$
אריה טל

ברומטר: 50% מה־IPO המוצלחות בארה"ב הן של חברות הודיות וסיניות

ברבעון השלישי זינק היקף ההנפקות בעולם ל־336 - עלייה של 246% לעומת התקופה המקבילה, מתוכן 150 הנפקות של חברות סיניות שכדאי לשים אליהן לב

אריה טל 09:3926.10.10

שוק ה־IPO העולמי (הנפקות ראשוניות של מניות לציבור) ממשיך לצבור תאוצה, זאת לנוכח הסנטימנט החיובי בשווקים, המקבל רוח גבית מנתוני הדו"חות הכספיים לרבעון השלישי, והערכות להמשך מדיניות מוניטרית מרחיבה וריבית אפסית לאורך זמן ממושך.

 

נכון להיום, נרשמו 336 הנפקות חדשות מסוג IPO מתחילת השנה בכלל היבשות - עלייה של 246% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. שווי ההנפקות הסתכם בהיקף מצטבר של 160 מיליארד דולר, רמה המשקפת עלייה של 161% לעומת השנה שעברה. גם חודש אוקטובר נפתח בסערה עם עשרות הנפקות חדשות וצבר הנפקות עתידי המבטיח פעילות רבה במהלך השנה הקרובה לפחות.

 

הנפקות ה־IPO נוטות לרכז עניין רב בקרב המשקיעים מכיוון שחברות חדשות בעלות סיפור ייחודי מצטרפות לזירת המניות, וחלקן טומנות בחובן פוטנציאל רב לרווחי הון. חלק מההנפקות נהנות מתשואה גבוהה על ההשקעה כבר בטווח המיידי והקצר, וחלק מן ההנפקות, האיכותיות יותר, מספקות תשואה למשקיעים גם לאחר אחזקה לאורך פרקי זמן ארוכים יותר.

 

בחודשים האחרונים בולטות כמה מגמות בשוק ההנפקות, כאשר מעקב צמוד אחר מגמות אלה והשקעות ב־IPO's איכותיות המוצעות לציבור בדיסקאונט ובעלות פוטנציאל צמיחה ארוך טווח עשויים לספק תשואה נאה למשקיעים. תנו לי לתת לכם רמז קטן, הפוטנציאל הגדול הוא, איך לא, בחברות הסיניות שנסחרות גם בארצות הברית ובחברות טכנולוגיה גלובליות.

 

אופטימיות מעודדת

 

אחת הסיבות העיקריות שגרמו להתחממות של שוק ה־IPO היא הסנטימנט החיובי בקרב המשקיעים. חברות מעדיפות לגייס הון בשוק הראשוני, כאשר השווקים אופטימיים יותר כדי להבטיח הנפקה מוצלחת ברמת היקף גיוס ההון וברמת שווי החברה. בתקופות שבהן רמת האופטימיות בשוק עולה, הנפקות בשוק הראשוני זוכות להצלחה רבה יותר בטווח המיידי, כאשר לגבי הטווח הבינוני והארוך הממצאים הנם שונים.

 

הספרות הכלכלית טוענת כי אחת הסיבות להצלחתם של IPO's נעוצה ברמת שנאת הסיכון בשווקים. ככל ששנאת הסיכון נמוכה יותר, או במילים אחרות, ביטחון המשקיעים גבוה יותר, אזי השתתפות המשקיעים בהנפקות תהיה גבוהה יותר.

 

 

הוכח כי ביקושים גבוהים במהלך ההנפקה מובילים למחירי מניה גבוהים יותר ורווחי הון גבוהים למשתתפים בטווח המיידי. אולם, כפי שציינתי, ביצועי המניה בטווח המיידי שלאחר ההנפקה אינם בהכרח נמשכים לאורך זמן, ובחינות ניתוחי עבר אף הוכיחו כי ביצועיהן שליליים בטווחי הזמן הבינוני והארוך.

 

מחקרים אחרים מוכיחים כי הנפקות מסוג IPO המתבצעות דווקא בעתות של מיתון עשויות להצליח גם בטווח הבינוני והארוך. לדוגמה, IPO's שיצאו לפועל לאחר המפולת של שוק המניות האמריקאי ב־1987 הפגינו ביצועי יתר לעומת שוק המניות לאחר שעלו בשיעור הגבוה ב־10.5% ממדד מניות S&P 500 במהלך שלוש השנים שלאחר המשבר.

 

תופעה זהה התרחשה בתקופת מיתון ההייטק. מניות שהונפקו במסגרות של IPO's הציגו ביצועי יתר ביחס לשוק המניות בגובה של 13.1% בשנת 2001 ובכ־39% במהלך 2002. מחקרים אקדמיים טוענים כי הסיבה להצלחת ההנפקות היא שהחברות משתכנעות להנפיק את מניותיהן במחיר דיסקאונט ביחס לשווי הכלכלי האמיתי, וזאת כדי להבטיח את הצלחת ההנפקה גם בשוק יורד.

