$
משפט

"אנחנו לא רוצים להגיע למודל של 'נערי האוצר'"

שר המשפטים נגדם, ראש הממשלה מתעלם מהם והציבור אדיש לשחרור פושעים מסוכנים. הפרקליטים טוענים: "לציבור יש אינטרס עליון שיהיו לו עורכי דין איכותיים שלא יפרשו לאחר כמה שנים"

ענת רואה 07:5101.12.10

את התרחיש הזה 850 הפרקליטים השובתים בשירות המדינה לא צפו: השביתה שהחלה ב־15 בנובמבר נכנסה לשבוע השלישי שלה, ונראה כי היא אינה מפריעה במיוחד לאף אחד בדרג הפוליטי, ועד לרגע זה לא התנהל מו"מ רציני בין הפרקליטים למשרד האוצר. בימים הקרובים יקבלו השובתים את משכורת נובמבר,

עבור שבועיים בלבד.

 

הפרקליטים, שדורשים תוספת של 24% לשכרם, דחו הצעה של משרד האוצר לתוספת של 5% בתמורה לוויתור על 11 ימי חופשה בשנה. הם טוענים כי בניכוי שווי ימי החופשה, הצעת האוצר מגלמת תוספת של 1.1% בלבד. לפני השביתה העריכו הפרקליטים כי השבתה של כמה ימים תעורר תוהו ובוהו כה משמעותי במערכת המשפט, שמשרד האוצר ימהר לנהל איתם מו"מ רציני.

 

ההפתעה הראשונה הגיעה מכיוון הנהלת בתי המשפט, שהורתה לשופטים לנהל את הדיונים גם ללא הפרקליטים. באין נציג מטעם המדינה שיתנגד לכך, החלו חלק מהשופטים לשחרר אסירים ועצורים מסוכנים לחופשי, ללא שהתעוררה מחאה ציבורית. במקרים קיצוניים אישרה ועדת החריגים של הפרקליטים לערער למרות השביתה, והאסירים חזרו לכלא.

 

בסוף השבוע שעבר התבטאה נשיאת ביהמ"ש העליון דורית ביניש לראשונה בנושא, ואמרה כי יש להביא לסיום השביתה בהקדם האפשרי. לשכת עוה"ד בראשות יורי גיא־רון יצאה אף היא בכמה קריאות דומות, וכך גם היועץ המשפטי לממשלה עו"ד יהודה וינשטיין, שביקש מיו"ר ההסתדרות עופר עיני להתערב.

 

כאשר הבינו הפרקליטים כי פגיעה בזכויות עצירים ואסירים אינה מפריעה לדרג הפוליטי, הם החליטו להפסיק לטפל בעניינים כלכליים דוגמת דמי הקישוריות ומענה לבג"ץ בעניינו של רועי ורמוס. אך עד כה גם זה לא הועיל. החרפה נוספת היא הודעה שתיכנס לתוקפה החל מהבוקר, ולפיה ועדת החריגים שמפעילים הפרקליטים תצמצם את הקריטריונים שלה ותאשר טיפול רק בתיקים החמורים ביותר של עבירות רצח, מין או סמים. שאר תיקי הפשע החמור, שטופלו עד כה למרות השביתה, לא יטופלו יותר.

 

איפה שר האוצר? איפה ראש הממשלה?

 

הפרקליטים תולים את יהבם בשר המשפטים יעקב נאמן, אך מאז שניסה למנוע את השביתה טרם פרצה התנהל נאמן כאילו היא כלל אינה מעניינו. אתמול התייחס שר המשפטים לנושא בוועדת הכספים של הכנסת בתגובה לשאלות שהופנו אליו, ואמר כי "מצבם של הפרקליטים היה טוב יותר אלמלא החליטו לשבות", משום שהיה אפשר להגיע להסדרים, וכי "השביתה רק מסבה נזק למערכת". ח"כ שלי יחימוביץ' תקפה את נאמן על הדברים.

 

הפרקליטים נדהמו מדברי נאמן, ואמרו כי "ההערות הן שיא בהתנהלות השר, שעומד מהצד ומסתכל על מערכת המשפט הקורסת מיום ליום". אחד מראשי הפרקליטים השובתים אמר ל"כלכליסט": "רק הדרג הפוליטי הבכיר יכול לכופף את אילן לוין (הממונה על השכר באוצר - ע"ר). איפה שר האוצר? איפה ראש הממשלה?".

 

עו"ד עודד קלר מפרקליטות מחוז מרכז אמר ל"כלכליסט": "אנחנו ציבור של עורכי דין, וזה לא קהל יעד מסומפט אלא כזה שמעורר הרבה אנטגוניזם. אני מבין שהרבה אנשים לא מתחברים למאבק שלנו, אבל מה שאנשים לא מביאים בחשבון זה שאנחנו עורכי הדין של הציבור, ולציבור יש אינטרס ראשון במעלה שיהיו לו עורכי דין איכותיים. תנאי ההעסקה הקיימים כיום לא מאפשרים לאנשים להתקדם ולהתפרנס בצורה ראויה בטווח ארוך, והם פורשים אחרי כמה שנים. אנחנו לא רוצים להגיע למודל של 'נערי האוצר', שעושים קדנציה של שנים אחדות ואז הולכים לעשות את האקזיט שלהם בחברה שעד לפני זמן קצר הם התמודדו נגדה".

 

קלר אמר כי התמיכה בשביתה בקרב הפרקליטים גבוהה, אף שבינתיים משכורות הפרקליטים מקוצצות. "אנחנו חרדים לסיטואציה שנוצרה, אבל ערוכים מבחינת הלוואות לפרקליטים בקשיים. יש לנו עוד אפשרויות להחריף את השביתה".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x