$
בארץ

פרשנות: בבריטניה התרומות מצילות את המגזר השלישי

מצב המגזר השלישי בישראל מדאיג. עמותות רבות עומדות בפני סגירה עקב קשיים כלכליים ומנגנון העיזבונות היה יכול להנשים אותן

תומר אביטל 15:3021.11.10

כספי ציבור שמיועדים לחלוקה "שוויונית" הם טרף קל לפוליטיקאים ועושי דברם. כעת מתברר כי גם לאחר שהוקמה ועדה ציבורית א־פוליטית לוויסות כספי העיזבונות, הפוליטיקאים הצליחו להכניע אותה. מפוררים את הממון ומחלקים אותו באופן המנותק מן המציאות.

 

מצב המגזר השלישי בישראל

מדאיג. לפי מחקר שנערך באוניברסיטת בן־גוריון, 11% מהעמותות עומדות בפני סגירה עקב קשיים כלכליים. רובן מחזרות אחר מימון לפעילותן אצל פילנתרופים. מנגנון העיזבונות היה יכול להנשים אותן, אך לרוב מתעלם מהן. לדעת אנשי מקצוע, יש לנצל את ההון הגדול שנמצא בוועדת העיזבונות בדרך חכמה יותר.

 

הקושי של העמותות לקבל אשראי מבליט את הצורך בגוף פיננסי שיהיה מבוסס על ההון שבאחריות ועדת העיזבונות, ושיפעל לטובת העמותות. ניתן למשל לייסד "בנק חברתי", בדומה לפרויקט שמיושם בימים אלה בבריטניה - גוף שילווה את העמותות וישקיע בהן, לפי קריטריונים מסודרים. המדינה תרוויח עמותות בריאות ויעילות יותר. ואם זה מציב רף גבוה מדי לשימוש נכון בכספי הציבור, אז הנה הצעה פשוטה לשימוש הומוגני בכסף זה: שליש מתקציב המדינה ל־2011 - כ־122 מיליארד שקל - יתאייד בשנה הבאה למימון החוב המפלצתי של ישראל, שמגיע לכ־600 מיליארד שקל. נטל החוב מזיק לכל האוכלוסייה, ואין דבר הגון יותר מגיוס העיזבונות לפירעונו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x