רוסיה: שנת ההפרטה הגדולה
2011 עתידה להיות שנת ההפרטה של רוסיה שבמהלכה יוצעו למכירה מגוון נכסים, מבנקים ועד בתי מלון. אך בניגוד לתוכנית ההפרטה של 1997, הפעם לא ייתן הקרמלין לאוליגרכים לנהל מאבקי שליטה על הנכסים הציבוריים
שנת 2012 סומנה כשנה שבה רוסיה תשים מאחוריה את השפעות המשבר הכלכלי הגלובלי ותרשום הישגים כלכליים כמו אלה של ימי טרום המשבר. בשל כך, מרבית התחזיות המתפרסמות בימים אלה נוגעות ל־2012, שהיא גם שנת הבחירות, ופשוט מדלגות באלגנטיות על 2011 העומדת בפתח.
עם זאת, גם על פי התחזיות המעטות המתפרסמות, 2011 עתידה להיות שנה לא רעה בכלל עבור הכלכלה הרוסית. קצב הצמיחה על פי תחזית משרד הכלכלה המקומי יעמוד על 4.2% ואילו קרן המטבע הבינלאומית, שניבאה צמיחה של 4%, עדכנה לפני ימים אחדים את הנתון ל־4.3%.
למרות זאת, רוסיה תמשיך להתמודד עם קושי בגיוס השקעות זרות. במשרד האוצר הרוסי מעריכים כי בשנת 2011 ישתווה היקף ההשקעות הזרות לקצב בריחת ההון במדינה, זאת לאחר שבסיכומה של 2010 צפויה הבריחה להגיע לכ־22 מיליארד דולר. אנליסטים בחברת ההשקעות אטון מציינים כי אם בריחת ההון תימשך, הרובל ימשיך להיחלש אל מול מטבעות העולם, מה שיפגע באטרקטיביות של הכלכלה הרוסית. עם זאת, מדד RTS הרוסי עתיד על פי התחזיות לצמוח ב־29%.
סוגיית גירעון התקציב מעסיקה את רוסיה בדיוק כמו את מרבית מדינות העולם אשר גילו כי בעידן הפוסט־משברי מדובר בסכנה מספר אחת ליציבות הכלכלה. אלא שבניגוד לארצות אירופה, אשר מצד אחד פועלות לקצץ בתקציב ומצד אחר מעלות את נטל המס, ברוסיה מקווים כי המשוואה תתאזן מעצמה. האמצעי: התייקרות הנפט, מוצר יצוא ומקור ההכנסה העיקרי של רוסיה (בשילוב הגז שמחירו נגזר ממחירי הנפט).
לדברי שר האוצר הרוסי אלכסי קודרין, התקציב של 2011 לא יהיה גירעוני אם מחירי הנפט יעמדו בממוצע על 109 דולר לחבית. בשנת 2012 יספיק לכך מחיר ממוצע של 105 דולר, וכך גם בשנת 2013. קודרין מזכיר כי התקציב תוכנן בהסתמך על תחזית כי מחיר הנפט יעמוד בממוצע על 75–79 דולר לחבית בשנתיים הקרובות, כאשר כבר עתה הנפט חצה את רף 90 הדולרים לחבית. גם ראש הממשלה ולדימיר פוטין מודה כי איזון או גירעון של התקציב תלוי לחלוטין במחירי הנפט ולא בשום דבר אחר. לפני כמה שבועות הוא הציג מבנה חדש לתקציב כאשר ההכנסות מחושבות על בסיס מחיר חזוי של 75 דולר לחבית, וההוצאות על בסיס 70 דולר לחבית. פער זה אמור לפעול לצמצום הגירעון.
מעבר לכל התחזיות וההערכות, התקציב שעליו חתם הנשיא דמיטרי מדבדב שבועיים לפני סוף השנה כולל סעיף הכנסות של 295 מיליארד דולר וסעיף הוצאות של 345 מיליארד דולר. כל עוד מחיר הנפט לא הגיע ליעד המיוחל של 109 דולר לחבית - ברוסיה מחפשים אחר מקורות נוספים לאיזון התקציב.
העלאת המסים לא עומדת על הפרק, שכן באוצר מבינים כי הדבר רק יגדיל את שיעורי העלמות המס הגבוהים ממילא ויקטין את שיעורי הגבייה. הפתרון שאליו חוזרת רוסיה, ולא בפעם הראשונה, הוא הפרטה. התוכנית נועדה לגייס לא פחות מ־30 מיליארד דולר עד 2013, ועל פי חלק מההערכות, אף 50 מיליארד דולר.
