החוג: הנדסה - ההתמחות: הנדסת מים ואנרגיה
קרני גוברין־סגל: "רוב השוק עובר לקלינטק. קמות יותר ויותר חברות קלינטק וכולם מחפשים עובדים"
לפי דו"ח UNEP (תוכנית האקלים של האו"ם), 8.5 מיליון איש בעולם יעבדו במקצועות תלויי סביבה עד 2030, וגם בישראל שוק הקלינטק הולך וצובר תאוצה. "הקלינטק ונושאים שקשורים באיכות סביבה יהיו המשרות עם הכי הרבה ביקוש בשנים הקרובות", אומרת ד"ר מיקי הרן, ראש תחום התמחות באיכות סביבה בקריה האקדמית אונו ולשעבר מנכ"לית המשרד לאיכות הסביבה. "כבר היום יש בעולם ביקוש רחב למקצועות אלה על חשבון ההייטק. אולם איכות סביבה וקלינטק זה לא מקצוע, וכדי לעסוק בתחומים אלה יש ללמוד את מקצועות ההנדסה. לאחר מכן נדרשת התמחות או בתואר הראשון או בתואר השני. התחומים המבוקשים ביותר בשנים הקרובות יהיו הנדסה בתחומי מים ובתחומי אנרגיה, בעיקר אנרגיה חלופית".
"כולם מחפשים את המוח הישראלי שיביא את הפתרון, ומדינת ישראל נחשבת מעצמת קלינטק", מוסיפה קרני גוברין־סגל, מנכ"לית גרין אג'נדה, חברה לייעוץ וניהול פרויקטים סביבתיים המספקת פתרונות לעסקים וחברות קלינטק, ומייסדת ומנכ"לית משותפת של מטריקס קולג'. "הקלינטק לא יחליף את ההייטק אלא ההייטק יהיה חלק מהקלינטק, אבל רוב השוק עובר לקלינטק. קמות יותר ויותר חברות קלינטק וכולם מחפשים עובדים מכל תחום שהוא בשוק הזה, החל במזכירות ומנהלי שיווק וכלה בטכנאים ומנתחי מערכות. הדגש הוא על מקצועות של פיתוח פתרונות עתיד - חיפוש אחר חומרים ותחליפים למשאב הטבעי, יצירתיות ופתרון בעיות. לפי דו"חות האו"ם, אחוז גדול מהאוכלוסייה יעסוק במקצועות הסביבה באופן ישיר. הסיבה הברורה היא שיש משבר סביבתי, הוא לא ייעלם, המשאבים הטבעיים מתכלים וחייבים למצוא תחליף. במקביל יש שתי תופעות שדורשות את הקלינטק: האחת היא עלייה ברמת החיים - אנשים שחיים ברמת חיים גבוהה יותר צריכים יותר משאבים ומייצרים יותר פסולת וחייבים ליצור תחליפים; והשנייה היא פיצוץ האוכלוסייה. כדור הארץ כבר אינו יכול לקיים את היושבים עליו. כל זה דורש מהעולם להתפתח".
איפה לומדים?
אוניברסיטת בן־גוריון והטכניון מציעים מסלולי לימודים בתחומי ההנדסה האזרחית. בטכניון יש מסלול לימודים ארבע־שנתי לתואר ראשון העוסק בהנדסת משאבי מים וסביבה. המקצוע בנוי על יסודות מדעיים מתחומי המתמטיקה, הפיזיקה, הכימיה, הביולוגיה ומדעי המחשב.
עד הסמסטר הרביעי הלימודים מתמקדים במקצועות יסוד מדעיים וכן מקצועות יסוד כלליים מתחומי ההנדסה האזרחית. בהמשך הלימודים הסטודנטים לומדים נושאים הקשורים לתשתיות של מערכות הולכה ואספקת מים - עקרונות זרימת מים על פני הקרקע ומתחת לקרקע, תנועה, פיזור ושרידות מזהמים בגופי מים על ותת־קרקעיים, טיפול במים, איסוף שפכים ומי גשמים, טיפול בשפכים והכשרתם לשימוש חוזר בחקלאות, מערכות אגירה עונתיות ורב־עונתיות, גלי ים והנדסה ימית, תכנון וניצול יעיל של משאבי מים ממקורות שונים, כמו גם פיתוח מקורות מים חדשים ושיטות לתכנון אסטרטגי ארוך טווח של משאבי מים אזוריים ולאומיים.
בפקולטה להנדסה באוניברסיטת בן־גוריון מציעים תוכנית לימודים בהנדסה סביבתית לבעלי תואר ראשון, שמטרתה להכשיר מהנדסי ומדעני סביבה בעלי ידע רב־תחומי להתמודדות עם הבעיות המורכבות של הזיהום הסביבתי. חלק מרכזי בתוכנית להנדסה סביבתית הוא הנושא של טכנולוגיות מים - שימוש יעיל במים, מחזור והשבת מים וחומרים, אופטימיזציה של תהליכי ייצור לשם הקטנת פליטת מזהמים, פיתוח וייצור של מוצרים ידידותיים לסביבה, תכנון ויישום של תהליכי טיפול בשפכים עירוניים ותעשייתיים ובפסולת מוצקה, מחשוב ובקרה של תהליכי טיפול, וכן ניטור, בקרה ומניעה של זיהום כימי, ביולוגי ורדיולוגי.