המבקר נגד מאוחדת: עשרות מיליוני שקלים הוצאו מהקופה שלא כדין
שבוע לאחר מעצר מנהל מחוז ירושלים של קופ"ח מאוחדת, מפרסם מבקר המדינה דו"ח חריף במיוחד על מנהלי הקופה השלישית בגודלה במדינה. הדו"ח מתאר, בין היתר, כיצד בכירים בקופה לנו על חשבון הציבור בסוויטות בחו"ל, איך הועסקו קרובי משפחה ואיך חולקו תרופות ותוספי מזון חינם לאישי ציבור ואנשי משרד הבריאות
שנתיים וחצי חיכה משרד מבקר המדינה עד שפירסם את אחד הדו"חות החמורים בשנים האחרונות על התנהלותו של גוף ציבורי. בדו"ח מיוחד על קופות החולים חושף המבקר מיכה לינדנשטראוס התנהלות לקויה, בלשון המעטה, בקופת חולים מאוחדת, הקופה השלישית בגודלה במדינה שלה יותר ממיליון מבוטחים. הדו"ח מתאר בפרוטרוט איך ביצעה ההנהלה הבכירה עבירות לכאורה הכוללות מעילה בכספים, העסקת בני משפחה, ניגודי עניינים וחריגות רבות ממנהל תקין.
ארבע פעמים מוזכר בדו"ח כי החומרים בו הועברו לבחינת היועץ המשפטי לממשלה. לגבי אחד מהנאשמים כבר ננקטו צעדים: בשבוע שעבר נעצר מנהל מחוז ירושלים של הקופה, יהודה עליאש, בחשד כי השתמש בכספי הקופה בשביל להיטיב עם מקורביו. עם זאת, עיקר הביקורת של המבקר בדו"ח מופנית למנכ"ל הקופה, שמואל מועלם, ולמנכ"ל לשעבר, עוזי סלנט. כמו כן הועברה ביקורת חריפה על המוסדות המנהלים של הקופה ועל הנורמות הבעייתיות של אנשים האחראים על תקציב שנתי של כ־4 מיליארד שקל.
בסופו של דבר, כותב המבקר, על משרד הבריאות או הכנסת להקים ועדה לבדיקת ההתנהלות בקופת חולים מאוחדת. היועץ המשפטי לממשלה יבדוק ארבעה מהממצאים ויחליט אם להגיש כתבי אישום פליליים נגד הבכירים בקופה.
1,900 שקל בחודש להשתתפות באירועים
בדו"ח המבקר מפורט כיצד מתוקף תפקידם הוזמנו מנכ"ל הקופה המכהן מועלם ובכירים נוספים לאירועים משפחתיים של עובדי הקופה. הקופה אישרה ל-17 בכירים תוספות שכר חודשיות מיוחדות על ההשתתפות באירועים בשם תוספות ייצוג. מועלם, למשל, נהג לקבל נכון לינואר 2008 תשלום חודשי של 1,900 שקל על ההשתתפות באירועים. המבקר הפנימי דוד סומך קיבל תוספת חודשית של 1,700 שקל. הממונה על השכר באוצר ביקש מהקופה להפסיק את התשלומים הללו לאחר שנודע לו עליהם, אך הקופה התעלמה.
היצירתיות בתשלומי שכר חריגים לא הסתיימה כאן. 27 עובדים בכירים נוספים (מהם 11 שגם קיבלו תוספת ייצוג) היו מקבלים דמי ייצוג של 500-300 שקל בכל פעם שהצהירו על השתתפותם באירוע משפחתי של עובד. רק בחודשים מאי 2008 עד מאי 2009 שילמה הקופה 292 אלף שקל לדמי ייצוג, בהם 66 אלף שקל למועלם עבור 132 אירועים, כלומר בממוצע שלושה אירועים בשבוע. מועלם, אומר המבקר, לא מסר לקופה שום פירוט של האירועים אליהם הוזמן. ממצא זה הועבר גם הוא ליועץ המשפטי לממשלה.
עוד נכתב בדו"ח, כי מועלם ובכירים אחרים נהגו לקבל פדיון ימי חופשה (24-20 ימים בשנה) אך אלו לא נוכו ממאזן החופשה שלהם. כך, מועלם קיבל בשנים 2008-2005 239 אלף שקל וארבעה בכירים אחרים קיבלו מעל 100 אלף שקל כל-אחד.
כנס רוקחות ללא-רוקחים בסוויטה עם הג'קוזי
כל קופה עורכת כנסים מקצועיים ואחרים לעובדיה. הגדולים והחשובים שבהם הם כנסי הרוקחים והרופאים, שבהם אמורים המשתתפים להתעדכן בחידושים ובמחקרים החדשים בתחום. במאוחדת, עולה מדו"ח המבקר, כנסים אלו שימשו בעיקר לרווחתם של עובדי הקופה.
