$
בארץ

הירידה באינפלציה תאפשר לפישר לא להעלות את הריבית

ריבית ינואר 2011 צפויה להישאר ברמה של 2%, בעיקר בשל החשש של הנגיד מהתחזקות נוספת של השקל מול הדולר והיורו

אמנון אטד 10:1921.12.10

סדרת נתונים שפורסמו בימים האחרונים מחזקת את ההערכה שנגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר יימנע גם בשבוע הבא, זה החודש השלישי ברציפות, מהעלאת הריבית, ויותיר אותה ללא שינוי ברמה של 2%.

 

את הנתון האחרון בסדרת הנתונים המעודדים פרסם אתמול (ב') בנק ישראל: ב־30 הימים האחרונים שינתה האינפלציה הצפויה ל־12 החודשים הבאים כיוון, וירדה בשיעור קל ל־3.1% לעומת 3.2% בחודש נובמבר, זאת לאחר עליות רצופות שנרשמו בציפיות האינפלציוניות במהלך שלושת החודשים הקודמים.

 

 

את האינפלציה הצפויה מחשב בנק ישראל על פי נתוני שוק ההון, כהפרש בין הריביות על איגרות חוב צמודות למדד ועל האג"ח הלא צמודות. נתון נוסף שפרסם אתמול בנק ישראל מצביע על יציבות בתחזיות האינפלציה לשנה הקרובה של האנליסטים השונים במשק, ברמה של 2.9%.

 

האינפלציה הצפויה היא אחד הגורמים המרכזיים במערכת השיקולים של נגיד בנק ישראל, שעל פיה הוא קובע את מדיניות הריבית החודשית. נתון חשוב נוסף במערכת שיקוליו של בנק ישראל הוא האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור.

 

בשבוע שעבר פרסמה הלמ"ס כי מדד נובמבר עלה בשיעור כמעט אפסי של 0.1% וכי האינפלציה בפועל (מדד נובמבר 2010 לעומת מדד נובמבר 2009) עלתה ב־2.3%. גם מדד דצמבר צפוי להיות נמוך יחסית ולהסתכם ב־0.3%. כתוצאה מכך צפויה האינפלציה ב־2010 להסתכם ב־2.6%, והיא תהיה לכן, לראשונה זה חמש שנים, בתוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%–3%).

 

נתון מעודד נוסף שפרסמה הלמ"ס בשבוע שעבר מראה כי סעיף הדיור במדד המחירים הכללי, המבטא למעשה את השינויים בשכר הדירה, נותר בחודש שעבר ללא שינוי.

 

על רקע מכלול נתונים זה, מעריכים כעת פעילים בשוק ההון כי נגיד בנק ישראל ידחה שוב את העלאת הריבית וכי הריבית לחודש ינואר 2011 תישאר ככל הנראה ללא שינוי, ברמה של 2%. זאת למרות העובדה שגם האינפלציה הצפויה משוק ההון מתבססת כעת סביב גבולו העליון של היעד השנתי שקבעה הממשלה.

 

הסיבה העיקרית להחלטה הצפויה של פישר להשאיר את הריבית ללא שינוי היא החשש שלו מהתחזקות נוספת של השקל ביחס לדולר וליורו. בבנק ישראל מודעים לעובדה שהעלאת הריבית בארץ ללא ביצוע מהלך מקביל בעולם תגביר את האטרקטיביות של השקל בעיני המשקיעים הזרים ותגרום להתחזקותו, דבר שיפגע ביצואנים, ובכלל הפעילות במשק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x