סלקום תעניק לכל הלקוחות החזר מלא לכל השיחות וההודעות במשך שבוע
במסיבת העיתונאים שכינסה סלקום בעקבות התקלה אמר המנכ"ל עמוס שפירא: "אנחנו עדיין במצב חירום, התקלה לא מאחורינו". שווי הפיצוי: כ-40 שקל ללקוח
סלקום תעניק לכל הלקוחות החזר מלא לכל השיחות וההודעות במשך שבוע, כך הודיע הערב מנכ"ל החברה עמוס שפירא במהלך מסיבת עיתונאים שכונסה בעקבות התקלה החמורה אמש.
לצפייה במצגת שהועלתה במסיבת העיתונאים - לחץ כאן
שפירא פתח את דבריו בהתנצלות בפני הלקוחות, ולאחר מכן אמר כי מקור התקלה עדיין נבדק: "לא הכל ידוע עדיין, יש דברים שצריך לתחקר. היתה לי שיחה עם מנכ"ל נוקיה סימנס העולמית, ששלח אלינו 5 מהנדסים לסייע. נכון לאתמול בשעה תשע בערב המערכת פועלת במצב תקין, אבל התקלה עוד לא מאחורינו".
לדבריו של שפירא, התקלה לא נבעה מעומס. "תחילת הארוע היתה בשעה 09:57 בבוקר, לא שעה עמוסה במיוחד, כלומר התקלה לא נבעה מעומס בלתי רגיל", אמר. "מסיבה כלשהיא היה דימוי מדומה של התנועה ברשת מה שגרם לקריסתה. איננו יודעים להסביר זאת כרגע, אני לא אמכור לכם סיפורים, בימים הקרובים נמשיך לתחקר את העניין".
עוד אמר שפירא כי "אין לנו כל עדות לחבלה בזדון, אבל לא ניתן לשלול זאת כעת".
כאמור, הודיע שפירא על פיצוי הלקוחות: "אנחנו מצטערים על התקלה ועל הקשיים, אבל צער והתנצלות לא מספיקים. הלקוחות יקבלו החזר מלא בגין כל השיחות וההודעות לשבוע שבין 25 בנובמבר, ועד 1 בדצמבר". שפירא סירב להתייחס לעלות שתספוג החברה בגין מתן הפיצוי המיידי ללקוחות, אך בהתחשב בהכנסות החברה ברבעונים האחרונים, עומד הסכום על כ-150 מיליון שקל.
ברבעון השלישי רשמה סלקום הכנסות משירותים של 1.51 מיליארד שקל - כך שהכנסות החברה בשבוע עמדו על כ-125 מיליון שקל. לא ברור כעת כמה הכנסות תאבד סלקום כתוצאה מהמהלך - אך ניתן לקבל סדר גודל באמצעות דו"חות הרבעון השלישי שפורסמו לפני כחודש. כך או כך, מדובר באובדן הכנסות משוער של כ-37 שקל ללקוח (לפי 3.4 מיליון לקוחות).
כשנשאל על התביעות הייצוגיות שהוגשו בעקבות התקלה, אמר שפירא: "התביעות הייצוגיות לא הגיעו אלי. לא יהיה בסיס לתביעות ייצוגיות. אני חי בשלום מאוד ואני בטוח שהמערכת שלנו תפקדה בצורה מיטבית. תקלות מהסוג הזה יכולות לקרות, כאן היה מקרה חמור מהרגיל אבל מה שאני יכול לומר - המערכת שלנו מתוחזקת ברמת מומחיות ואיכות גבוהה".
הפיצוי לא מספיק
בעקבות הודעת סלקום, טוענים הערב בארגון אמון הציבור כי על החברה לפצות את מנוייה על פי שיעור הנזק שנגרם להם, ולא באופן גורף וממוצע. לדברי הארגון, עסקים רבים המחוברים לסלקום חוו אתמול הפרעה מהותית בהתנהלות המסחרית שלהם, כתוצאה מחוסר היכולת לתקשר עם לקוחותיהם ועובדיהם, ולפיכך הנזק שנגרם גדול משמעותית מהפיצוי לכאורה שמציעה סלקום לכלל לקוחותיה באופן שווה.
בארגון טוענים כי רק בדיקה שתתבסס על הנזק שנגרם ללקוחות בפועל תוכל להביא לחישוב אמיתי של הפיצוי הראוי עבורם, ולמעשה הארגון קורא לצרכנים שלא להסתפק בפיצוי שעליו הודיעה סלקום הערב, אלא לפעול ליצירת לחץ על החברה לבחינת הנזקים האמיתיים ומתן פיצוי הולם.
תביעות ייצוגיות בהיקף של למעלה ממיליארד שקל
מוקדם יותר הבוקר, וכמה שעות לאחר שהסתיימה התקלה החמורה בסלקום, הוגשו כבר התביעות הראשונות נגד החברה. סה"כ הוגשו 7 בקשות לתביעות ייצוגיות נגד סלקום בעקבות המשבר. 3 הוגשו לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, 3 הוגשו לבית המשפט המחוזי בפתח-תקווה, ועוד אחת במחוזי בירושלים. סכומי התביעה נעו מ-20 מיליון שקל ועד למיליארד ואף 1.3 מיליארד שקל.
הבקשה הראשונה הוגשה הבוקר לבית המשפט המחוזי, מחוז מרכז. התובעים, ישי וטובה ברסלויער, המיוצגים על ידי משרדו של עו"ד יוסי פוקס, מעריכים את הנזק שנגרם להם ולעוד יותר משלושה מיליון לקוחות של החברה, כתוצאה מהתקלה, בסכום של 350 שקל לכל מנוי ובסך הכל כ-1.1 מיליארד שקל.
את הייצוגית השנייה הגישו אריה אזואלוס משערי תקוה ומשה אלמוג מרמת השרון באמצעות עורך הדין טל לביא. השניים תקפו את סלקום, וטענו כי למרות שהחברה גילתה את התקלה בשלביה הראשונים היא לא ניסתה היא למצוא פיתרונות אלטרנטיביים ולהודיע על כך לציבור הלקוחות באמצעי התקשורת.
"לכאורה לא ניתן בשלב כה מוקדם לכמת את כל הנזקים שנגרמו", כתב עו"ד לביא, ובכל זאת התעקש כי במקרה כזה סלקום צריכה "להודיע מיידית" לקהל הצרכנים על הפיצוי. ולהציג להם אלטרנטיביות זמניות.
ייצוגית נוספת הוגשה לביהמ"ש המחוזי בתל-אביב על סכום מדויק של 56.84 מיליון שקל. את הבקשה הגיש ליאור ג'בלי באמצעות עו"ד גיל ג'בלי.