$
סביבה

ביהמ"ש דחה עתירת חיפה כימיקלים: "מיכל האמוניה פועל ללא היתר בנייה זה 24 שנה"

החברה ביקשה לאשר יתר בנייה רטרואקטיבי למיכל האמוניה הניצב על גדות נחל הקישון; ביהמ"ש: "הבקשה להיתר היא בניגוד לתוכניות החלות על הקרקע"

רויטל חובל 12:1116.12.10

בית המשפט המחוזי בחיפה דחה בשבוע שעבר את העתירה המינהלית שהגישה חיפה כימיקלים, שבבעלות משפחת טראמפ האמריקאית, נגד עיריית חיפה. החברה ביקשה לאשר יתר בנייה רטרואקטיבי למיכל האמוניה הניצב על גדות נחל הקישון. משמעות דחיית העתירה היא שהמיכל פועל ללא היתר בנייה וללא רישיון

עסק כבר 24 שנה.

 

שופטת בית המשפט המחוזי ברכה בר-זיו כתבה בפסק הדין כי "הבקשה להיתר היא בניגוד לתוכניות החלות על הקרקע".

 

במשרד להגנת הסביבה ובעיריית חיפה דרשו כמה פעמים להעתיק את המיכל, בעיקר בעקבות מלחמת לבנון השנייה שפרצה בקיץ 2006. עם זאת, ועדת הרצל שפיר שבחנה את ריכוזי החומרים המסוכנים במפרץ חיפה בזמן המלחמה קבעה כי מיקומו הנוכחי של המיכל הוא הראוי ביותר לו.

 

מיכל האמוניה הוקם באפריל 1986 בהיתר בנייה, אלא שהמיכל נבנה בסטייה מההיתר. לכן, בשנת 2000 הגישה חיפה כימיקלים בקשה נוספת להיתר בנייה - שאושרה בתנאים בוועדה המקומית לתכנון ולבנייה חיפה. בין השאר נדרש אישור מפיקוד העורף - וזה התקבל רק במאי 2006, חודשיים לפני פרוץ מלחמת לבנון השנייה.

 

לאחר המלחמה השתנתה המדיניות כלפי המיכל. מינהל התעופה הודיע כי הוא מתנגד לקיום המיכל, שכן גובהו חורג ממגבלות הבנייה הנוגעות לשדה התעופה הבינלאומי שתוכנן בעיר. אז גם התברר כי אישור פיקוד העורף ניתן על סמך ההנחה שאפשר  יהיה לרדד את כמות האמוניה במיכל בעת חירום, דבר שלא עמד במבחן המציאות. 

 

בעקבות כך סירבה הוועדה המקומית חיפה לאשר למיכל היתר בנייה. חיפה כימיקלים הגישה ערר על החלטה זו לוועדת הערר המחוזית - שנדחה. ועדת הערר המחוזית קבעה כי יש להסדיר את רישוי המיכל ברמה הארצית, במסגרת תוכנית מתאר ארצית עליה אמונה המועצה הארצית לתכנון ולבנייה. בעקבות זאת הגישה החברה עתירה מינהלית לבית המשפט המחוזי בחיפה, בדרישה להורות על אישור היתר הבנייה.

 

"אסון הירושימה"

 

ועדת הערר טענה כי מדובר ב"קונסטרוקציה שאינה יציבה כדי לאפשר את ההיתר", וכי התוכניות החלות על הקרקע עליה ניצב המיכל אינן מאפשרות הוצאת היתר לגרסתו הסופית. עוד נקבע כי ההיתר המבוקש אינו תואם את התכנון המאושר החל על הקרקע.

 

חיפה כימיקלים טענה בעתירתה כי לוועדת הערר אין סמכות לקבוע אילו נושאים ייכללו בתוכנית מתאר. כמו כן טענה כי הבקשה תואמת את התוכניות החלות על הקרקע, וכי להחלטת ועדת הערר השלכות קשות על המבנים הקיימים במסוף הכימיקלים בנמל חיפה.

 

בתשובה לכך טענו עיריית חיפה והוועדה המקומית כי "מיכל האמוניה פועל ללא היתר בנייה ורישיון עסק מאז הקמתו, תוך סיכון חיי הסובבים. בניגוד לניסיונה של חיפה כימיקלים להציג את בקשתה להיתר כלגליזציה למיכל בטון תמים אשר נבנה בסטייה 'קלה' מההיתר, מדובר בבקשה להתיר קיומו של מיכל המכיל 14 אלף טונות אמוניה, על קרקע המועדת להתנזלות ורעידות אדמה, באזור החשוף לסיכון ביטחוני, כאשר פגיעת טיח בגגו של המיכל עלולה לגרום ל'אסון הירושימה' באזור מפרץ חיפה".

 

ראש עיריית חיפה יונה יהב אמר בתגובה: "אנו מנהלים את המלחמה נגד מיכל האמוניה במספר חזיתות. זהו ניצחון בנקודות, אך המלחמה עוד ארוכה, ארוכה מדי לטעמי - בסופה ננצח ומיכל האמוניה לא יהיה בעיר חיפה".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x