מנכ"ל נובל אנרג'י: "ישראל הרוויחה 2.6 דולר על כל דולר שניתן לשותפות הגז"
צ'ארלס דווידסון בוועידת ישראל לעסקים: "כשמאגר תמר יהפוך למסחרי בתחילת 2013 ישראל תחסוך 1.5 מיליארד דולר לשנה"
"בתקופה האחרונה יש המון דיונים על מיסוי. הנקודה הזאת אולי לא הובהרה מספיק אבל השימוש בגז טבעי הוא פשוט זול, ועל ידי שימוש בגז במקום סולר לתחנות כוח, מדינת ישראל חסכה מיליארד דולר בשנה", כך אמר יו"ר ומנכ"ל חברת נובל אנרג'י, צ'ארלס (צ'אק) דווידסון במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס.
"מאז 2004 חסכה ישראל כחמישה מיליארד דולר, ובחישוב הטבות מיסוי ישראל הרוויחה 2.6 דולר על כל דולר אחד שהשותפות קיבלו כהטבת מיסוי. הסיבה: מחיר הגז זול ב-75 אחוז ממחיר הדלק. בעתיד, כשמאגר תמר יהפוך למסחרי בתחילת 2013 ישראל תחסוך 1.5 מיליארד דולר לשנה", הוסיף דווידסון.
לדבריו, השיקולים בבחינת מתווה המיסוי בישראל, שנידונים במסגרת ועדת ששינסקי, חייבים לקחת בחשבון את הקשיים שבהפקת הגז.
נובל היא השותפה הבכירה של תעשיית קידוחי הגז בישראל עם 47% במאגר "ים תטיס", 36% ב"תמר" ו39.66% במבנה "לוויתן". נובל נסחרת בבורסה בארה"ב ומפעילה קידוחים במערב אפריקה, ארה"ב, סין, מקסיקו וישראל. שווי החברה נאמד ב-15 מיליארד דולר.
דווידסון הוסיף, "לעולם לא הייתי מדמיין לפני מספר שנים שאהיה חלק מדיון בנושא שינוי מאזן האנרגיה בישראל. הגענו לישראל לפני כ-10 שנים, ובתחילת 2004, עם הזרמת מאגרי MARY B באשקלון (ים תטיס-ל"ג) יצרנו תשתית גז טבעי בישראל".
דווידסון פרש בפני הנוכחים את תוכנית הפיתוח של מאגר תמר, שכוללת חמישה קידוחים על קרקעית הים והובלה בזוג צינורות בקוטר 16 אינץ' לדרום ישראל, שם הם יתחברו לנקודת הקליטה הקיימת של ים תטיס באשדוד. בהתייחסו לוועדת ששינסקי אמר דוידסון שעצם הדיון יוצר אי ודאות במימון תמר ובלוחות הזמנים לפיתוח המאגר. "במידה והמלצות הוועדה יתקבלו, ושיעור המס יעלה לרמה של 60%, זה יפגע בתמריץ החברות שפועלות כאן לפתח שדות גז. תשואת הפרויקט תהפוך לאחת הנמוכות בעולם לסוג כזה על הפקה. אם 'תמר' היה במדינה אחרת היינו מפיקים הרבה יותר גז, אבל הביקוש בישראל עדיין נמוך. במקביל, תשתית האנרגיה עדיין בחיתוליה ואנחנו נצטרך לספק אכסנה (בכיס הגיאולוגי של ים תטיס - ל"ג). במדינות אחרות זה לא קיים".
בהתייחסו למאגר לוויתן אמר דוידסון שהוא מצפה לתוצאות מלאות כבר בסוף 2010. לדבריו היו כמה עיכובים ומזג האוויר לא מקל על תפעול האסדה והקידוח שהיא עושה במים העמוקים. כזכור, ביוני האחרון דיווחה החברה על פוטניציאל של 50% למציאת 453 BCM (מיליארד מ"ק) של גז טבעי, כמעט כפול ממאגר "תמר".
בהתייחסו למיסוי החדש שמוצע אמר כי לדעתו ישראל עשתה עד היום תמהיל טוב בין מיסוי ותמלוגים שעוברים לממשלה, ולמעשה שיעור התמלוגים בישראל דומה לזה שהחברה משלמת במקסיקו כיום. "בסופו של יום מדובר בתמריץ שישאר לך ביד כדי לבצע את ההפקה. עד לפני מספר שנים לא היה פה בכלל גז טבעי, כך שמדינה עשתה עד היום עבודה נבונה בהתאמת המדיניות הפיסקאלית שלה".
הגז שייכים לאזרחים ועל ידי הקמת קרן לניצול המיסוי נשפר את מצב החינוך והרווחה בישראל", כך אמר הרב מיכאל מלכיאור, יו"ר פורום פעולה אזרחית שתומכת בהעלאת תמלוגי הגז לרמה של 80%. לדבריו, המלצות ועדת ששינסקי הן נדיבות מדי: "להטבות המס בישראל, כגון ניכוי האזילה שהיא הטבה הזויה, אין אח ורע בכל העולם".