הרוקח הראשי של הקופה ג'ורג' שריקי יזם בשנים 2008-2006 ארבעה כנסים לרוקחי הקופה בקפריסין ובאילת, שעלותו של כל אחד מהם היתה מיליון עד מיליון וחצי שקל. המימון, בניגוד גמור להוראות ברורות של משרד הבריאות, הגיע מחברות התרופות שהקופה עבדה איתן. החברות קיבלו אפשרות להעמיד דוכנים שלהן בכנסים בתמורה ל-81% מעלות הכנס. שאר התשלום הגיע מכיסם של הרוקחים שהשתתפו בכנס, אך עובדים אחרים, ובהם מועלם, מנהל אגף הכספים גיל חיימוביץ' ובנות זוגם לא שילמו עבור ההשתתפות שלהם.
למעשה, רק 41% מהמשתתפים בכנסים היו רוקחים (256 מתוך 629 המשתתפים). זה אולי מסביר מדוע באחד הכנסים, רק יום אחד מתוך ארבעת ימי הכנס שימש באמת להתעדכנות מקצועית ובשאר הזמן בילו המשתתפים בג'קוזי ובטיולים. לפי המבקר, בכירי הקופה וחברי הדירקטוריון לנו על חשבון הציבור בסוויטות יוקרה, קיבלו חבילות ספא וכדומה. בנוסף, על חשבון כספי הציבור חולקו למשתתפים בקבוקי בושם בעלות של כ־320 אלף שקל בשנים 2008-2007.
עוד נכתב בדו"ח, כי בכירי הקופה, עובדים ובני משפחותיהם השתתפו גם בכנסי רופאים בארץ ובחו"ל, שאורגנו על ידי שני ועדי הרופאים של הקופה. המימון, כמובן, היה של הקופה עצמה, בסך של מאות אלפי שקלים לכל כנס. גם כאן לא חסכו מעצמם אנשי הקופה ורכשו בקבוקי בושם לחלוקה למשתתפים בעלות של 370 אלף שקל.
איך אף אחד מאלו שאמורים לבצע ביקורת פנימית בקופה לא עשו את עבודתם? אולי בגלל שחברי הדירקטוריון, יחד עם מבקר הפנים של הקופה, השתתפו גם הם בכנסים אלו יותר מפעם אחת מבלי לשלם מכיסם הפרטי. באוגוסט 2010 החזירו כמה מבעלי התפקידים בקופה סכום של 8,130 שקל עבור השתתפותם. דוד סומך, מבקר הפנים של הקופה נאלץ להחזיר 3,500 שקל ויו"ר מועצת הקופה, עו"ד עצמון יניב, החזיר 2,370 שקל. כך נכתב בדו"ח.
המשפחה מעל הכל
צבי הרץ הוא מנהל מחוז יהודה ודרום בקופת חולים מאוחדת. במסגרת תפקידו הוא עומד בקשר עם מספר חברות שמספקות שירותים שונים לסניפים שעליהם הוא אחראי. אחת החברות היא חברת ניקיון שסיפקה שירותים לקופה ובמקביל גם העסיקה שלושה קרובי משפחה מדרגה ראשונה של הרץ במהלך השנים. מאוחר יותר, ללא מכרז, הורחבו השירותים שמספקת החברה הזו לסניפים של הרץ גם לשירותי שמירה וכוח אדם. עקב כך, התשלומים לחברה גדלו מ-8.2 מיליון שקל בשנה ב-2002 ל-36.4 מיליון שקל ב-2007. בשנים 2008-2002 שילמה הקופה לחברה זו 220 מיליון שקל.
הרץ, חושד המבקר, היה דג רקק ביחס לעמיתו, מנהל מחוז ירושלים, יהודה עליאש. בשבוע שעבר עצרה המשטרה את עליאש, שעד לפני שנתיים כיהן כמנהל השיווק והפרסום בקופה. יחד איתו נעצרו שני גיסיו. המעצר נעשה בעקבות מידע שהגיע למשטרה ממבקר המדינה, ולפיו עולה חשד כי עליאש חתם על הסכמים עם חברת שיווק ופרסום בשם אור יצחק, שבה כיהנו בתפקידים בכירים שני גיסיו, בת זוגו לחיים ומקורבים נוספים שלו. על-פי החשד, לחברה הועברו עשרות מיליוני שקלים באופן לא-תקין.
