$
בארץ

אלי ישי: "אני התרעתי, בניגוד לכולם, שיקרה אסון המוני"

במהלך דיון בוועדת הכספים אמר שר הפנים כי התריע בעבר על כך שמערך הכבאות אינו מוכן לפעילות. משה גפני בתגובה: "מה שיש להם בראש זה רק הבטחת הכנסה"

תומר אביטל 10:5007.12.10

"כבר ב-2002 ביקשתי שימשיכו להפעיל את מערך הכיבוי האווירי, אך לא הקשיבו לי", כך אמר הבוקר (ג') שר הפנים אלי ישי. "אני התרעתי, בניגוד לכולם, שיקרה אסון המוני. ביקשתי לא לבטל את הכיבוי האווירי. אך כולם, מלבד שרי ש"ס, הצביעו בעד הביטול. כאן זה התחיל. ממשלת ישראל קיבלה החלטה דמוקרטית. לימים, כשחזרתי למשרד הפנים -

התרעתי שוב שמערך הכבאות לא מוכן לשוטף ולחירום". השר דיבר בדיון של ועדת הכספים בנושא תקציב משרד הפנים לשנתיים הבאות.

 

"הממשלה היחידה שתקצבה במאה מיליון שקל את המערך זאת הממשלה הנוכחית", הוסיף ישי, "אך לוקח חצי שנה עד שנה להשיג את הציוד. אני צלצלתי לגיורא איילנד ואמרתי לו לזרז את הרכישות".

 

"האם אחרי ששר נלחם, ודורש מה שדורש, והממשלה מקבלת החלטה - האם זו לא אחריות קולקטיבית? או שהאחריות היא של אותו שר שפעל ללא לאות, והשיג רק חלק ממה שצריך?" שאל ישי.

 

יו"ר ועדת הכספים משה גפני השיב לישי: "היית צריך להגיד לתקשורת - אני התרעתי, אך אתם התעסקת באבטחת ההכנסה לאברכים. הרי אף אחד לא בא ושאל אותך על הנושא. היו דיונים בכנסת וכמעט מילה לא הוזכרה בתקשורת. מה שיש להם בראש זה רק הבטחת הכנסה". ישי ענה כי "זה טבע הדברים. אוי לשר שמתעסק רק בדבר אחד, אני צריך להתעסק בדברים רבים. והדבר שהיה בראש סדר העדיפויות שלי היה נושא זה. גם כשדיברנו על מענקי האיזון - תקציב מערך הכבאות היה בתוכו" .

 

ממלא מקום מנכ"ל משרד הפנים אמנון בן עמי הסביר כי תקציב שירותי הכבאות ניזון מתוספות משמעותיות שמאושרות בממשלה בסוף השנה "רק לאחר שאנו מתחננים". ב-2010 עמד התקציב הממשלתי של מערך הכבאות על קצת יותר מ-200 מיליון שקל. עם זאת מדובר בעלייה של 60 מיליון שקל לעומת תקציב המערך בשנת 2000. סך התקציב למערך הכבאות ב-2010 עומד על 618 מיליון שקל: 268 תרמו הרשויות המקומיות, משרד הפנים העביר 219 מיליון , וההכנסות עצמיות עמדו על 131 מיליון שקל.

 

נציב הכבאות הראשי, שמעון רומח, אמר כי "תקציב חידוש ואחזקת ציוד הצטמצם משנת 2003. התקציב קטן מ-44 מיליון שקל בשנה למיליונים בודדים בשנה עד 2010. זה הוביל לירידה משמעותית ביכולות של מערך הכבאות".

 

ראש אגף תקציבים אודי ניסן ציין כי "שורה של ועדות והמבקר אמרו שצריך לשנות את המציאות. ביולי התקבלה החלטה. השנה התקציב הוא הגבוה ביותר בעשור האחרון. צריך לזכור ששינוי צריך להתבצע גם בשדרת הניהול. זה לא פסל את העברת התקציב בשנה האחרונה. אין פה החלטה בחדרי חדרים לגבי מערך הכבאות. הנושא נידון באריכות, גם אצל ראש הממשלה".

 

לסיכום הדיון אמר גפני כי הרפורמה בנושא הכבאות היא מחויבת המציאות, וכעת הזמן לדון בנושא ולקבל החלטות. גפני אמר כי הוא יישב עם שר האוצר והממונה על התקציבים לגבי תקציב הכבאות, "אם לא יהיה שינוי בתקציב הכבאות, לא נוכל לאשר את תקציב משרד הפנים. הקטסטרופה הזאת עלתה לנו ביוקר".

 

ועדת הכספים דנה כאמור בתקציב משרד הפנים לשנים 2012-2011. תקציב המשרד יעמוד בכל שנה על 4.9 מיליארד שקל - דומה לתקציב הביצוע של המשרד בשנת 2010. מענקי האיזון, הניתנים לרשויות המקומיות חלשות כדי לסייע להם להתמודד עם הגירעון, הסתכמו השנה ב-2.5 מיליארד שקל, דומה לשנים קודמות, אך נמוך במיליארד שקל בהשוואה לשנת 2002.

 

בתוך כך, במהלך דיון בוועדת הכלכלה על הכנה לקריאה שנייה ושלישית של חוק הטיס, התייחס לשריפה דיוויד גולן, מנכ"ל חברת כים-ניר, שמטוסיה השתתפו במאמצי כיבוי השריפה בכרמל. גולן אמר כי "ביום שפרצה השריפה היו בכל מדינת ישראל רק 15 טון של חומר מעכב בעירה, בעוד מבקר המדינה המליץ להחזיק מלאי של 160-200 טון". לדבריו, "בחיפה היו 0 ליטרים של חומר מעכב בעירה ובמגידו 7.5 טון. השריפה החלה ב-10:40 ובשעה 11:32 ביקשו שירותי הכיבוי מאיתנו שניכנס לכוננות רק החל מהשעה 13:00, אך בסופו של דבר גיחה ראשונה יצאה ממגידו ב-12:30". גולן הסביר כי בשירותי הכיבוי נתנו את ההנחיה כדי לחסוך כסף. לדבריו, שירותי הכיבוי רשאים להשתמש בשירותי החברה רק 300 שעות בשנה ועל כל שעה נוספת עליהם לקבל אישור מהאוצר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x