 

סיבה נוספת לביצועי היתר נעוצה באיכות החברות המנפיקות. ההיגיון הוא שחברות אטרקטיביות ומבטיחות יעזו לבצע הנפקות ראשוניות לציבור בתקופות של מיתון, כאשר חברות פחות יציבות ובעלות עתיד פחות מבטיח יעדיפו להמתין ולהנפיק את מניותיהן בסביבה כלכלית נוחה יותר המתבטאת בחוסן וצמיחה כלכלית חזקה. השילוב של זה והנפקות במחירים נמוכים מייצר נכס פיננסי בעל כדאיות גדולה להשקעה.

 

השוק האסייתי מוביל

 

מתחילת השנה נרשמו יותר מ־150 הנפקות של חברות אסייתיות בהיקף של כ־90 מיליארד דולר, זאת על רקע המשך הצמיחה הכלכלית האיתנה של מרבית המדינות ביבשת, כאשר באירופה היקף ההנפקות הסתכם בכ־5 מיליארד דולר בלבד. לפי מגזרים, הענף המוביל את שוק ה־IPO הוא הטכנולוגיה (25% מסך ההנפקות) ואחריו משתרכים הפיננסים (16%), האנרגיה (14%) ומגזר הבריאות (12%).

 

בסך הכל ניתן להגדיר את ההנפקות מתחילת שנה כמוצלחות לאחר ששוויי החברות המנפיקות עלו בשיעור ממוצע משוקלל של 23% ברבעון השלישי, לאחר שעלו ברבעון השני בשיעור מתון של כ־2%. שוויי ה־IPO's בשוק האסייתי רשמו עלייה ברבעון השלישי בשיעור של 26%, כאשר באירופה נרשמה ירידה של 5% לאור חששות המשקיעים מפני התמתנות בפעילות העסקית ביבשת בטווח הבינוני.

 

בארה"ב נרשם הגידול החד ביותר במחירי המניות - 27%, כאשר ADR הודיות וסיניות (American Depositary Receipt - בטוחות סחירות המייצגות חברות ציבוריות זרות שנסחרות בבורסות האמריקאיות) בלטו במיוחד על רקע הערכות קרן המטבע הבינלאומית כי כלכלותיהן יצמחו בקצב שנתי של 8.4% ו־9.6% בהתאמה ב־2011, וזאת לעומת הערכות לקצבי צמיחה נמוכים יותר במדינות המפותחות בכלל ובארה"ב בפרט בשיעורים של 2.2% ו־2.3% בהתאמה.

 

למעשה, חמש מתוך עשר ההנפקות המוצלחות ביותר בארה"ב ברבעון השלישי שייכות ל־ADR's מהודו ומסין. ההנפקה המוצלחת ביותר מבין החמש היתה של חברת התיירות האונליין ההודית MakeMyTrip שקפצה ביום ההנפקה ב־89% והוסיפה 47% נוספים בשלב ה־After Market (השעות שלאחר שעות המסחר הרשמיות). בין ה־ADR הסיניות בלטו חברת המזון המהיר Country Style Cooking Restaurant Chain, שבבעלותה יותר מ־100 סניפים הפרוסים בערים גדולות ורבות בסין, וחברת ה־IT הסינית Camelot Information System המספקת שירותים בחוזים ארוכי טווח לחברות ענק בהן יבמ ו־Accenture.

 

יש לציין גם כמה הנפקות קטנות יותר של ADR סיניות המומלצות למעקב, בהן Tal Education Group העוסקת במתן שירותי הוראה ושיעורים פרטיים לתלמידי בית ספר שגייסה 120 מיליון דולר, וחברת ה־R&D בתחום פיתוח התרופות בשם ShangPharma שגייסה 87 מיליון דולר.

 

ADR למעקב

 

גם בזמן הקרוב עסקאות רבות של ADR אסייתיות, ובעיקר סיניות, ימשיכו לרכז עניין רב בשוק ה־IPO. שתי חברות צפויות לרכז את עיקר העניין: MECOX שצפויה לגייס בימים הקרובים 100 מיליון דולר ותנפיק את מניותיה לפי שווי של 588 מיליון דולר. החברה נוסדה ב־1996 ועוסקת בהפעלת פלטפורמת E-commerce הגדולה ביותר בסין למכירת לבוש ואביזרים נלווים. לחברה יותר מ־400 עובדים. החברה רשמה מחזור המכירות ב־12 החודשים האחרונים שהסתיימו ב־30 ביוני בהיקף של 209 מיליון דולר.

 

לחברה שיעורי רווח נמוכים יחסית לאור השקעות גדולות בפיתוח ושיווק, והתזרים החופשי השנתי מסתכם בשיעור של כ־9% ממחזור המכירות. בהשוואה לרמות שולי הרווח של עסקי E-commerce ורמות המכפילים בשווקים המפותחים, המספרים אינם מצביעים על אטרקטיביות רבה, אולם צריך לזכור כי החברה פועלת במדינה שהמגמות הדמוגרפיות שלה מיצו רק חלק קטן מהפוטנציאל העצום בה.

