פישר: הריבית הנמוכה תומכת בעלייה המהירה במחירי הדירות ובשערי המניות
נגיד בנק ישראל רומז: מחירי הדירות יכולים גם לרדת, דבר המחייב תשומת לב מצד קובעי המדיניות. "במדינות כמו ישראל, נדרשת הפסקה מהירה יותר של המדיניות המרחיבה, המחייבת בדרך כלל העלאת ריבית"
"התמונה הכוללת של מצב המשק הישראלי היא חיובית, אולם מצב חיובי זה מלווה בכמה התפתחויות מדאיגות, המציבות אתגרים למדיניות המקרו-כלכלית". כך כותב נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר במכתב המצורף לדו"ח האינפלציה לרבעון השלישי של השנה, שהגיש היום (ד') לממשלה ולכנסת.
לדברי
"אשר לדיור", כותב עוד פישר במכתב המצורף לדו"ח האינפלציה, "עליות מחירי הדירות בזמן האחרון, סביב 20% בשנה, אינן בנות קיימא ומחייבות תשומת לב של קובעי המדיניות. בנוסף על כך, שוררים ספקות רבים, הן לגבי ההתאוששות מהמשבר במדינות מפתח רבות, בעיקר בארצות הברית, והן לגבי האיתנות הפיננסית של כמה מדינות באירופה ושל כמה ממדינות ארצות הברית".
במכתבו, מתייחס פישר גם לחוסר האיזון שנוצר בין כמה מדינות מובילות, כמו ארצות הברית, יפן וחלק ממדינות מערב אירופה, הנדרשות להנהיג עדיין מדיניות כלכלית מרחיבה, לבין מדינות קטנות יותר, ובהן גם ישראל, המאופיינות בצמיחה נאותה ובעלייה מהירה של מחירי הנכסים, במיוחד מחירי הדיור, שעלולה לאיים על היציבות הפיננסית בכמה מהן. "בקבוצת המדינות השנייה", קובע פישר, "הפסקתה של המדיניות המרחיבה צריכה להיות מהירה יותר מאשר בקבוצה הראשונה. הדבר מחייב בדרך כלל, העלאת ריבית".