קבלני כוח האדם: הקיצוץ במספר העובדים הזרים הכפיל פי 3 את משך בניית דירה בישראל
טוענים: היקף הביקושים המיידי לעובדים עומד על כ-10,000 עובדים מקצועיים, כאשר בפועל נמצאים בארץ רק כ-6,000 עובדים זרים בתחום
"הקבלנים מתחננים לעובדים על מנת לעמוד בביקושים לדירות, אולם בשל המחסור החמור בעובדים מקצועיים מחו"ל בענף הבנייה, אנו לא מסוגלים לספק אותם. הנוסחה פשוטה - בלי בנאים לא יהיו בניינים". כך אומר הבוקר אלדד ניצן, יו"ר התאחדות תאגידי כ"א זר לבניין שבאיגוד לשכות המסחר.
לדברי ניצן, היקף הביקושים המיידי לעובדים מקצועיים הרשום בתאגידי כח האדם הזר עומד על כ-10,000 עובדים מקצועיים, כאשר בפועל נמצאים בארץ רק כ-6,000 עובדים מקצועיים זרים בתחום. ניצן מסר היום: "הסיבה לעליית המחירים הדרמטית בנדל"ן היא מחסור חמור בכח אדם מקצועי. המשק סובל ממחסור כרוני של 100,000 יחידות דיור ובכל שנה המצוקה גודלת בלמעלה מ-12,000 יחידות דיור. הקיטון בהיצע גורר האמרת המחירים". בהתאחדות מעריכים כי ההחלטה לקצץ במספרם של העובדים הזרים בבנייה הביאה לכך שמשך השלמת דירה, שבעבר עמד על כ-14 חודשים בממוצע, מתארך היום לכמעט פי שלושה ועומד על 36 חודשים.
העובדים המקצועיים הזרים, המגיעים מחו"ל, מתמחים בעבודות הליבה של ענף הבניה. עבודות אלה הנקראות "עבודות רטובות", ובכללן עבודות שלד, טפסנות, טיח ורצפות, מהוות את הבסיס להקמתו של הבניין ובלעדיהן לא ניתן להתקדם בעבודות הבניה.
העבודות הללו, הנחשבות לקשות בתחום, נעשות רובן ככולן ע"י פועלים מקצועיים מחו"ל, שכן ישראלים מסרבים לעבוד בהן למרות כל ההכשרות שמנסים לעשות ההסתדרות והתמ"ת. "עובד מקצועי בעבודות הרטובות משתכר בממוצע כ-8,000 שקל נטו לחודש ולמרות זאת איננו רואים ישראלים בענף". על פי החוק, העובדים המקצועיים הזרים מחו"ל מועסקים באמצעות תאגידי כוח אדם מקצועי זר המשמשים כגורם אאוטסורסינג לעבודות המקצועיות הרטובות. כל העובדים הזרים מחו"ל בענף הבניה הינם חברי הסתדרות ונהנים מהתנאים וההגנות הניתנים לעובדים ישראלים.
בסך הכל מועסקים בענף הבניה בארץ כ-180 אלף עובדים, כאשר על פי החלטת הממשלה המכסה המותרת לעובדים מקצועיים מחו"ל בענף הבניין עומדת על כ-8,000 עובדים. בפועל נמצאים בארץ רק כ-6,200 עובדים מקצועיים זרים ולא ניתנים אישורים להשלמת המכסה. מעבר לכך, בשנת 2011 תבוטל לחלוטין המכסה לעובדים מקצועיים זרים בענף הנדל"ן וכל העובדים הזרים יחזרו לארצות מוצאם.
לדברי ניצן, הקבלנים מתחננים לקבל עובדים, "לצערי עיקר מאמצנו היא לנייד עובדים מאתר לאתר מבלי יכולת אמיתית לספק את הביקוש". לדבריו, מאחר והקבלנים מבינים שבתוך שנה תבוטל כליל האפשרות להביא ארצה עובדים מקצועיים מחו"ל, הם מזדרזים להתחיל בניה באתרים בהם קיבלו היתרי בניה. "מצב זה גורם לכך שבאתרים של 100-150 דירות עובדים בסה"כ 3-4 עובדים. התחלות הבנייה אמנם נרשמות בסטטיסטיקה, אבל דירות בפועל לא יהיו", מתריע ניצן.
לפי ניצן, על מנת לבנות בהקדם האפשרי כ-50,000 יחידות דיור, כפי ששר האוצר רוצה, ידרשו בין 20,000-15,000 עובדים מקצועיים זרים. "אני לא רואה מאיפה ניתן להביא אותם ואני חושב שכצעד ראשון הכרחי יש לפתוח את השמיים ולעמוד במכסה שקבעה הממשלה של 8,000 עובדים".
"יתרה מזאת", מסכם ניצן, "מאחר והעובדים המקצועיים הזרים מתמחים במקצועות הליבה של הבניין ומהווים חלק מרכזי והכרחי בעבודות הבניה, על כל עובד מקצועי זר שנצליח להכניס יוצרו מקומות עבודה ל-4 עובדים ישראלים".