$
גילעד נס

המצלצלים בדרך

לאלוביץ' שתי דרכים לגרוף את חלקו מחלוקת הרווח של בזק, אך כמו תמיד, גם כאן הוא ייתקל ברגולציה

גילעד נס 08:0522.12.10

ההכרזה של בזק מתחילת השבוע על הכוונה לחלק 3 מיליארד שקל אולי נראית טוב למשקיעים על הנייר, אך היא טומנת בחובה התלבטות לא פשוטה עבור המרוויח העיקרי מהמהלך - בעל השליטה בחברה, שאול אלוביץ'. הודעת בזק מציינת שתי אפשרויות שבהן יכולים משקיעי בזק להיפגש עם הכסף - חלוקת דיבידנד במזומן, או ביצוע רכישה חוזרת של מניות מהמשקיעים עצמם (Buyback) באמצעות ההון העצמי של בזק.

 

החברה יכולה לעמוד בהוצאה כזו גם מבלי ליטול הלוואות חיצוניות שיגדילו את ההון העצמי (במיוחד מאחר שהיא למעשה רוכשת מניות שאותן תוכל למכור לשוק בעת צרה), אך גם אם תיטול הלוואות, היא לא תגדיל את רמת המינוף שלה באופן מהותי ביחס לשאר החברות בשוק. לפי אותו חישוב, גם אם תבצע בזק הפחתת הון באותו סכום, היא יכולה לעמוד בפני חלוקה כזו.

מה דעתך על מניית בזק:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

הדילמה של אלוביץ'

 

כיצד יוחלט על מנגנון ה"תגמול" של המשקיעים? כאן נכנסת לתמונה הדילמה של אלוביץ'. המהלך הפשוט יותר לביצוע יהיה החלטה על ביצוע הפחתת הון וחלוקת מלוא הסכום כדיבידנד למשקיעים. כדי להשלים מהלך כזה תידרש בזק להוכיח לבית המשפט כי קופתה אינה מסתכנת בזעזוע כזה, וסביר להניח שתוכל להציג דירוג מתאים מטעם אחת מחברות הדירוג. חלוקת דיבידנד תכניס לקופתה של בי תקשורת, שבאמצעותה (בשרשור) מחזיק אלוביץ' בגרעין השליטה של בזק, כ־910 מיליון שקל, כחלק היחסי של אחזקתה בבזק, ותאפשר לו להחזיר חלק נכבד מההלוואות שנטל לצורך רכישת מניות אלו.

 

אולם, בזק ציינה כי היא שוקלת גם ביצוע של רכישת מניות מהמשקיעים, ומהלך זה בעייתי יותר עבור אלוביץ'. בעת שהפריטה מדינת ישראל את בזק היא קבעה ברישיונה תנאי מהותי: בעל השליטה בחברה יהיה חייב להחזיק לפחות 30% ממניותיה, ולא יוכל למכור חלק ממניות גרעין השליטה הזה אלא אם ימכור את כל המניות הללו כמקשה אחת לגוף אחר.

 

אלוביץ'. דילמת הדיבידנד אלוביץ'. דילמת הדיבידנד צילום: אנדרס לצקו

קבוצת סבן־אייפקס־ארקין שימרה אחזקה זו מאז שרכשה את השליטה בחברה ב־2005, ואף ניצלה אופציה שהקנתה לה המדינה וב־2008 רכשה 10% נוספים מבזק, והגיעה לאחזקה של כ־40% בחברה. בהמשך מכרה הקבוצה בכמה פעימות את המניות שרכשה בעת מימוש האופציה, הניבה רווח נאה ובסופו של דבר מכרה ליורוקום של אלוביץ' את כל "בלוק השליטה" בבזק.

 

כאמור, אלוביץ' אינו מורשה לרדת לאחזקה של פחות מ־30% בבזק. בהנחה שלא יסתפק במכירת 0.34% ממניותיו בחזרה לבזק, הוא יידרש לפנות לשר התקשורת ולראש הממשלה ולבקשם לאשר לו מכירת 3%-5% מהמניות, כך שיוכל לקבל את 910 מיליון השקלים באמצעות מכירת המניות ולא חלוקת הדיבידנד.

 

פתרון מורכב

 

אך מדוע לאלוביץ' למכור את מניות התרנגולת המטילה ביצי זהב, כאשר אפשר להחזיק בהן וגם להמשיך לקבל ביצים? לכן אפשר להעריך כי בזק תחליט על ביצוע חלוקת דיבידנד מיוחד או על שילוב מורכב יותר, שבו בי תקשורת תקבל דיבידנד והמשקיעים האחרים יוכלו למכור לבזק מניות. שילוב כזה יצריך לפחות קבלת אישור של אסיפת בעלי המניות לעסקת בעלי עניין, אך הוא צפוי גם להיות כרוך בקבלת אישור בית המשפט.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x