העסקת קרובי משפחה בקופה ובחברות שאיתן לקופה יש קשרים עסקיים כנראה היתה נורמה מקובלת במאוחדת. המבקר מצא כי שני קרובי משפחה מדרגה ראשונה של המנכ"ל הנוכחי מועלם הועסקו בתחילת העשור, אז היה מנהל אגף כוח אדם בקופה, בחברה המשווקת תרופות לקופה בהיקף שנתי של 100 מיליון שקל. קרוב משפחה נוסף הועסק במשך שנתיים במשרד רואי חשבון שמספק לקופה שירותי ביקורת פנים בהיקף שנתי של כ־350 אלף שקל בשנה. והרשימה עוד ארוכה.
ככה עושים למגזר שמאוחדת חפצה ביקרו - פרשת למברגר
כמעט 40% מתושבי ירושלים מבוטחים בקופת חולים מאוחדת, לעומת כ-13.5% בכלל הארץ. מאוחדת תמיד היתה קופה דומיננטית יחסית בעיר, אחרי שירותי בריאות כללית (במקומות אחרים הקרב הוא בין כללית למכבי). מאוחדת זיהתה את פוטנציאל הצמיחה שלה לא בתחרות על מבוטחים מול שתי הקופות הגדולות יותר, אלא בכניסה למגזרי נישה, כמו זה החרדי, שם קל יותר לבצע מעבר המוני של מבוטחים מקופה זו או אחרת. במקביל לגידול במספר המבוטחים, עתידה הכלכלי של הקופה מובטח כי היא נשענת על מבוטחים צעירים רבים, שעל כל אחד מהם היא מקבלת מהמדינה חלק נאה מהקצאת כספי מס הבריאות ותקציב המדינה.
דו"ח המבקר חושף טפח מהדרך שבה מאוחדת משווקת את עצמה במגזר החרדי, לפעמים תוך עבירה לכאורה על החוק. בינואר 2004 חתמה הקופה על חוזה ניהול סניף עם עמותת עזר לנצרך, עמותה חרדית של עזרה לנזקקים בראשות צבי למברגר. העמותה היתה אמורה לנהל את הסניף של הקופה בשכונת גאולה בירושלים, כולל מימון כל ההוצאות התפעוליות השונות של הסניף, ובתמורה לקבל תשלום עבור השירותים. משרד הבריאות מתיר התקשרויות כאלו כל עוד ההסכם עובר את אישורו. המבקר כותב כי הקופה אכן שלחה את ההסכם לאישור משרד הבריאות כנדרש, אלא שמדובר היה בהסכם כוזב, שכן ההתקשרות היתה שונה.
למעשה, כותב המבקר, ההתקשרות עם העמותה של למברגר נעשתה מסיבה אחרת לגמרי. העמותה תקבל כספים לשימושיה השונים, שאין להם כל קשר לתחום הבריאות או לניהול סניף של קופת חולים, ובתמורה גייסו למברגר ואנשיו מבוטחים חדשים לקופה, בעיקר תלמידי ישיבה מחו"ל שבאו ללימודים בארץ וביקשו מעמד של תושב. זה אולי מסביר מדוע דו"ח של הביטוח הלאומי מצא כי בנובמבר 2009 76% מהמבוטחים היהודים בעלי מעמד תושב היו מבוטחים במאוחדת, כ־17.7 אלף איש.
בניגוד לחוק, חושד המבקר, סוכן מכירות של העמותה העביר לאורך השנים רשימות שמיות של מצטרפים חדשים לקופה בתמורה למאות שקלים שהקופה שילמה לעמותה עבור כל מבוטח חדש. המבקר כותב כי למרות שדרש ממנהל מחוז ירושלים בקופה יהודה עליאש, מנהל השיווק משה מאירי ומנהל אגף הכספים גיל חיימוביץ' מידע על הפעילות הזו, הם לא מסרו דיווח כנדרש ועולה חשש כי הם ניסו להסתיר נתונים בנוגע לפעילות העמותה.
ההתקשרות עם העמותה של למברגר אינה היחידה שמאוחדת ביצעה עם עמותות במגזר החרדי כדי למשוך אליה מבוטחים. עוד בשנת 2000 החלה מאוחדת בהתקשרויות דומות ובחריגות דומות לאלו שנעשו עם עזר לנצרך. כך, בינואר 2000 התקשרה הקופה עם חברה לניהול המרפאה בשכונת מאה שערים ובמרץ אותה שנה עם עמותה אחרת להפעלת מרפאה בבני ברק. המבקר כתב כי משרד הבריאות צריך לבחון חיוב של מאוחדת להחזיר לקופת המדינה את הכספים שהוציאה למימון הפעילות השוטפת של עמותות במגזר החרדי שלא למטרות בריאות.
