הגברת התחרות: האם המפעילים הווירטואליים יקדמו את התחרות?
משרד התקשורת רוצה שהמפעילים הווירטואליים יתחרו בחברות הגדולות. במקביל הוא שם להם מקלות בגלגלים
אחת הרפורמות שמשרד התקשורת התניע בתחילת 2010 עתידה להכניס לשוק הסלולרי מתחרים חדשים, אך לא באופן מיידי. בשבוע שעבר נחתם הסכם האירוח הראשון בין מפעיל וירטואלי לחברת סלולר, כשפרי טלקום, שמוחזקת ברובה על ידי שלמה שמלצר, חתמה עם רשת פלאפון. עם זאת, בהתחשב בפעילות הטכנולוגית הכרוכה בחיבור התשתיות, בבדיקות ההדדיות ובפעילות השיווקית המקדימה, אפשר להניח שפרי טלקום אמורה לפנות ללקוחות רק לקראת אמצע שנת 2011.
לפרי טלקום יש כמה יתרונות מהותיים כיום על פני המפעילים הווירטואליים האחרים, מלבד ההסכם החתום עם פלאפון. ראשית, זה יותר משנה מציעה פרי טלקום שיחות על גבי האינטרנט הסלולרי בטכנולוגיית VoIP לכמה אלפי לקוחות, כך שקהל לקוחות ראשוני כבר יש לה. שנית, בחודשים האחרונים החלה החברה לבנות רשימת לקוחות פוטנציאליים שנרשמו באתרה לקבלת השירות הווירטואלי, והיא עתידה לפנות אליהם לקראת השקת השירות על גבי רשת פלאפון.
שירות ה־VoIP של החברה אף מאפשר לה לנתב שיחות בין רשתות הקול והמידע כדי לייעל את הוצאותיה. כך למשל, לקוח שיימצא באזור כיסוי של רשת אלחוטית ויוציא שיחה, יוכל להיות מנותב באמצעות האינטרנט האלחוטי ולא באמצעות רשת הקול של פלאפון, וכך תחסוך פרי עלות של חלק מהשיחה. תוכניותיה של פרי אינן ידועות, אך סביר להניח שדילוגים שכאלה בין הרשתות יאפשרו לה להציע תעריפים התלויים במיקומו של הלקוח.
חדשות מהמשביר
ומה לגבי המפעילים הווירטואליים האחרים? בימים הקרובים, אם לא יתפוצץ המשא ומתן בין הצדדים, צפוי גם רמי לוי לחתום על הסכם מול פלאפון. מעל חברת המשביר לצרכן של רמי שביט, שהיתה הראשונה שקיבלה רישיון מפעיל וירטואלי, הודיעה כי היא לא תיהפך למפעיל וירטואלי עצמאי, אך עם זאת גם היא תחבור לפלאפון כמשווק משנה של שירותיה בקבוצת "מועדון 365", הכוללת גם את ניו־פארם, אופיס דיפו, קשרי תעופה, סונול ועוד. כיום משווקת פלאפון את שירותיה ברשת סופר־פארם, שלה כ־150 סניפים, המתחרה בניו־פארם, שלה כמחצית ממספר זה. עם זאת, צירוף סניפי החברות האחרות ברשת "מועדון 365" עשוי לגרום לפלאפון לזנוח את סופר־פארם ולחבור ל"מועדון 365".
בפרטנר ובסלקום טוענים כי הם "מדברים עם כל המפעילים בעלי הרישיון", ושומרים את הקלפים קרוב לחזה.
לאחר החתימה עם פלאפון, נדמה שיקשה על המפעילים הווירטואליים האחרים לפנות לשר התקשורת, ולבקשו כי יקבע את התעריפים שעליהם לשלם למפעילים הסלולריים. בעקבות זאת, פרטנר וסלקום יכולות לכאורה להקשיח את עמדותיהן מול המפעילים הווירטואליים, בידיעה כי לאחרונים יש רק שתי ברירות - להסכים לתעריפים שדורשות חברות הסלולר, או לוותר על החלום הווירטואלי.
למרבה האירוניה - וזאת מפטירים גם חלק מהמפעילים הווירטואליים בשיחות סגורות - לאחר שפתח בפניהם את ההזדמנות להיכנס לשוק הישראלי, נדמה שללא כוונה, משרד התקשורת עושה כל שביכולתו כדי להקשות על המפעילים הווירטואליים את החדירה לשוק.
כך למשל, לפני כמה חודשים הצהירו המפעילים הווירטואליים על רצונם להציע ללקוחות חבילות ללא התחייבות שאינן מכילות רכיבים הנכפים על הלקוח, ומתן אפשרות לשימוש בכל מכשיר סלולרי. אולם הרפורמות שהעביר משרד התקשורת תכפה על חברות הסלולר הקיימות להתנהל בצורה דומה. מתן אפשרות ליבוא חופשי של מכשירים? יש. מניעת חסימת SIM לשימוש ברשת מסוימת? יש. הפחתת קנסות היציאה? יש.