 

החברה השנייה שכדאי לעקוב אחריה היא חברת ההוראה Xueda Education שצפויה לבצע הנפקת IPO ב־1 בנובמבר. החברה שנוסדה ב־2001 מפעילה 157 מרכזי לימוד ב־44 ערים סיניות ומספקת שירותים לכ־54 אלף תלמידים (יסודי ועל יסודי) - גידול של 78% לעומת השנה שעברה.

 

החברה צפויה לגייס 111 מיליון דולר לפי שווי של 554 מיליון דולר. החברה הגדילה את מחזור המכירות שלה מ־4 מיליון דולר ב־2007 ל־78 מיליון דולר ב־2009, ובנתוני הביניים האחרונים ניכר המשך מגמת עלייה חדה בפעילות. במחצית הראשונה של השנה רשמה החברה הכנסות בגובה של 78 מיליון דולר לעומת כ־39 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד, והרווח הנקי הסתכם ב־12.2 מיליון דולר (שולי רווח של 15%) לעומת 2.4 מיליון דולר אשתקד. מטרת ההנפקה היא להתרחב ולפתוח מרכזי לימוד חדשים בערים נוספות בקצב דומה לזה שרשמה בשלוש השנים האחרונות.

 

סלקטיביות וזהירות רבה

 

חשוב לבחור את המניות הפוטנציאליות בקפידה. ניתוח הכדאיות של ההשקעה חייב להתבצע על פי אותן אמות מידה שבהן משתמשים אנליסטים או משקיעים כאשר הם מקבלים החלטות לגבי השקעות במניות קיימות, רק שבתהליך של הנפקה חדשה לציבור היקף המידע על החברה קצת יותר מוגבל, למרות קיומו של התשקיף, וזאת לעומת חברה הנסחרת כמה שנים.

 

לכן רמת הזהירות חייבת להיות גבוהה יותר. לנו כמשקיעים ישראלים יהיה קשה יותר לבחון חברות הפועלות בסין או בהודו מאשר חברות ישראליות. לכן קריאת תשקיף החברה וניתוח רוחבי הכולל את בחינת סביבת המאקרו, לרבות מגמות דמוגרפיות וגיאו־פוליטיות במדינה, מגמות ענפיות כגון רמת התחרות והרגולציה בענף, וירידה לעובי קורת המספרים ותמחור השווי הכלכלי והשוואתו מול השווי האפקטיבי בהנפקה, הנם דבר הכרחי בניתוחי IPO.

 

אלטרנטיבות "קלות" יותר

 

למרבה המזל ישנם גם כמה מוצרים פיננסיים כגון קרנות נאמנות ותעודות סל שמאפשרות למשקיע הפרטי להיחשף לשוק החם של ה־IPO's. תעודת הסל First Trust US IPO Index Fund הנה קרן העוקבת אחר מדד ה־IPOX 100. המדד כולל את מניותיהן של 100 חברות הנסחרות בארה"ב בעלות שווי השוק הגדול ביותר שביצעו IPO בשלוש השנים האחרונות.

 

תשואת הדיבידנד הממוצעת של החברות בקרן היא 1.7%. דמי הניהול השנתיים הם 0.6%. ניתן לראות כי מיום השקתה באפריל 2006 רשמה התעודה ביצועי יתר בגובה של 13% לעומת מדד המניות S&P 500, ומתחילת השנה עקפה את המדד הראשי בכ־2%. כמובן שהקורלציה בין התעודה FPX ומדד המניות S&P 500 הנה חיובית וגבוהה. משמע, בשוק חיובי שתיהן יעלו, ולהיפך בשוק שלילי. למען הגילוי הנאות הנני משתייך לאסכולה התומכת בהשקעה סלקטיבית במניות שמצדיקות השקעה ולא מניות הנבחרות לאור גודלן.

 

למרות ששוק ה־IPO הגלובלי עדיין לא מפגין עוצמה כפי שעשה לפי תחילת המשבר בשנים 2006–2007, ניכרת בו מגמת התאוששות המתאפיינת במספר העסקאות ובהיקפן הגבוה. כמו כן העלייה המהותית במספר העסקאות ברבעון האחרון מעידה על עלייה ברמת האופטימיות ונכונות המשקיעים להשתתף בהנפקות, ובעיקר של חברות המציגות נתונים פונדמנטליים אטרקטיביים ומונפקות במחירים מוצדקים ולא במחירים של שוק בועתי.

 

עם מספר חברות גבוה בקנה (רק בארה"ב 170 חברות כולל ADR's) הממתינות למועדי הנפקות המניות הראשוניות שלהן, שוק ה־IPO צפוי להפגין חוסן במהלך החודשים האחרונים של 2010 ולפחות בתחילת 2011. כמובן שלמגמות בשוק המניות תהיה השפעה קורלטיבית על שוק ההנפקות, ולכן יש לתת חשיבות גם לרוח התקופה לפני שמחליטים על השתתפות בהנפקת מניות.

 

הכותב הוא מנהל מחקר בבית ההשקעות אלומות ספרינט. האמור אינו בגדר ייעוץ השקעות. הכותב עשוי להחזיר בניירות הערך המוזכרים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x