$
בארץ

בגלל העגבניות: מדד חודש ספטמבר עלה בשיעור של 0.3%

האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, מסתכמת כעת ב-2.4%. מחירי העגבניות זינקו ב-74.3%, בשל המחסור בשוק. מחירי המלפפונים זינקו ב-35.5%

אמנון אטד 14:0015.10.10

מדד חודש ספטמבר שפרסמה היום (ו') הלמ"ס עלה מעט מעל לציפיות המוקדמות, בשיעור של 0.3%. האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד ספטמבר 2010 לעומת מדד ספטמבר 2009) מסתכמת כעת ב- 2.4%, ונמצאת מעט מעל מרכז תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%).

 

מגמת

האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים מצביעה על קצב אינפלציה שנתי דומה של 2.3%, ואילו מגמת האינפלציה הבסיסית (המדד ללא סעיף הדיור הבעייתי וללא סעיף הירקות והפירות הנתון לתנודות עונתיות) משקפת בפרק זמן זה אינפלציה שנתית נמוכה הרבה יותר, של 0.3% בלבד.

 

מדד החודש שעבר הושפע בעיקר מהעלייה החדה של 27.3% שנרשמה במחירי הירקות הטריים. מחירי העגבניות זינקו ב-74.3% ואילו מחירי המלפפונים עלו ב- 35.5%. לעומת זאת, במחירי הפירות הטריים נרשמה ירידה ממוצעת של 2.3%, כך שבכלל סעיף הירקות והפירות נרשמה עליה קטנה יותר, של 10%. ירידות מחירים נוספות נרשמו בחודש שעבר בסעיף הבראה ונופש (5.8%) ובסעיף ההלבשה (2.2%).

 

למרות העלייה הנוספת במדד ספטמבר, האינפלציה הצפויה לתקופה הקרובה דווקא מתכנסת לאחרונה אל תוך תחום היעד השנתי. בשוק ההון מעריכים כי בכל שלושת החודשים ספטמבר-נובמבר יעלה מדד המחירים בשיעור מצטבר של 0.6% וכי בכל שנת 2010 תסתכם האינפלציה בכ-2.5%. חטיבת המחקר בבנק ישראל צופה כי האינפלציה ב-12 החודשים הבאים תסתכם ב- 2.5%, בעיקר בשל המשך העליות הגדולות יחסית בסעיף הדיור.

 

בשוק ההון מעריכים כי לאחר העלאת הריבית שביצע בחודש שעבר, יחליט נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר בסוף החודש להשאיר את ריבית נובמבר ללא שינוי, ברמה של 2%. מה שיקל על פישר לקחת פסק זמן בהעלאות הריבית הן ההתחזקות שנרשמת לאחרונה בשער השקל מול הדולר והאינפלציה הממותנת בעולם, שעשויות למתן את קצב עליית המחירים בארץ.

 

התגובות למדד

 

יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו, מסר כי "המדד הגבוה של ספטמבר שנמצא בתחום העליון של הציפיות, לוחץ על פישר לבצע העלאה נוספת של 0.25% בריבית בנק ישראל, כבר בטווח הקרוב. המדד הגבוה הושפע משמעותית מזינוק במחירי הסחורות וחומרי הגלם בעולם ובנוסף לכך, כפי שציינו בעבר, רכישות המט"ח של בנק ישראל שימשו כחרב פיפיות, התשלום עבור מאות מיליוני דולרים בשקלים תרם תרומה משמעותית להגברת הלחצים האינפלציוניים, איתם צריכים להתמודד כעת בנק ישראל ומשרד האוצר".

 

יהודה אלחדיף, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה: "גם מדד חודש ספטמבר מוכיח כי אין שינויי בסביבת האינפלציה במשק הישראלי מלבד התייקרויות עונתיות, וכי ניתן לשמור על רמת ריבית נמוכה ללא חשש מהתפרצות השד האינפלציוני".

לדברי אלחדיף, הירידה בנתוני היבוא והיצוא המשקפת האטה בקצב הצמיחה בישראל, כמו גם התחזקות השקל, מבשרים על התמתנות עתידית של רמת המחירים במשק, שתייתר העלאה נוספת של הריבית. "מדיניות מוניטרית אחראית הרואה לנגד את עיניה את מגזר העסקים הקטנים והבינוניים, לא תתפתה להעלות ריבית נוכח מדד זה, ותאפשר את המשך ניסיונות ההתאוששות של המגזר העסקי ללא הכבדה נוספת על עלויות המימון", מסכם אלחדיף. 

 

"המדד המתון מצביע על הישגים בתחום יציבות המחירים בישראל. אין ספק כי הוא חלק מהעוגן הכלכלי של המדינה", כך אומר היום נשיא להב, יהודה טלמון, בתגובה למדד חודש ספטמבר.

 

"המדד מוכיח, כי בישראל אין אינפלציה", הוסיף טלמון, "לכן יש להפנות את מירב תשומת הלב והמשאבים לטיפול מעמיק במגזרים הנושאים על כתפיהם את הכלכלה הישראלית, ובפרט במגזר העצמאים ובעלי העסקים הקטנים והבינוניים, המעסיקים מעל ל-1.5 מיליון מועסקים במשק".

 

"להב והמגזר העסקי כולו מתנגדים נחרצות להעלאה נוספת של הריבית, ע"י נגיד בנק ישראל, בעוד כשבועיים. העלאת הריבית פוגעת ישירות במגזר העסקי והיא איננה תחליף להתמודדות האמיתית עם מחירי הנדל"ן והדיור בישראל", הוסיף טלמון.

 

טלמון הוסיף ואמר כי: "עם פתיחת מושב החורף של הכנסת בימים אלו והנחתה של הצעת התקציב על שולחן הכנסת לדיון, חובה על הממשלה לערוך שינויים בתקציב כדי להעמיד, אחת ולתמיד, את העסקים הקטנים והבינוניים במקום הראוי להם בכלכלת ישראל, תוך התמקדות בהפחתת נטל המיסים העקיפים, המסתכמים בלמעלה מ-5 מיליארד ש"ח".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x