$
בארץ

ירידה של 8.5% בייצור התעשייתי באוגוסט-אוקטובר

זאת לעומת עלייה של 0.6% בשלושת החודשים הקודמים. הגורם העיקרי לשינוי הוא ירידה של 17.4% בייצור ענפי ההייטק

אמנון אטד 15:3023.12.10

הייצור התעשייתי עלה באוקטובר בשיעור חד יחסית של 14.4%, לאחר שלושה חודשים רצופים של ירידות, כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס). יחד עם זאת, קצב הייצור התעשייתי ממשיך לרדת, זה החודש הרביעי ברציפות. בחודש אוקטובר נרשמה במגמת הייצור ירידה של 0.6%, בהמשך לירידות

של 0.8% בספטמבר ושל 0.7% באוגוסט.

 

מהנתונים שפרסמה היום (ה') הלמ"ס מתברר כי בשלושת החודשים אוגוסט-אוקטובר ירדה מגמת הייצור התעשייתי בשיעור שנתי של 8.5%, לעומת עלייה בשיעור שנתי מתון של 0.6% שנרשמה בשלושת החודשים הקודמים. הגורם העיקרי למהפך בהתנהלות הייצור התעשייתי הוא הייצור של ענפי תעשיית ההייטק (אלקטרוניקה, ציוד בקרה ופיקוח, מחשוב ותרופות), שירד בתקופה הנסקרת בשיעור שנתי חד יחסית של 17.4%, בהמשך לירידה מתונה יותר של 1.6% בשלושת החודשים הקודמים.

 

סך הייצור התעשייתי ללא ענפי ההייטק ירד בתקופה הנסקרת בשיעור שנתי מתון של 1.1%, לאחר עלייה של 2.6% בשלושת החודשים הקודמים. הייצור של ענפי התעשייה המעורבת-עילית (כימיה, מכונות, ציוד חשמלי וכלי הובלה) ירד בתקופה הנסקרת ב- 9.6%, ואילו בייצור ענפי התעשייה המעורבת-מסורתית (מוצרי מתכת, גומי, פלסטיקה ועוד) נרשמה עלייה של 4.5%. הייצור של ענפי התעשייה המסורתית (מזון, טקסטיל, הלבשה ונייר) ירד בשיעור מתון של 0.8%.

 

הירידה שנרשמת בחודשים האחרונים במגמת הייצור התעשייתי לא באה עדיין לידי ביטוי מלא במספר העובדים המועסקים בתעשייה. בתקופה הנסקרת עלה מספר העובדים בכלל ענפי התעשייה בשיעור שנתי של 1.1%, בהמשך לעלייה של 2.3% שנרשמה במספרם בשלושת החודשים הקודמים

 

בתוך כך פורסם היום מדד מלניק למצב המשק. המדד  שינה בנובמבר כיוון ועלה בשיעור קל של 0.2%, לאחר ירידות בשלושת החודשים הקודמים. חשיבותו הגדולה של המדד היא ביכולתו לאבחן תפניות בפעילות הכלכלית במשק בזמן אמת.

 

לדברי מחשב המדד, פרופ' רפי מלניק מהמרכז הבינתחומי הרצליה, הפעילות הכלכלית במשק חוזרת להתרחבות, וככל הנראה התפנית לרעה שהסתמנה בחודשים האחרונים אינה נמשכת והמשק חוזר לצמיחה. "יתכן והירידה החדה בייצור התעשייתי שנרשמה בחודשים אוגוסט וספטמבר", אומר מלניק, "היתה תופעה נקודתית ולא תפנית במגמת התרחבות הענף". לדבריו, התרחבות הפדיון בענפי המסחר והשירותים משקפת התרחבות של הביקושים המקומיים, בעיקר של הצריכה הפרטית, שהם המובילים את התרחבות הפעילות המשקית.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x