מי שמקדם את ההפרטות הוא שר האוצר קודרין. "אנחנו נערוך תוכנית רחבה של הפרטה. היא תזכה לתשומת לב רבה, לא רק בשל חשיבותה לבעיות גירעון התקציב כי אם משום שתאפשר לצמצם את מעורבות הממשלה במשק ולהגדיל את מספר החברות הציבוריות במדינה" - כך הסביר בפורום כלכלי שנערך ברוסיה בראשית החודש. קודרין מדגיש כי הממשלה תקטין את המעורבות שלה לא רק בענף האנרגיה, שם נוכחותה בולטת במיוחד, אלא בהרבה מגזרים אחרים, בהם בנקאות, תיירות, תעופה ותקשורת. "זהו שילוב של נעים ומועיל", גייס קודרין ביטוי רוסי שגור.
עוד לפני סוף השנה צפויים שמאים להעריך את שווי האחזקות הממשלתיות בחברות שנועדו להפרטה, ובשנת 2011 המהלך צפוי לצאת לדרך. על פי תוכנית האוצר שאישר ולדימיר פוטין, בשנה הקרובה תניב ההפרטה 10 מיליארד דולר וכך גם במהלך השנתיים הבאות. הנכסים שיופרטו הם 25% בענקית האנרגיה רוסנפט, 7.97% בתאגיד רוסהידרו, 7.58% בענק הבנקאות סברבנק, 35.5% בבנק VTB, 100% בחברת התבואה המאוחדת, 50% בחברת תובלה וכן אחזקות המדינה בחברות התעופה אירופלוט וסיביר. כמו כן יופרטו ענקית התקשורת סביאזאינבסט ומספר נמלי ים וציים.
הליך ההפרטה עתיד לצאת לדרך, לא רק ברמה הארצית כי אם גם ברמה העירונית, כאשר מכירת נכסים מקיפה ומעניינת במיוחד צפויה במוסקבה. ראש העיר החדש סרגי סוביאנין, שנכנס לתפקיד לפני חודשים אחדים, הודיע כי במהלך 2011 יועמדו למכירה נכסים בשווי כולל של חצי מיליארד דולר, זאת לעומת 30 מיליון דולר שהכניסה ההפרטה לתקציב של קודמו בתפקיד, יורי לוז'קוב (שהודח השנה בבושת פנים על רקע חשדות לשחיתות).
בשנה הקרובה מתכוונת עיריית מוסקבה למכור את אחזקותיה ב־78 חברות, כאשר בשלב ראשון יימכרו אחזקות בגופים שבהם אין לעירייה שליטה. בין הנכסים שיועמדו למכירה: 24.5% מחברת הבנייה מוספרומסטרוי בשווי מוערך של 150 מיליון דולר, 50% בבית המלון רדיסון־סלוויאנסקי בשווי מוערך של 60 מיליון דולר, 10% במרכז הסחר העולמי בשווי מוערך של 12 מיליון דולר, 20% בחברת המלונאות מוסקבה רד־הילס בשווי מוערך של 20 מיליון דולר וכן נתחים של עשרות אחוזים באצטדיוני אולימפייסקי ולוז'ניקי, במלון מטרופול ובמרכזי קניות מפוארים ברחבי העיר.
תוכנית ההפרטה הגדולה המגיעה על רקע גירעון תקציבי מדאיג מזכירה לרבים את ההפרטה של 1997, שנערכה על רקע נסיבות דומות. גם אז הונחו על המדף החברות שמופיעות היום ברשימה. ויכוח ציבורי על הפרטת נכסי ציבור, מלחמות האוליגרכים שלא בחלו באמצעים כדי להשיג עוד פרוסה מהעוגה הציבורית המתפוררת ומשבר הרובל ששם קץ לכל התוכניות - הותירו את הנכסים בידי הממשלה. עתה נחושים ברוסיה שלא לחזור על שגיאות העבר ומעדיפים להימנע מהתכתשות פנימית בין בעלי ההון. את ההפרטה ינהלו בנקים מערביים, בהם ג'יי.פי מורגן, גולדמן זאקס, מורגן סטנלי ומוסדות בינלאומיים נחשבים אחרים, כאשר משקיעים זרים יתקבלו בברכה.