השלטון המקומי: העלאת היטל ההטמנה תביא לייקור הארנונה
ועדת הפנים תדון היום בדרישת המשרד להגנת הסביבה להעלות את היטל הטמנת הפסולת מ-50 שקל לטון ל-125 שקל לטון, במטרה לעודד מיחזור
כזכור, המשרד להגנת הסביבה דורש להעלות את גובה ההיטל מ-50 שקל
הטמנת פסולת מהווה גורם מזהם ביותר ועל כן הוחלט כי הנושא יהווה יעד מרכזי בטיפול ממשלתי על דרך הפחתת שיעורי ההטמנה והעלאת שיעור המיחזור בהתאמה. כזכור, בשבוע שעבר אישרה ועדת הכלכלה את חוק האריזות לקריאה שנייה ושלישית במטרה להביא את שיעור מיחזור האריזות ל 60%, אולם כיום שיעור המחזור של פסולת עירונית בישראל עומד על כ-13%, נמוך משמעותית בהשוואה למדינות מפותחות.
היטל על הטמנת פסולת במטמנות ברחבי הארץ עמד על 10 שקלים לטון ב-2007 ועלה בהדרגה ל-50 שקל לטון. על פי מחקר של הכנסת, עד כה ההיטל לא הביא לגידול בשיעורי המחזור. במחצית שנת 2010 הגיש המשרד לוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת בקשה להעלאת ההיטל בשיעור חד של 150% ל-125 שקל לטון בשנת 2012. העלאת גובה ההיטל צפויה להביא לתוספת הכנסות בסך של 300 מיליון שקל בשנת 2012, ובסה"כ הכנסות בסך של למעלה ממיליארד שקל מ-2007 ועד לשנת 2012. ההכנסות מההיטל המועברות למשרד להגנת הסביבה משמשות לתמיכה ברשויות המקומיות להקמת תשתיות להפרדת פסולת עירונית.
על פי מחקר הכנסת, היטל ההטמנה בישראל נמוך ביותר ביחס לעולם - פי 2 עד פי 9 מההיטל בישראל. כמו כן, גובה ההיטל הנוכחי לא מביא לכדאיות מיחזור לרשויות המקומיות.
מרכז השלטון המקומי מתנגד בתוקף להעלאה חדה של היטל ההטמנה, בטענה שגובה ההיטל בפועל בשנת 2012, בשקלול הצמדה למדד המחירים לצרכן מחודש יולי 2007 ובשקלול המע"מ בשיעור של 16%, יגיע לכ-162 שקל לטון, לעומת גובה היטל בסך של 125 שקל לטון כפי שמצוין בהצעת המשרד. על פי השלטון המקומי, מדובר בייקור דרקוני של היטל ההטמנה, ובמצב שכזה גם רשויות מקומיות איתנות לא יעמדו במעמסה הכלכלית. לדוגמא, עיריית תל אביב לבדה תצטרך להוסיף תשלום בסך של 125 מיליון שקל בשנה. השלטון המקומי מציע לקבוע כי ההיטל יעמוד על 70-80 שקל לטון בלבד.
לפני כשלושה חודשים התקיימה פגישה בין יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה, בהשתתפות יו"ר מרכז השלטון המקומי והשר להגנת הסביבה. הוסכם לתת ארכה בת חודשיים ימים כדי להגיע להסכמה בנושא. בפועל, הצדדים לא הגיעו להסכמות כלשהן. המרכז הגיש למנכ"ל המשרד להגנת הסביבה הצעה רשמית להעלאה מדורגת של היטל ההטמנה על פסולת מעורבת או יבשה, ועל שאריות מיון פסולת, עד למחיר מרבי של 70 שקל לטון בשנת 2014. ההעלאה תתבצע כל שנה ותעמוד על 10-5 שקל לטון. השר הסכים לייקר את ההיטל בהדרגה עד ל-100 שקל בשנת 2014. הנושא יוכרע בדיון שייערך היום בוועדת הפנים.