קזחסטן: מעצמת אורניום במרדף אחר טכנולוגיות
אוצרות הטבע העצומים של קזחסטן הפכו את כלכלתה למבוססת סחורות, מגמה שהיא מבקשת עתה לשנות. שגריר קזחסטן בישראל ל"כלכליסט": "יש לנו עתודות טבע עצומות אך לצערי אנחנו מאוד לא מפותחים בתחומי התעשייה והחקלאות"
שנת 2011 עתידה להיות שנת צמיחה לכלכלת קזחסטן - כך להערכת אנליסטים בקרן המטבע הבינלאומית המציינים לחיוב את התאוששותה מהמשבר הגלובלי. לפי הערכות, קזחסטן תציג צמיחה של 5% ב־2011 לאחר שצמחה ב־5.5% ב־2010.
"בזכות התמיכה של המגזר הציבורי ועליית מחירי הסחורות בשווקים העולמיים נרשמה עלייה ריאלית בתוצר של קזחסטן", כותבים בקרן המטבע. עם זאת, בצמרת הכלכלית של המדינה מבינים את הבעייתיות שבתלות בסחורות ומבקשים להתנתק ממנה. "המדינה שלנו עשירה כמעט בכל, אבל אנחנו לא מעוניינים לבסס את הכלכלה רק על נפט וגז", אומר שגריר קזחסטן בישראל גלים אורזבקוב, ומוסיף "יש לנו עתודות טבע עצומות, אך לצערי אנחנו מאוד לא מפותחים בתחומי התעשייה והחקלאות".
לדברי השגריר, היעד שאותו הציבה לעצמה קזחסטן הוא עלייה של 50% בתוצר בחמש השנים הקרובות לעומת שנת 2008. יעד לא פחות שאפתני - הגדלת נתח מוצרי היצוא שאינם סחורות, ל־40%. השגת היעד הזה תלויה לחלוטין בקידום המגזר היצרני, בדגש על מעבר לטכנולוגיות חדשניות. השגריר מדגיש כי על רקע זה, בקזחסטן רואים חשיבות רבה בהידוק היחסים עם ישראל ומשוכנעים כי ניסיונה בתחום הטכנולוגיות החדשניות יסייע לקזחסטן להתקדם.
קזחסטן בדרך למהפך
החודש אף הגיעה לישראל משלחת של ראשי קרן החדשנות הלאומית של קזחסטן ובכירי מחלקת התכנון האסטרטגי. חברי המשלחת ביקרו בין השאר בחממות טכנולוגיות, בטכניון, ובפארקי המדע תפן, מת"מ ועתידים.
מעבר לטכנולוגיות מעוניינים בקזחסטן גם ביזמים מישראל. "אנחנו חוזרים ואומרים שאנחנו מעוניינים לראות יזמים ישראלים בקזחסטן, שיבואו וייקחו חלק בתוכנית התיעוש המואץ שלנו", אומר השגריר ומוסיף כי חוק ההשקעות המקומי מעניק הטבות מס למשקיעים זרים, הן במס חברות והן במס רכוש. לדבריו, בראש ובראשונה מעוניינת קזחסטן בפעילות של חברות מתחומי הרפואה והתרופות, ההייטק והחקלאות, כאשר כבר עתה פועלים כ־230 מיזמים משותפים עם ישראל. עם זאת, לפי שעה תמשיך קזחסטן להתבסס על יצוא אוצרות טבע. "צמיחת קזחסטן ב־2011 תתבסס בעיקר על מגזרי הכרייה, בעוד המגזר הבנקאי וחברות בענפים אחרים יעכבו את הצמיחה ואת התאוששות הצריכה הפרטית", כותבים האנליסטים של קרן המטבע.
על רקע תחזיות אלה, במשרד התעשייה הקזחי מציינים כי היקף הייצור זינק ב־10.5% ב־11 החודשים הראשונים של 2010 וצופים כי המגמה תישמר בשנה הקרובה. היקף ייצור המיכון זינק בשנה החולפת ב־58.8%, מוצרי הכימיה והדשנים ב־37.6% ותעשיית המתכות רשמה עלייה של 48.7%. גם בחברת הדירוג פיץ' הבחינו בתמורות החיוביות והעלו השבוע את אופק הדירוג של קזחסטן מיציב לחיובי. הדירוג נשאר אמנם ברמה BBB, אך במהלך 2011 ישקלו בפיץ' להעלותו. בחברת הדירוג צופים צמיחה של כ־6% בתוצר הריאלי של קזחסטן בשנתיים הקרובות וקושרים את הצמיחה בעלייה בתפוקת הנפט.