בית המרקחת של שריקי
מאז 1995 מועסק ג'ורג' שריקי כרוקח הראשי של מאוחדת כנותן שירותים חיצוני. הסידור הזה אפשר לשריקי, כותב המבקר, לרקוח עסקאות וחשבוניות שבעזרתן אסף לכיסו עשרות מיליוני שקלים במשך השנים הללו, בנוסף לתמורה של 144 אלף שקל בחודש עבור שירותיו כרוקח ראשי.
תפקיד הרוקח הראשי בקופות החולים הוא בין השאר לנהל מו"מ עם חברות תרופות. תקציב הרכש השנתי של מאוחדת לתרופות הוא כ-550 מיליון שקל. כמו כן, שריקי היה אחראי על ההתקשרות עם בתי מרקחת חיצוניים, בדיוק כמו זה שלו - בית מרקחת מוריה בירושלים. שריקי מכר את חלקו בבית המרקחת באוגוסט, אך עד אז חתם על הסכם ההתקשרות של העסק הפרטי שלו עם הקופה הציבורית בשני כובעיו - זה של הבעלים וזה של הרוקח הראשי. ההסדר המיוחד של שריקי סוכם בעל פה בינו לבין המנכ"ל הקודם של הקופה, עוזי סלנט, ומעולם לא הובא לאישור הנהלת הקופה. לקשר בין השניים, חושד המבקר, עזרה העברה של תרופות חינם בסך 116 אלף שקל לקרובת משפחה של סלנט.
החלק המעניין ביותר, שאותו המבקר לא הצליח לחשוף במלואו, הוא כי שריקי נהג במשך שנים לחלק תרופות חינם לא רק לסלנט, אלא גם לאנשים במשרד הבריאות ולאישי ציבור בכירים נוספים. מימון התרופות, דרך אגב, לא הגיע מכיסו הפרטי של שריקי, אלא הוא קיבל אותן מחברות התרופות מתוקף תפקידו במאוחדת והן למעשה רכושה של הקופה. כמעט מיותר לציין שלא נדרש מרשם רופא עבור התרופות.
כאשר נדרשו הקופה ושריקי להראות למבקר המדינה את רשימת מקבלי התרופות והפניות אל חברות התרופות, הם ענו כי הרשימות לא בידיהם. בזמן הזה, כותב המבקר, מסמכי הקופה עצמה מראים כי שריקי המשיך לחלק תרופות ותוספי מזון חינם לאישי ציבור ואנשי משרד הבריאות עצמו, זה שאחראי לפקח על פעילותו ופעילות הקופה, ולמקורבים אחרים.
מאוחדת: נפעל לתיקון הליקויים
מקופת חולים מאוחדת נמסר בתגובה: "במאוחדת רואים בביקורת - כל ביקורת, כלי ניהולי חיוני המחייב התייחסות רצינית. במאוחדת ילמדו את פרטי הדו"ח ויפעלו ככל הנדרש לתיקון הליקויים - ככל שעודם קיימים גם לאחר התקופה אותה סוקר דו"ח מבקר המדינה. הנהלת מאוחדת תדווח בשקיפות מלאה למנכ"ל משרד הבריאות, לגורמים המוסמכים ולציבור המבוטחים, על הצעדים האופרטיביים שיינקטו לאחר בחינת הממצאים.
"דווקא בעת הזאת, ראוי לציין, כי ממצאי המבקר - חמורים ככל שיהיו ויתוקנו - אינם סותרים שתי עובדות מרכזיות: מאוחדת הינה הקופה היחידה במערכת הבריאות הציבורית בישראל, שהנהלתה מציגה במשך שנים רבות איתנות פיננסית ויציבות, לרווחת מבוטחיה. מבוטחי מאוחדת זוכים לאורך שנים ובהתמדה בשירות מצוין. כל המחקרים הממלכתיים והסקרים הבלתי תלויים קובעים; שביעות הרצון של מבוטחי מאוחדת משירותי הקופה - ובכלל זה גם בתקופה אליה מתייחס הדו"ח, הינה בשיעור הגבוה ביותר - יותר שנים מכל קופה או גורם אחר כלשהו במערכת הבריאות הציבורית בישראל".
מלשכת סגן שר הבריאות נמסר: "סגן שר הבריאות, הרב יעקב ליצמן, קיבל לידיו את דו"ח מבקר המדינה והורה מיידית לצוות המקצועי של המשרד בראשות המנכ"ל, לטפל בנושא בהתאם לחוק ולכללי המנהל התקין. סגן השר ממתין להחלטות שיתקבלו בדירקטוריון הקופה בהתאם לדו"ח מבקר המדינה.