב גם ברבעון האחרון - חברות אפל, פורד, גוגל, אינטל וסטארבקס.
שוק האג"ח צפוי לעוד שנה קשה ותנודתית. בקרן ING צופים כי הריבית על אג"ח ממשלתיות לפירעון בעוד עשר שנים תמשיך לעלות מעבר לשיא של 3.57% שנרשם לקראת סוף 2010. "אני צופה שעל רקע ההרחבה המוניטרית והקלות המס שעניקה הממשלה, רק טבעי שנראה עלייה בריבית על אג"ח", מסביר ל"וול סטריט ג'ורנל" מייקל מט, מנהל השקעות ב־ING. הוא צופה כי ברבעון הראשון של 2011 הריבית תגיע ל־3.75%, ובהמשך ייחצה גם הרף של 4% כאשר התשואה על אג"ח לפירעון בעוד עשור תתקרב אל השיא שהושג בתחילת 2010 - 4.01%.
בתוך כך, הפד ימשיך במהלך 2011 בתוכנית רכישת האג"ח שלו וצפוי להזרים לשוק סכום עתק של 600 מיליארד דולר שימומן באמצעות הדפסת שטרות. בארה"ב סבורים כי 2011 תהיה שנת שיא בהדפסת דולרים, מהלך שמשמעותו הכלכלית היא חלוקת נטל החוב של ארה"ב עם מדינות אחרות המחזיקות ביתרות גדולות של המטבע האמריקאי, שילך וייחלש במהלך 2011.
שלטון מקומי
עשרות עיריות נמצאות על סף חדלות פירעון
חוב ענק של 2 טריליון דולר מסכן כ־100 ערים בארה"ב, אשר עלולות למצוא את עצמן על סף חדלות פירעון בשנת 2011, כך טוענת האנליסטית מרדית' וויטני שערכה ניתוח של שוק האג"ח המוניציפליות בארה"ב.
לדבריה, ערים שהנפיקו אג"ח במטרה לגייס את ההון הדרוש למתן שירותים עירוניים לא הצליחו לגבות מספיק מסים בשנה החולפת כדי לפרוע את האג"ח. בראיון לתוכנית הטלוויזיה "60 דקות" ציינה וויטני כי ההוצאות המוניציפליות בשנה החולפת היו גבוהות מהמצופה בכחצי טריליון דולר וזאת בנוסף לגירעון של טריליון דולר בקרנות הפנסיה העירוניות.
וויטני סבורה כי גירעון זה של העיריות הוא הבעיה החמורה השנייה במעלה של הכלכלה האמריקאית, לאחר שוק הנדל"ן. היא צופה כי בשנה הקרובה 50–100 עיריות לא יעמדו בהתחייבויות שלהן, ושמיטת החובות תגיע למאות מיליארדי דולרים. מי שייפגעו מכך הם בנקים אמריקאיים שרכשו אג"ח מוניציפליות ובראשם סיטיגרופ.
בתוך כך, ערים רבות נוקטות צעדים נואשים כדי לקצץ בהוצאות ומצמצמות את השירותים לאזרחים. בעיר דטרויט, למשל, הוחלט לצמצם את מספר השוטרים ולקצת בהוצאות על תיקון כבישים ופינוי האשפה. בעיר, שנפגעה קשה בשל המשבר בשוק הרכב, לא גובים מספיק מסים כדי לשמור על רמת שירותים קבועה. עם הערים שיתקשו לעמוד בפירעון האג"ח ניתן למנות את ניו יורק, שיקגו, פיניקס ולוס אנג'לס. יחד עם זאת, אנליסטים סבורים כי המדינה תיחלץ לעזרתן של הערים הגדולות ותמנע את חדלות הפירעון של העיריות.